torstai 27. toukokuuta 2010

Kylä elää

Jatkanpa vielä tätä kotiseututeemaa alkuun päästyäni.
Mieheni kotikylä on esimerkki siitä ettei maaseutu suinkaan ole kuolemassa. Kylä on aina ollut vireä ja kyläläiset aktiivisia. Kylän sijainti on tietysti yhtenä syynä siihen, sijaitseehan se hyvien kulkuyhteyksien päässä: Kuopion torillekaan ei matkaa ole kuin reilu kolmekymmentä kilometriä. Niinpä sinne onkin viimevuosina muuttanut paljon kaupunkilaisia, kun ovat saaneet hyviä ja edullisia tontteja taloilleen Vireä kyläyhdistys järjestää paljon tapahtumia.

Viimeisin esimerkki on viime lauantaina järjestetty vanhojen autojen ja koneiden näyttely ja rompetori. Se sai suuren suosion, näytteille tuli paljon kaikenlaisia autoja, traktoreita ja lokomobiilikin. Komeita olivat, ja hienosti kunnostettuja.
Lisäksi oli järjestetty paljon oheisohjelmaa, kuten koskenlaskua ja tietenkin haitarimusiikkia. Muonituksestakin oli huolehdittu ja tarjolla hernesoppaa, lettuja ynnä muuta suuhun pantavaa. Kun rompetoristakin oli kysymys, kaikenlaista vanhaa oli myytävänä ja kauppakin kävi.

Kaukaisimmat  esittelijät tähän tapahtumaan tulivat Rovaniemeltä asti ja kertoivat kiertävänsä tämäntapaisia tapahtumia läpi Suomen, eräänlainen elämänmuoto siis. Paljon tälläiseen tapahtumaan tarvitaan talkooväkeä ja oli saatukin, myös entisiä kylän asukkaita.  Näitä aktiivisia puuhamiehiä ja-naisia tarvitaan, niin maaseutu pysyy asuttuna edelleen.

3 kommenttia:

 1. Upeita nuo kylätaphtumat, siellä tavataan tuttuja ja tehdään kauppaa. Kaikenlainen toiminta kylillä on kyllä tarpeellista, säilyy kylät elävänä.

  VastaaPoista
 2. Tuo kuvailemasi kylä on kyllä todella vireä ja kauniskin. Siellä taitaa olla koulukin edelleen toiminnassa, jos oikein muistan?

  Hauskoja ja hienoja kuvia. Kunhan viikonloppuvieraat lähtevät, taidamme lasten kanssa katsoa niitä. O ainakin innostuu takuulla.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Mummeli!
  Kyllähän se että kylillä on toimintaa ja asukkaina eri ikäisiä ihmisiä, pitää ne elävinä.Tämä kylä on myös mansikanviljelyaluetta.
  Terveiset sinne teidän kylälle.


  Lumiomena!
  Luulen että O:n silmät olisivat loistaneet jos olisi nähnyt ne kaikki autot ja traktorit. Koulu toimii edelleen ja on äskettäin remontoitu.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista