tiistai 15. maaliskuuta 2011

Opastettiin sitä ennenkin...

Olen joskus saanut lahjaksi  näköispainokset 1885 julkaistuista Matilda Langeletin  Täydellinen käsikirja PERHEENEMÄNNILLE  perhetalouden kaikilta aloilta.
Aina välillä näitä lueskelen mielenkiinnolla ja hymyillen. Miten paljon onkaan yhteiskunta muuttunut noista ajoista.
 Erityiseti tämä, missä opastetaan kuinka aviomies pidetään tyytyväisenä seuraavaan tapaan:


"Me olemme yksimieliset siitä, että perheenisällä olkoon ensimmäinen sija perhekunnassa, ja että hän vaatiii  itseänsä toteltavaksi ja arvossa pidetyksi, tämä onkin hänen oikeutensa. Moni muutoin hyvä aviomies muuttuu juonikkaaksi ja ärtyisäksi, jollei vaimo pidä lukua hänen totutuista tavoistansa, vaikkapa hänen omituisuuksistansakin; jos hänen pitää odottaa päivällistänsä, sanomalehteänsä; jos hänen nuttunsa ole harjattu, eikä hänen tulitikkulaatikkonsa paikallaan; jos akuttimet ovat vedetyt vinoon ylös, jos piano seisoo avattuna, jos sisäpiika käy kengät lintassa, ynnä muuta"
Vaimon erityisistä velvollisuuksista kirja opastaa seuraavalla tavalla:
"Se aika, jonka hänen miehensä viettää kotona, tehdään hänelle niin hauskaksi kuin mahdollista. Laattiain peseminen ja muut sellaiset askareet ovat järjestettävät niin, etteivät ne häntä häiritse, lapset ovat totutettavat siihen, etteivät häntä vaivaa, palkolliset osoittavat hänelle kunnioitusta ja tulevat huoneisiin siivosti ja ihmisittäin puettuina-lyhyesti sanoen, miehen kotona ollessa pitää sopusoinnun ja hauskuuden vallita kaikkialla."
Yksityiskohtaiset ohjeet jatkuvat mm. näin
"aina kun miehensä tulee kotiin, vaimon velvollisuus on ottaa hänet vastaan iloisilla kasvoilla ja ystävällisellä hymyllä, näyttämällä hänen olevan tervetullut kotiinsa, ja että on yksi paikka, jossa hän on ylimmäinen, parhain, rakkain"
Teos antaa myös tarkat ohjeet lastenkasvatuksesta, palkollisten kohtelusta ja vieraiden vastaanottamisesta ja tietenkin omasta olemuksesta:
"Vaatimattomuus vaikuttaa kaikkiin, ja siinäkin, missä varat sallisi ylellisyyttäkin, on hänen velvollisuutensa itseänsä kohtaan, ettei anna kiusaukselle valtaa. Vaatimattomuus ei kiellä, vaan enemmän suosii siistiä pukua. tahraiset hameet, ratkenneet, huolimattomasti kiinni ommellut reunusteet, silittämätön tukka, hiuspaperrus, linttaanmenneet syylingit-nämä voivat muuttaa ihanimmankin vaimon Megåraksi"
Tähän tapaan on perheenemäntiä neuvottu yleisissä asioissa.
Mitä taas tulee varsinaisten käytännön asioiden ohjeisiin, niitä on joka sektorilta: Kotitalouden hoidosta tarkkoine ruokaresepteineen. Lastenhoitoon, seuraelämään ja kaikkeen mahdolliseen, jopa karjanhoitoon. Käsitöitä unohtamatta.


Ruokaohjeita on valtavan paljon, aina teurastuksesta alkaen. Osaa voi soveltaa vielä tämänkin ajan keittiössä. mutta paljon on myös nykyihmisille outoa. Tässä eräs esimerkki:
               
               "Kuningattaren keittoa  (Portage a la Reine)


Kaksi vanhaa kanaa keitetään,kunnes liha helposti erkanee luista, jolloin kansi otetaan padasta. Liha leikataan pois, puhdistetaan tarkkaan nahasta ja kalvosuonista, leikataan hienoksi ja survotaan huhmarissa. Noin 1/8 kilokrammia riisisuurimoita keitetään vähässä kananlihaliemessä; survottu kananliha pannaan sekaa ynnä kuusi kananmunanruskuaista; kananlihaliemi lisätään siihen, kunnes kaikki on muodostunut sakeaksi velliksi; suolaa, pippuria ja muskottikukkaa pannaan sekaa; liemi siivilöidään hienon jouhisiivilän läpi ja nautitaan paistettujen leipäviipaleiden kanssa."


Lievätkö kuvan kaukaiset sukulaiset noudattaneet näitä ohjeita huushollissaan. Jää arvailujen varaan. 

14 kommenttia:

 1. Ohhoh, en muuta osaa sanoa, Jo on hyvät ohjeet annettu tuon luomakunnan kruunun hoivaamiseen. Ei olisi onnistunut meillä. En ole ollenkaan ollut sellainen miehen palvoja. lapsia jaksoin hoivata ja hemmotella. mies meni siinä sivussa.
  No, onhan se joskus kait vielä viime vuosinakin joissain paikoissa, että isäntä syö ensin ja toiset sitten mitä jää. Tokihan noissa vanhoissa ohjeissa on hyödyllisiäkin neuvoja joita vähän soveltamalla voi vieläkin toteuttaa. Ihan teos kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Ihana tuo kirjailu, silmäni kiinnittyi heti siihen, sinisiin kukkiin ♥
  Minullakin jossain piti olla vanha kirja ,taisi olla hyviä tapoja ,tai jotain sinnepäin :)

  VastaaPoista
 3. Kuvassa mies istuu, nainen seisoo: uskon että näitä kirjasi ohjeita on noudatettu;D Tosin näinhän se Katkismuksen Huoneentaulu käskikin, mies on naisen pää---.

