torstai 7. lokakuuta 2010

Metsästä ja pihalta

Löydät karpaloita, sammalia ja mitä muuta, ainakin värikkäitä lehtiä. Jos onni on myötä voitpa löytää vaikka "mammutin" syöksyhampaan", joka tästä ties miten pitkään vedessä olleesta puun osasta mieleemme tuli.


Pihalta taas löysi vielä persiljaa ja muitakin yrttejä, jotka pääsevät pakastimeen tänään.
Mahtaisko niistä syntyä vaikka Rouva Rosmariinin yrttikeitto:


                                        Selleriä, porkkanaa
                                        piparjuurta, perunaa
                                        pippuria, paprikaa
                                        tinjamia, salviaa
                                        minttua ja neilikkaa
                                        tilliä ja persiljaa
                                        ja basilikaa..
                                                 ihanaa
                                      -Kirsi Kunnas-


Mutta jos ei yrttikeitto maistu, niin ihan asiallinen ohje tässä, olin karpaloita metsästämässä.




                                        Jogurttijäädyke 4-6 annosta


                                     2 munaa, 1 dl sokeria, 3 dl kuohukermaa 
                                     1 tl vaniljasokeria, 2 dl maustamatonta jogurttia 
                                     n.½-1dl karpalososetta (karpalolikööriä n.½ dl)


Puserra pehmitetyistä karpaloista siivilän läpi sose. Erota munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää siihen karpalosose ja vanilja, sekä jogurtti. Vaahdota kerma ja valkuaiset eri kulhoissa. Lisää kermavaahto keltuaisvaahtoon ja lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen.
Kaada seos vedellä huuhdeltuun jäädyke- tai kakkuvuokaan ja pakasta vähintään 4 tuntia.
Kasta vuoka nopeasti kuumaan veteen ennen kumoamista tarjolle. Koristele esim karpaloilla ja kermapursotuksin.






                                 

10 kommenttia:

  1. On varmasti herkullista tuo jäädyke! Ei vain passaa näin yksineläjän tehdä, tulee lliikaa herkuteltua. Kauniin, vaikkakin tuulisen syyspäivän terveiset, Irma

    VastaaPoista
  2. Onpa tosiaan kuin mammutin tai elefantin syöksyhammas tuo puunoksa - tai sapelihammastiikerin! Pitäkää se tallessa, niin saavat pienet joskus ihmetellä.

    Karpalojäädyke on taivaallisen ihanaa. Minulle ei - sattuneista syistä - tule joulua ilman jäädykettä.

    Valoisaa viikon loppupuolta!

    VastaaPoista
  3. Mummeli
    kyllä tuo jäädyke on meillä maistunut. Teen sitä yleensä jouluksi ja silloin kun on vieraita.
    Sinne myös tuuliset terveiset. Nyt lentää puista lehdet


    Lumiomena. Tallessa pidetään "hammas"
    Minttu vainoaa sitä, olisiko niin hyvät hajut vuosien mittaan kertynyt. Terkut teille kaikille.

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköisiä karpaloita.
    Tuossa muodossa en olekaan niitä
    syönyt vuosiin.
    Mehuna tulee kyllä kaupasta ostettua.

    Terkkuja flunssaa vastaan pyristelijältä.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Sirpa! Karpalo on hieno marja, mutta sokeria se vaatii ja paljon..
    Toivottavasti taltutat flunssan pian toivoo Riitta

    VastaaPoista
  7. Hieno mammutinhammas. Rantavedestä voi löytää todella hienoja veden vuosikymmeniä silottamia puita, joista on tullut oikein taideteoksia. Olen niitä keräillyt mökin rannasta ja erikoisimmat nostanut seinälle koristeiksi. Tosin kasa näitä isompia järvihakoja on tallessa tulevia projekteja varten.

    Kiitos karpaloreseptistä. Kokeilen.

    VastaaPoista
  8. Anja.
    Huomaan nykyään itssessäni samoja piirteitä. Kaikenlaista tulee tuotua metsistä ja rannoilta. Alan muistuttaa isääni tässä..

    VastaaPoista
  9. Metsästä löytyy mukavia aarteita, mammutin hammas hauska.. ;D
    Karpalot on kauniita ,huurteisia, ja kuulostaapa hyvältä tuo jäädyke, nams :P

    Pitääkin lähteä tässä vielä metsään ,jos minäkin jotakin aarteita löytäsin :D

    Tuota jäädykettä on joku kerta kokeiltava, voisin yrittää puolukoista, kun karpaloita en saa mistään kiinni :D

    VastaaPoista
  10. Seijastiina, puolukoista tulee hyvää, myös vadelmista, mansikoista jne.
    Onnea "aarteiden" löytämiseksi.

    VastaaPoista