tiistai 26. lokakuuta 2010

Metsän satoa

Mies metsälle menevi, ja harvoin sieltä palailee tyhjin käsin. Nyt oli tuliaisina pieni määrä suppilovahveroita ja viikonlopun metsästyssaaliista komeat lihat: fileitä ja paistia, jauhelihaa unohtamatta ja tietenkin Mintulle komea luu. Niitäpä tänään pakastimeen olen laitellut ja osaa raakakypsytykseen vielä viikoksi. Vasan sisäfileen  ajattelin jättää odottamaan itsenäisyyspäivää ja siitä sitten  seuraavalla ohjeella vähän juhlavampaa lounasruokaa.

                                      File omenoiden ja pihlajanmarjojen kera neljälle

                                     1 kg sisäfilettä
                                      2 omenaa
                                     4 rkl pihlajanmarjahyytelöä (karpalohyytelöä)
                                     sitruunanmehua
                                     1 rkl sokeria
                                     1 dl punaviiniä
                                     3 dl lientä
                                    suolaa ja mustapippuria, voita paistamiseen.
                                    kermaa
Ruskista fileet hyvin pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla, Ota fileet pois pannulta ja kiehauta punaviinissä. Kuori omenat, koverra siemenkota pois ja keitä ne pehmeiksi vedessä, joka on maustettu sitruunalla ja sokerilla.
Jälkipaista fileet 15 min ajan 150 asteisessa uunissa niin että jäävät ruusunpunaisiksi.
Sekoita kerma, punaviini ja liemi ja keitä kasaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Paloittele file sopivan kokoisiksi paloiksi ja tarjoa hyytelöllä täytettyjen omenanpuolikkaiden,keitettyjen perunoiden ja kasvisten kera.

Ja  alkuruoaksi voikin keittää esimerkiksi noista suppiloista keiton ja jälkiruokana maistuu vaikka jäiset karpalot kuuman kinuskikastikkeen kanssa. 



13 kommenttia:

  1. Nam,mita herkkua.Vesi tuli kielelle tuota ruokalautasta katsoessa.

    VastaaPoista
  2. Näyttää herkulliselta tuo sinun
    menu.
    Täällä vain väkerrettiin
    jauhelihamureketta.

    Terkkuja.

    VastaaPoista
  3. Sateenkaari, riista, kala ja marjat sekä metsäsienet, niistä saa kyllä makoisaa..

    Sirpa. Meillä sitten oli tänään arkista jauhelihakastiketta. Kuvassa oleva on sitten se juhla-ajan herkku..
    Terkut sinnepäin

    VastaaPoista
  4. Todella herkullinen menu. Minäkin odottelen sieltäpäin hirvenlihanyssäkkää. Mutta suppiksia en ole niistä maisemista hakemallakaan löytänyt. Täälläkin tänä syksynä aika nirkosesti, muutaman kastikkeen olen saanut. Viime syksynä niitä riitti jakoon asti.
    Ja karpalot kinuskikastikkeella, nam.

    VastaaPoista
  5. Anja. Meillä on tapana viedä noita metsänantimia tuttaville tuliaisiksi ja kovin ovat olleet mieleisiä..
    Hyvää tätä päivää

    VastaaPoista
  6. Upeasti esille laitettu ateria annos!

    Punaviini antaa täyteläisyyttä ruokaan, käytän joskus myös marinadissa kesällä, pihlajanmarjahyytelöäkin löytyy, voisin kokeilla viikonloppuan naudasta, ohje kuulostaa niin herkulta!

    Leppoisaa keskiviikkoa ♥

    VastaaPoista
  7. Sisäfile onkin hirven paras osa, vaikka kyllä hirvenliha on kaiken kaikkiaan parasta punaista lihaa, mitä on tarjolla. Hirven jauhelihasta saa parhaimmat lihapullat ja hirvikäristys on ihanaa.

    Metsä antaa paljon, joten olen sille iloisin mielin kiitollinen.

    Kaunista päivää sinne!

    VastaaPoista
  8. Seijastiina. Naudan file sopii oikein hyvin tuohon ohjeeseen. Joten ei muuta kuin kokeilemaan..
    Sinulle myös hyvää päivää.


    Lumiomena. Et vielä ole kyllästynyt äidin lihapulliin? Metsän antimia sitten taas seuraavalla kerralla.
    Terkut teille taas.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Unelma.Kyllä metsästä saa hyviä ruoka-aineita . Meillä joskus kyllä ylitarjontaakin..

    VastaaPoista
  11. Jura, miten herkullista<3 Vaikka suppiskeitto on hyvää, olisihan niitä voinut laittaa hirven oheenkin...Sienihulluna, voin nauttia alkukeiton ja sitten vielä lihan kanssa sieniä. Tämä pitää muistaa kokeilla, kun vain saisi hirveä tai sitten valmistan sen...ei niin vapaasti eläneeseen eläinparkaan.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, hirven sisäfilettä myydään hyvin varustelluissa lihakaupoissa ajoittain. Kuopiossa ainakin on ollut, hinta 70 euroa kilo. Aika suolainen hinta...

      Poista