sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Kesäkuu 2

Tänä koleana viikonloppuna innostuin keräämään noita pihan antimia. Pihallani kasvaa nokkosia ja joka kevätkesä minä niitä myöskin hyödynnän monella tapaa. Käytän niitä ruoanvalmistukseen pinaatin asemasta ja torjumaan kirvoja kukista sekä lannoitteena myös. Eilen tein feta-nokkospiirakkaa ja pohjataikinana oli kevyempi hiivataikina.

Sitten keräsin mustaherukan nuoria lehtiä ja tein tuota mustaherukkalehtijuomaa. Meillä on kesäisten juhlien tervetuliaisjuomana ollut monta kertaa kehittelemäni juomasekoitus, jolla joskus kauan sitten jopa voitin palkinnon.

                                        Kesäinen tervetuliaisjuoma

                                       2 dl mustaherukkalehtijuomaa
                                       2 dl mansikkamehua (sokeroimatonta)
                                       2 dl spriteä tai vichyä
                                       1 dl kokonaisia pakastettuja mansikoita

Sekoita juomat keskenään ja lisää mansikat juuri ennen tarjoilua. Jos haluat terästää juomaa, lisää esim. 1/2 dl metsämansikkalikööriä ja 1 dl kirkasta alkoholia.


Lisäksi tämän viileän viikonlopun puuhiin on kuulunut kasvavien taimien ja kukkien suojelu hallan vaurioilta. Viime yönäkin lämpötila painui jo nollan alapuolelle, joten kaikki purkit ja ruukut , jotka on voitu, on kannettu sisälle ja muut pihalla olevat on tiiviisti peitelty harsolla. Tuossa kuvassa on joitain esimerkkejä tämä vuoden yrttivalikoimastani ja onhan tuohon pelakuitakin  näköjään eksynyt.

 Alimmassa kuvassa on rosmariini, uusi yrtti minun valikoimassa. Se valikoima näkyy vuosi vuodelta vaan lisääntyvän.
Rosmariinista löysin mielenkiintoista tietoa: sen sanottiin muunmuassa parantavan muistia, vahvistavan sydäntä, ja olevan nuorentava vaikutus. (sopii siis minulle). Lisäksi sen on uskottu olevan onnea tuova yrtti. Mielenkiintoista!
                                                           
                                                            
                                                      
                                                          
                                                        
                                     
.

                                                        


9 kommenttia:

  1. Herkulliselta näytti tuo piiraasi. Hyvältä varmasti myös maistui. Raikasta kesäjuomaasi täytynee kokeilla valmistaa myös.
    Tuosta rosmariinista vielä - sitä on myös meillä kasvamassa + kaikenlaisia muita kokeiluja.
    Mm. laventelia, jolle en kyllä keksi muuta käyttöä, kuin tuoksupusseksi vaatehuoneeseen.

    VastaaPoista
  2. Tuo tieto rosmariinin vaikutuksesta
    täytyy ehdottomasti hyödyntää.
    Piirakka näytti herkulliselta.En ole
    koskaan nokkosta "uskaltanut"kokeilla
    täytynee joskus rohkaistua.
    Samantapaista juomaa olen maistanut,
    mutta muistaakseni ilman mansikkamehua ja mansikoita.
    Sinun versiosi on houkuttelevan näköinen.

    VastaaPoista
  3. Ida
    Tuo piiras tuo maun puolesta Kreikan mieleen, koska siinä on mausteena oreganoa ja valkosipulia. Minä en ole saanut laventelia menestymään kokeilusta huolimatta. Yrttien maailma on kiehtova.

    Hei anonyymi
    Kiitos, kun kommentoit ja reippaasti vaan nokkosta kokeilemaan, soppakin on hyvää...

    VastaaPoista
  4. Tekemäsi nokkos-fetapiirakka on ihanaa - olisikohan sellaista tarjolla juhannuksen aikaan? :) Ja tuo juoma on aivan ihanaa. Laventelista sen verran, että meillä se onnistui talvehtimaan ihan kukkapenkissä. Penkissä kasvava ei (vielä) kuki, mutta ostin viikko sitten vielä uuden laventelin ruukussa. Kuopus vaan tahtoo katkoa kukkaset pois.
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  5. Kasvatin aikoinaan kaikenmaailman yrtit Seinäjoen maatalous näyttelyyn ja ne kiersi sitten pyynnöstä muissakin paikoissa esittelyssä. niiden kasvatus näyttelykuntoon oli haastava homma, mutta onneksi onnistuin siinä. senjälkeen olen sitten valikoidusti kasvattanut niitä, en enään kaikkea mahdollista. Tämä vuosi saikin jäädä kokonaan väliin, kun sain viimekesänä niin runsaan sadon, että kuivattuna purkeissaan riittävät vielä tulevankin vuoden tarpeisiin. Nokkosia myös olen hyödyntänyt pinaatin tavoin.

    VastaaPoista
  6. Lumiomena
    Panen korvan taa juhannuksen varalta.
    Tuota juomapohjaakin on juhannusjuhlaa varten. Voisi pitää Nekkulan juhlat.
    Aurnkoista työviikkoa.

    Mummeli
    Sinulla taitaa kasvaa kaikki mihin kosket, kuten noista kukkakuvistasikin on voinut päätellä.
    Hyvää viikkoa myös sinulle!

    VastaaPoista
  7. Minttuli, kiinnostava suvijuoma!

    Meillä on melkein sama kirsikoista. Silloin siis makeus ja muu, tulee vahvasta kirsikkaviinistä ja oman puutarhan jäiset kirsikat toimivat myös juoman jäähdyttäjänä.

    Mansikoita on jo ihan ikävä...

    VastaaPoista
  8. Rosmarariinia kasvatan nyt himolla, mutta se kasvaa juuri noin 'vänkyrästi' kuin sinunkin. Ehkä se on vain osa yrtin luonnetta.

    Hesarissa oli juttu, miten paljon rucola sisältää nitraattia ja juuri olin alkanut sitä kasvattaa ja innostunut sen mausta, sillä se on paljon enempi kuin tavalllien salaatti.

    VastaaPoista
  9. Leena, kirsikoista saisikin hyvää.
    Ja tämän vuoden rosmariinit ovat vielä ostamatta. Ihanan tuoksuinen yrtti..ja muutenkin.

    VastaaPoista