torstai 23. syyskuuta 2010

Pieniä nautintoja

Syksyn edetessä ja pimeiden iltojen tultua kirjapino taas kasvaa yöpöydällä. Eilen sain luetuksi loppuun  tämän Linda Olssonin esikoisromaanin. Se odotti pöydälläni pitkään lukuvuoroaan ja hyvä kun odotti..Nyt oli sen aika. Olin aiemmin lukenut arvioita tästä kirjastä  upeista kirjablogeista, joita seuraan säännöllisesti. Kirjasta on sanottu mm seuraavaa: "Hienovarainen mutta voimakas romaani, hellä ja sydämeenkäyvä" "Viisas ja lempeä". Minusta kirjan kansi kertoo sisällöstä sen olennaisen. Tämä oli lukuelämys. joka viipyy pitkään mielessäni..


Paitsi kirjat ja mielimusiikki,  nauttimiseen tarvitaan myöskin ruokaa ja juomaa, Pitkästä aikaa olen suunnitellut jo viikonlopun suuhunpantavaakin. Ehkäpä nyt on hyvä aika kaivaa pakastimesta se viimeinen hirvipaisti ja tehdä siitä esimerkiksi Burgundin pataa, vahvaa ja maukasta syksyyn sopivaa.
Makeaakin tekee aina mieli ja nyt sitten ajattelin että tämä suussa sulava voisi olla syyskuun viimeisen viikonlopun herkku.

                                   Amarettokakku

                  pohja:  200 g kaurakeksejä, 35 g sulatettua voita
                  täyte:   6 liivatelehteä, 2rkl vettä
                             2 munaa
                             2.5 dl tomusokeria 0.5 rkl vaniljasokeria
                             0.75 dl mantelilikööriä, 1 rkl sitruunanmehua
                             200 g maustamatonta tuorejuustoa
                             1 prk ranskankermaa
                             2 dl manteleita jauhettuna
                             2 dl kuohukermaa
                 Päälle:  tummaa kaakaojauhetta.

Pohjusta irtopohjainen vuoka leivinpaperilla. Hienonna keksit ja sekoita voisulan kanssa, painele tiiviisti vuoan pohjalle. Valmista täyte:Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa munat ja tomusokeri ja vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuumaan veteen liuotetut liivatteet, likööri,sitruunamehu, juusto, ranskankerma ja  mantelijauhe.Vaahdota kerma. Yhdistä varoen kaikki ainekset. Kaada vuokaa ja anna hyytyä.seuraavaan päivään. Levitä runsaasti kaakaojauhetta siivilän avulla pinnalle. Nauti.vaikka hyvän kahvin ja amareton kera.
                  
                     Hyvää ruokahalua ja tunnelmallisia syysiltoja!.
                          
                    

4 kommenttia:

  1. Ihana tuo kakku. Pitkään aikoinaan harkitsin tuon tyyppisen kakun tekoa, en luottanut taitoihini, mutta lopulta rohkaistuin ja hyvin onnistuikin, Valkosuklaakakkukin on aivan ihana, suvun juhlissa paljon käytetty.
    Minä myös ollut intohimoinen lukija, nyt vain siitäkin on vähän ollut luovuttava tuon kaihin takia, jospa se siitä iloksi muuttuisi vielä.
    terveisin Irma

    VastaaPoista
  2. Luonnehdit hyvin tuota Linda Olssonin kirjaa. Sen kirjan "maku" tosiaan viipyilee pitkään. Paikoinhan kirja oli aika voimakaskin, esimerkiksi en ihan ymmärtänyt kaikkia menneen ratkaisuja, mutta äärimmäisen lohdullinen ja kaunis kirja.

    Amarettokakku kuulostaa niin herkulliselta, että sitä olisi ihana maistaa.

    Syystunnelmia sinne! Takkatuli ja kynttilät ovat tunnelmanluojia parhaasta päästä.

    VastaaPoista
  3. Kakku on syntisen hyvää!
    Mutta ne p---n kalorit.
    Tuota alemman kuvan tunnelmaa
    en pysty vastustamanaan.

    Terkkuja sinnekin.

    VastaaPoista
  4. Mummeli. Jospa kohta pääset sinne leikkaukseen, niin saat nauttia kirjojen maailmasta jälleen.
    Nämä hyydytet juustokakut ovat, paitsi hyviä niin myös helppoja tehdä. Kokeile joskus kolmen suklaan kakkua....
    Syysterveisin Riitta

    Lumiomena.

    Kiitos! Pidin todella kirjasta, kukahan lie suositellutkaan..
    Joo, amarettokakku vie kielen mennessään.
    Hyvää matkaa Joensuuhun ja terkkuja.

    Sirpa. Niinpä, kaloreita riittää, kuten melkein kaikessä hyvässä. Mitäs siitä jos ei joka päivä herkuttele....
    Tunnelmallisia syysiltoja sinne myös ja terveiset.

    VastaaPoista