sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Heinäkuu 2 Rantakalaa ja muuta mukavaa

Eilinen lauantai oli lämmin, suorastaan helteinen. Niinpä se sopi erinomaisen hyviin erilaisiin kesäisiin  tunnelmiin, kuten mattopyykkiin, lintujen bongailuun ja muuhun mukavaan. 
Kylätapahtumiakin oli valittavaksi liikaakin, joten arvoimme menemmekö nauttimaan rantakalaa Vaajasalmen  koulun rantamaisemiin, vai siltatansseihin tuonne Kuivataipaleen museokanavalle.
Vaajasalmi voitti ja leppoista sekä maukastakin iltaa siellä sitten vietettiin.  Hyvän yleisömenestyksen tapahtuma saikin. Oli kansaa vauvasta vaariin ja lämmin, suorastaan auvoisa tunnelma.

Kunnon kyläkekkereissähän on aina arvontaakin, niin täälläkin. Taaskaan ei arpaonni osunut kohdalle, mutta tulipa kuitenkin muutama roponen pantua hyvään tarkoitukseen. 

Perinteinen rantakala keitetään nuotiolla muuripadassa tuoreista, juuri vedestä nostetuista muikuista. Tämän tapahtuman soppa ei nyt ollut ihan sellaista, tehty soppatykissä ja perunoitakin siihen oli laitettu, mutta makoisaa kumminkin.

                                    Perinteinen rantakala

                     1 kg muikkuja, vettä, 200 g voita, suolaa ja ruisleipää

Perkaa muikut ja huuhtele huolellisesti, muikuista pitää saada suomut pois, jotta liemestä tulee kirkas. Pane kalat pataan, peitä vedellä ja nosta pata nuotiolle. Kun kalat ovat kypsiä, lisää voi. Anna hautua hetken ja laita pinnalle ruisleipäviipaleita. Hetken maustuttuaan kalaliemessä ne ovat todella maukkaita.  
 

4 kommenttia:

 1. Onpa ollut viehättävän oloinen tapahtuma! Pitäisi selvittää, onko tuollaisia lähimaisemissa tällä suunnalla.

  Leppoisaa helteistä sunnuntaita!

  PS. Tämä uusi blogipohja on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Hellettä piisaa, sekä tapahtumiakin. Juuri nuo pienet kyläjuhlat ovatkin parhaita, tuttujen tapaamista ja leppoisaa tunnelmaa täynnä.
  Nautitaan niistä kun on mahdollisuus siihen.

  Lämpöisiä lomapäiviä sinne.

  VastaaPoista
 3. Vielä löytyy juhlien laittajia. Se on kyllä ihanaa, se yhdistää ihan kummasti kylän väkeä. Kaikille tapahtumille voi vain toivoa jatkoa tulevaisuudessakin. En olekkaan koskaan maistanut tuota kalakeittoa. muutenkin on mukku vähän tuntematon minulle.
  Lämpöistä kesäpäivää!

  VastaaPoista
 4. Mummeli. Minusta tuntuu siltä että nämä kyläyhteisöt ovat taas heränneet talkoohenkeen. Se on hienoa.
  Tuo rantakala on savolainen perinne ruoka ja sitä väännetään kättä laitetaanko perunoita vai ei. Muikku on hyvä ruokakala varsinkin syksyllä kun saa sitä mätiä.
  Lämmintä päivää sinnekin suunnalle.

  VastaaPoista