  Mahdottoman hauska kirja, kyllä nykynaisille nauru kelpaa;)))

  Itselläni on Emännän tietokirja 1950-luvulta, pitääpä tutkia lähemmin. Muistaakseni siinä on kodinhoito-ohjeita hienoimman mukaan---.

  Kiva postaus, Minttuli. Hauskaa iltapäivää sinulle tv. Aili-mummo<3

  VastaaPoista
 4. Mummeli. Niin se maailma muuttuu. Kuinkahan moni länsimainen nainen enää moiseen passaamiseen suostuisi vapaaehtoisesti.

  VastaaPoista
 5. Sain päivän parhaat naurut;))
  Voi naisparat.
  Tätä ei passaa isännälle näyttää,
  vetoaa vielä vanhoihin hyviin aikoihin.
  Vaikka toisaalta, lähetin isännän
  tänään matkoihinsa, kun siivosin.
  Mutta, tein sen muista syistä.

  Hauska postaus!
  Lämpöiset terkut!

  VastaaPoista
 6. Seijastiina: Liina on tädin minulle lahjoittama, noita kauniita liinoja ja muita hienoja käsitöitä sain paljon häneltä.
  Ja vanhat kirjat kannattaa säilyttää ja välillä avatakin..
  Iloista päivän jatkoa sinulle.


  Aili-mummo: Eikös se jatku näin; mies on perheen pää, mutta nainen on se joka päätä kääntää..
  Kyllä näiden kirjojen parissa olen monta mukavaa hetkeä viettänyt ja vietän.
  Kiitos sinulle ja mukavia hetkiä iltapäivään.  Sirpa, kiva jos nauratti, niin minuakin tämän kirjan parissa tekee. Nauru pidentää ikää..
  Joo, en usko että nykymiehillä olis mitään sitä vastaan jos tuollaista hemmottelua edelleen saisivat, vai mitä?
  Sinne myös lämpimiä terkkuja.

  VastaaPoista
 7. Aika mainioita ohjeita. Pitääkin tarkastaa, olenko muistanut harjata J:n nutun tai onko hänen tulitikkulaatikkonsa varmasti paikallaan. Ja samalla muistelen eräitäkin kesähäitä, joissa tällä kirjalla oli oma roolinsa...

  VastaaPoista
 8. Minttuli, juu, tätä kelpaa kyllä nauraa, mutta nauru hiemna hyytyy, kun muistan miten luin Nancy Reaganin ohjeita, millainen vaimon pitää olla (toivottavasti oikéa rouva, ettei hän vain ollut Barbara Bush). Se meni jotenkin näin, että vaimon pitää näyttää hyvältä ja levänneeltä kun mies saapuu kotiin. Kaikki siivous- ja muut ikävät työt pitää tehdä siloin kun mies on poissa, sillä niillä häntä ei saa rasittaa!

  Onneksi minun ei tarvitse enää ikinä imuroida;-)

  VastaaPoista
 9. Katja, kieltämättä kirjaa lukiessa on hauskaa nykypäivänä. Mutta varmaan aika tarpeellisia ovat omana aikanaan olleet.
  Mukavaa ja aurinkoista keskiviikkoa.

  VastaaPoista
 10. Leena: Kun sain nämä kirjat, tein työtä joka läheisesti liittyi kirjan aiheeseen, eli neuvonta-ja opetustyötä. Ja välillä oli hyvä tutustua myös alan historiaan. Muistan käyttäneeni katkelmia tästä keventääkseni teoriaosuuksia, jotka toisinaan olivat kaikille puuduttavan pitkiä..
  Muuten, en imuroi minäkään, mies imuroi...hyvin koulutettu.

  Aurinkoista päivää sinulle.

  VastaaPoista
 11. kiitos hauskasta tarinasta. Minun sivullani on sinulle jotain käyppä hakemassa.

  VastaaPoista
 12. Aikatherine, kiitos itsellesi. Noudin jo. Ja vastailenkin..
  Aurinkoa päivääsi.

  VastaaPoista
 13. Voi hyvätkin hyssykät sentään! Mutta ennen opastettiin vaimoja alamaisuuteen ja palvelemaan luomakunnan kruunua, hyvä ettei alushameen helma hampaissa odoteltu kotiin tulevaksi maailman turuilta. Onneksi tasa-arvo on muuttanut sekä meitä että luomakunnan kruunuja eikä nainen ole enää kynnysmatto, johon jalat pyyhitään. No karrikoin tietysti, mutta esiäideille nämä ohjeet olivat arkipäivää.
  Toisaalta; olen sanonut, että tasa-arvo on toteunut silloin, kun miessukukunta alkaa haikailla oman tasa-arvonsa perään.

  VastaaPoista
 14. Anja, hyvin sanottu tuo alimmainen kommentissasi.Juuri näin.
  Onneksi ajat ovat muuttuneet parempaan suuntaan länsimaissa, mutta millainen on naisen osa vielä niin monessa maassa..

  VastaaPoista