lauantai 11. syyskuuta 2010

Pestuumarkkinoilla koettua

Suomen neljänneksi suurin puukirkko
Tänään ja huomenna vietetään naapurikunnassa Rautalammilla perinteisiä pestuumarkkinoita. Tapahtumalla on pitkät perinteet ja tässä vanhassa emäpitäjässä niitä on vietetään aina syyskuun toisena viikonloppuna. 
Taidetta ja vanhoja rakunnuksia ulkomuseossa
Miksikö Rautalampia edelleen nimitetään emäpitäjäksi: Ennen pitäjään kuului käytännössä koko Keski-Suomi. Nyt Rautalampi on kuihtunut pieneksi ja kylän keskustakin on hiljentynyt. Mutta edelleen siellä on vireä kulttuurielämä ja paljonhan sieltä on lähtenytkin maailmalle kirjailijoita ja taitelijoita. Siellä on myös hyvä pieni museo, jota nimitetään Peuran museoksi perustajansa mukaan.Sen pihapiirissä tänään kävimme valokuvia ottamassa.


Vanhoja ja tosi vanhoja menopelejä
Varsinaisilla markkinoille oli kansaa tullut tuhatmäärin, joten hetken pitäjä sai taas kokea entistä suuruuttaan. Markkinamiehiä olikin kertynyt lukuisia ja kauppaakin hierottiin. Koska mukanamme oli 8-vuotias vilkkaanpuoleinen nassikka, emme sen enempää noihin kojuihin tutustuneet. Rompetorilla törmättiin vanhoihin kulkupeleihin. Isäntä heittikin tuota sivuvaunullista moottoripyörää katsellessa , mitä jos ostettaisiin, mummi taakse istumaan ja koira sivuvaunuun ja menoksi.  Hinta oli 800 euroa. Haaveeksi jäi, ja kauppamies Latviasta jäi jonkun muun kanssa hieromaan kauppoja...
Anton-pojan mielestä parasta taisivat olla alpakat, jotka pienessä aitauksessa ihmettelivät markkinameininkiä museon edustalla.

6 kommenttia:

 1. Komia on kirkko.
  Mistä nimi pestuu?

  Ja tuolla menopelillähän te porhaltaisitte kummasti kohti Kuopiota.Mintulla lasit silmillä
  ja lentäjän lakki päässä.
  Sulla jotain mustaa nahkaa...
  ja punainen huivi kaulassa hulmuamassa.

  Terkkuja.

  VastaaPoista
 2. Sirpa hei! Ennen on pestuumarkkinoilla pestattu rengit ja piiat vuodeksi taloihin. Siitä nimi tulee. Tuolla Rautalammilla kunnan nokkamiehista ja naisista huudetaan aina joku piiaksi tai rengiksi päiväksi johonkin hommaan ja rahat sitten hyvään tarkoitukseen. Eli hieman on perinnettä vielä jäljelläkin.

  Oishan tuo ajelu aika magee juttu...
  Iloiset terkut

  VastaaPoista
 3. Tuommoinen alpakka voisi olla hyvä kotieläin, saisi hyvää villaa kaikkeen kutomiseen. On aika korkea.
  Anoppini kertoi noista pestuumarkkinoista,aikanaan itse niissä olleena ja luuli, että vielä minäkin olisin niillä kaupan ollut, mutta en sentään.
  terkut, Irma

  VastaaPoista
 4. Mummeli: Se alpakan villa taitaa olla aika hintavaa ja hienoa. Veikeitä eläimiä olivat.
  Terkut sinullekin.

  VastaaPoista
 5. Tuo, että Rautalammin kirkko on Suomen neljänneksi suurin puukirkko, on minulle ihan uutta tietoa. Hauska kuulla.

  Alpakka herätti meillä naurua lapsissa, kun katselimme kuvia. Olisikin mukava käydä joskus pestuilla - olenkohan käynyt siellä viimeksi 20 vuotta sitten.

  Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 6. Lumiomena. Pitäähän entisessä emäpitäjässä kirkonkin suuri olla, nythän se on myös loistokunnossa peruskorjauksen jälkeen

  Alpakka herätti hymyä meissä aikuisissakin katsellessaan sinisilmillään jä sylkien kohti.

  Sinne myös mukavaa arkiviikkoa kaiken juhlahumun jälkeen.

  VastaaPoista