tiistai 11. tammikuuta 2011

Härkäviikot ja reikäleivät..

Härkäviikot, niitäpä nyt elellään ja odotellaan talven selän taittumista. Milloin se on, siitä taitaa olla monta mielipidettä. Olisiko se Matin päivänä helmikuussa..
Reikäleipiä en leivo, muuta leipää ja karjalanpiirakoita kumminkin tulee pyöräytettyä tämän tästä.
Ja lämpimät keitot tuoreen leivän kanssa maistuvat varsinkin pakkaspäivinä ja muulloinkin, vaikkei pakkasta olekaan. Tänään onkin hernekeitto porisemassa. Mutta itse en sitä rakasta, niinpä keittelen  myös lempeää sienikeittoa saman tien. Pakastinta inventoidessa näyttäisi noita herkkutatteja sen verran runsaasti olevan.
      
                                                      Lempeä sieni-juustokeitto


                                                  2rkl voita, 1 sipuli, 
                                                 200 g herkkusieniä (tatteja pakasteesta)
                                                 1/2 punainen paprika
                                                 1 päärynä
                                                 1/2 tl currya
                                                 4 dl vettä
                                                 1 kasvisliemikuutio
                                                 150 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa
                                                 4 dl maitoa
                                                 1 tl basilikaa, ripaus mustapippuria
                                                 paahdettuja leipäkuutioita


Sulata rasva kattilassa.Lisää hienonnetut sipulit, sienet, paprika ja päärynä, sekä curry.Hauduta hetki. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua hiljalleen, kunnes ainekset ovat pehmeitä.Soseuta keitto samettiseksi.
Lisää juusto ja sekoita kunnes se sulaa. Kaada joukkoon maito.Kuumenna kiehuvaksi ja mausta.  Tarjoa keiton kera pieniä paahdettuja leipäkuutioita.


Keittojen valmistuessa on hyvää aikaa jatkaa kuvatiedostojen siivoamista. Tahtoo vain olla niin että jään noita kuvia katselemaan ja muistelemaan...
                           
                                                      

10 kommenttia:

  1. Tähän vuodenaikaan, härkäviikoilla, tekeekin mieli jotain arkista ja terveellistä, kuten juuri leipää ja keittoa. Sinä teet parhaat tietämäni leivät ja minä olen varsinainen leipäfani. :)

    Mukavaa viikon jatkoa ynnä kuvien kanssa muistelua!

    VastaaPoista
  2. Kyllä leipäsi niin herkullisen näköisiä, että ihan teki mieli leikata siivu siitä päästä, kunnon kanttipala. No, tuo tattikeitto sitten ei minun makunystyröitäni hellikkään. Kun en edes tunne sieniä. Saatika keittoa.
    Terveisin Irma

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköistä olet
    keittössäsi aikaan saanut, ja
    varmasti myös maukasta.
    Terkkuja.

    VastaaPoista
  4. Lumiomena, kiitos. Hyvää on sinunkin tekemäsi leipä.
    Mukavaa arkiviikkoa ja työn iloa.

    VastaaPoista
  5. Mummeli,leivän tuoksu, yksi parhaista. Hyvin usein leipäni ovat juuri vuokaleipiä ja kaikenmaailman siemeniä ja rouheita käytän, mitä sattuu varastossa olemaan.
    Terveiset sinne Ähtärin leipurille.


    Sirpa, syntyy kyökissä mitä millonkin, jos satun sillä päällä olemaan, tahtoo nykyään vaan laiskuus usein vaivata..
    Terkut.

    VastaaPoista
  6. Voi kun on hyvän näköstä leipää ja keitto.
    Tosi muhkeita nuo leivät, nam :P
    Keitto on mielenkiintoinen, päärynä hauska, takuulla hyvää.
    Voi ja karjalan piirakat on kyllä parasta, kun itse tekee.
    Olet ahkera ollut, taidan tulla syömään sinne ;D

    Pitäs minunkin siivota kuvatiedostoja.
    Mutta mukavaa herkuttelua ja levollista iltaa ♥

    VastaaPoista
  7. Seijastiina, Joo, keitto hieman poikkeaa tavanomaisesta, mutta on hyvää. Kodin Kuvalehden ohje on vuosien takaa. Ja ruokapöytään sopii tulla..Niin, karjalainen anoppi neuvoi aikanaan piirakan saloihin.
    Mukavaa iltaa sinnekin suunnalle.

    VastaaPoista
  8. Tuosta leivästäsi olisi mukavaa leikata pari viipaletta ja nauttia.
    Hernekeitto on minun herkkuani. Aikaisemmin tein aina joulun jälkeen kinkun jämistä islla kattilalla, riitti pakastimeenkin. Nyt ei kinkkua ollut, eikä ole ollut hernekeittoakaan. Tilanteeseen on saatava korjaus. :)

    VastaaPoista
  9. Herkulliselta näyttää leipäsi, tekisi mieli napsaista kunnon pala! Totta, leivän leipominen - jos ei puhuta ruisleivästä nyt - on oikeastaan helppo homma ja siinä mielikuvitus voi lentää loputtomiin. Vuokatissa innostuin tekemään lapsille melkein päivittäin "sairaan hyvää leipää", oli kehuttu vielä kotonakin ja miniä kertoi saaneensa paineita mummin leivistä! Nyt kotona leipominen on jäänyt vähemmälle. Mutta herkullisen keiton kanssa omatekoinen leipä on mitä mainioin ja terveellisin mutusteltava.

    VastaaPoista
  10. Unelma. Kyllä se lämmin leipä maistuu ihan kaikille ja noista kanttipaloista "taistellaan" Hernekeitto, hyvää sekin, vaan vatsa minulla on erimieltä..


    Anja, meillä taitaa olla periytyvää tuo leipominen. Mummoni oli hyvän leivän tekijä, samoin äitini ja tytärkin tykkää samasta puuhasta. Ja variaatioita löytyy..

    VastaaPoista