tiistai 15. kesäkuuta 2010

Kesäkuu 4 Juhannusta odotellen

Ensi viikko onkin jo juhannusviikko ja näin sateisena päivänä onkin aikaa pohtia tuota juhannuksen tarjottavaa.
Kirjahyllystä nappasin käteeni tuon mainion savolaisen keittokirjan Hyvvee ja hyvän parasta ja löysin taas monta mainiota ohjetta vinkiksi myös muille. Kas tässä. Ensin perinteinen

                                  Ryynrieska
                      3.5 dl rikottuja ohrasuurimoita
                      6 dl maitoa
                      1.5 dl piimää
                      2 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä
                      2 dl isoja kaurahiutaleita
                      1 muna
                      1 tl suolaa (voisulaa 0.5 dl)
Laita ohraryynit yöksi likoamaan maitoon. Lisää seuraavana päivänä muut aineet. Voitele uunivuoka huolellisesti ja kaada taikinaa vuokaan n. parin sentin kerros. Paista kuumassa uunissa n.30 min kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa lämpimänä esim. munavoin kanssa.

Ja sitten uudempi ohje, joka sopii hyvin alkupalaksi. olkaa hyvä:

                  Siikaa silimänilona, siikapunajuuritartar (10 annosta)

                      600 g graavisiikaa                             Kastike:
                       300 g etikkapunajuurta (3kpl)       5 dl kermaviiliä
                      1.5 dl sitruunamehua                       0.5 tl suolaa
                      1.3 dl hienonnutta tilliä                   2 tl sokeria  
                     1.3 dl hienonnettua ruohosipulia     0.5 dl  ruohosipulia
                     1 tl sitruunapippuria                        vähän sitruunapippuria  
                     200 g ruisleipää     
                    200 g salaattia 
Leikkaa ruodoton ja nahaton siikafile ja punajuuret pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ja lisää muut aineet. Yhdistä kastikeainekset ja tarkista maku. Ota pyöreällä muotilla ruisleivästä viipaleita ja paahda ne. Kokoa leipien päälle massaa pihviksi muotin avulla . Aseta salaatinlehti leivän alle ja koristele leivät graavisiikaruusukkeella. Valuta lautasille kastiketta ja koristele makusi mukaan. 

Meidän perinteisiin juhannusruokiin kuuluvat vuosi vuodelta tietenkin kalakukko ehdottomasti ahvenista ja muurinpohjaletut. Aina tarjoan tietenkin myös kesän ensimmäisen mansikkakakun tuoreista mansikoista. Tietenkin on myös noita metsän antimia tarjolla: hirvensisäfile pötköttää pakasteessa sitä varten, sieniä en unohda myöskään. Niin, tänä päivänä näin  tämän kesän ensimmäiset punikkitatit Ei koskaan ennen näin aikaisin ole niitä näkynyt. Näinköhän löytyy ensiviikolla jo herkkutatteja.

- Se on syötävä, köyhtyy suap, mut ei laehtuu (Sääminki) -
 

5 kommenttia:

  1. Ihania ohjeita, Tuota rieskaa pitää kokeilla, minulla yksi samantyyppinen on, mutta tuo tuntuu monipuolisemmalta. minun juhannukseni menee tyttären luona, ei tarvis itse oikein mitään valmisteluja tehdä. Jotain leivon viemisiksi mukaan.
    Oikein antoisaa juhannuksen odotusta.

    VastaaPoista
  2. Tuo siikapunajuuritartar näyttää kauniilta, rieska on varmasti hyvää hirvestä puhumattakaan. Vesi herahtaa kielelle postaustasi lukiessa!
    Meillä A ja O ovat jo pakkaamassa tavaroitaan juhannusreissua varten. Vielä on tovi odotettavana.

    VastaaPoista
  3. Mummeli
    Sinä pääsetkin sitten helpolla keskikesän juhlaa viettämään.Sinulle myös mukavaa odotusta ja parempaa säätä.

    Lumiomena
    Vai pakkauspuuhissa lapset jo on. Ennättävät vielä purkaa ja pakata useamman kerran.
    Aurinkoa sinnekin.

    VastaaPoista
  4. Herkullisilta näyttävät ohjeesi.
    Rieska kiinnostaa minuakin.
    Todennäköisesti olemme kahden,eli
    pääsen aika helpolla ruuan suhteen.
    Mansikkakakku kuuluu Juhannukseen,
    se on leivottava.
    "S"

    VastaaPoista
  5. Hei "S"
    Se on totta että mansikkakakku on just se juhannuskakku. Meillä ajoittuu juhannuksen aikaan vielä tuon ukin syntymäpäivä. Tänä vuonna ei kumminkaan mitään pyöreitä eikä puolikkaitakaan.

    VastaaPoista