lauantai 4. kesäkuuta 2011

Pihalta pöytään..

Tonttimme yhdessä kulmassa kasvaa nokkosta ja saa kasvaakin. Sieltä tänä aamuna taas keräilin litran verran tuoreita lehtiä ja  seuraavanlainen piirakka syntyi niistä ja ruohosipulista iltapalaksi.
 Löysin ohjeen yhdestä lehdestä ja ensimmäistä kertaa kokeilin. Makoisaa on, kannatti kokeilla.

                                         Kesäinen piiras  

                          Pohja: 75 g voita, 1 dl maitoa, 3 dl kaura- tai neljän viljan hiutaleita
                                      0.5 tl suolaa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta

                         Täyte: 1 l nokkosen lehtiä, 1 sipuli, 2-3 valkosipulin kynttä, 1 rkl voita
                                     1 dl ruohosipulisilppua, 0.5 dl  auringonkukan siemeniä
                                     0.5 tl suolaa, 0.5 tl mustapippurirouhetta
                                     1 prk kolme juustoa ruokakermaa
                                     2 munaa
Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon muut pohjan ainekset ja taputtele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
 Kiehauta huuhdellut nokkoset runsaassa vedessä, siivilöi ja purista liika neste pois. Hienonna veitsellä. Pilko sipulit. Freesaa nokkosia ja sipuleita hetken aikaa voissa, jäähdytä ja sekoita muut täytteen ainekset joukkoon.
 Kaada täyte pohjataikinan päälle ja paista keskilämpöisessä (175 astetta) uunissa n. 40 min. 
Tarjoa salaatin kanssa.
 Tämä ohje on noin kahdeksalle.

Piiraan pohjataikinaksi voisi kokeilla myös tätä usein käyttämääni:
     50 g voita, 1,25 hiivaleipäjauhoa, 0.5 dl perunasosehiutaleita tai -jauhetta, 1 tl leivinjauhetta, ripaus suolaa, 1 dl maitoa.
 Sekoita kaikki aineet keskenään.. Tämän pohjataikinan voi tehdä myös gluteiinittomana. ja käy useimpiin suolaisiin piiraisiin.



   Ruohosipulia on nyt paljon ja aika on sitä pakastaa. Sitten annankin osan siitä kukkia, onhan  niiden kukkaset kauniita väriläiskiä kasvimaalla.
Viime kesänä ostamani viinisuolaheinä selvisi talven yli  ja  nyt sitä riittää salaattiin ja muuhunkin. 
Ja kirja, johon tartun usein tähän aikaan vuodesta on tämä. Paljon tietoa luonnonkasveista ja viljellyistä  myös.  Nokkosista  lisää tietoa myös tästä

                             

14 kommenttia:

  1. Nokkosta en ole koskaan kokeillut ruoanlaitossa,mutta vitamiinirikas se ainakin on.Myös taalla kayttavat paljon varsinkin maalaiset.
    Herkullisen naköinen on piirrakkasi.
    Oikein mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. Sateenkaari, nokkosen voi toki korvata pinaatilla.
    Kiitos, hyvänmakuista siitä tuli, eikä liikaa rasvaakaan.
    Sinulle myös hyvää viikonloppua sinne kauniiseen kaupunkiin.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen piirakka, mutta mille
    se nokkonen maistuu?
    Minunkin viinisuolaheinä selvisi talvesta
    ja nyt on tosi komean näköinen.
    Ruohosipulin kukat ovat kauniita.
    Terkkuja!

    VastaaPoista
  4. Nokkonen on kyllä hyvä pinaatin korvike tai ei nyt välttämättä korvike, mutta samallalilla käytettävissä. Minä pidän nokkosmuhennoksesta erityisesti, mutta nyt saa nokkoset minun puolestani vapaasti kasvaa, ellen ehdi pois niittämään. niitä meillä kyllä riittää jaoka kolossa.
    Hyvältä näyttää tuo piirakkasi, oikein kesävihreä.

    VastaaPoista
  5. Sirpa, nokkonen on näin kevätkesällä melkein miedompi kuin pinaatti. Kokeile rohkeasti. Isäntä aiemmin sanoi ettei mitään "viholaisia" ala syömään, mutta nyt maistuu..
    Lauantai-illan terkut.

    VastaaPoista
  6. Mummeli, nokkosmuhennos, letut, keitto, kaikki maistuu. ja kuivattu nokkonen sämpylätaikinaan.
    Mukavaa lauantai-iltaa, täällä tuli sadekuuro päälle juuri nyt.

    VastaaPoista
  7. Nokkoset on tuttuja, aikoinaan kuivasin niitä ja sitten talven mittaan lisäilin sinne-sun-tänne....mainio ja terveellinen lisä ruokiin! On vaan ajoissa kerättävä talteen ja muistettava käyttääkin niitä...;)

    VastaaPoista
  8. Maikku, niinpä, nokkoset ovat vieläpä ihan ilmaista ravinnon lisää. Ja totta, muistaisi vaan käyttää, varsinkin kuivatut tahtovat välillä unohtua kaappien kätköihin.
    Aurinkoista sunnuntaita, hyvä sää luontoretkille taas.

    VastaaPoista
  9. Nokkosessa on paljon hivenaineita ja rautaa. Kiitos reseptistä, on ihan pakko kokeilla minunkin. Nokkosista saa myös hyvää lannoitetta puutarhan kasveille ja nokkosvesi karkottaa tuholaisia niistä. Nokkosletut on myös herkkua!

    VastaaPoista
  10. Anja, ole hyvä. Yllättävän hyvänmakuinen se on. Mieskin jopa kehui, ei niin tavallista häneltä.
    Ja nokkosvettä pitääkin laittaa muhimaan..
    Terveiset täältä, aurinko paistaa..

    VastaaPoista
  11. Uskomaton kasvi tuo nokkonen on, enemmän soisi sitä käytettävän. Vähentään kolme satoa siitä kesän aikana saa, kun leikkaa alas välillä.
    Keväällä tuo viininlehti yllätti minutkin, en tietänyt sen olevan monivuotista.

    VastaaPoista
  12. Unelma, totta tosiaan monipuolinen, kudotaanhan siitä tekstiilejäkin.

    VastaaPoista
  13. Voi vehnäset, kyllä näyttää niin hyvältä tuo piirakka,taitasin tehdä joku kerta, ohjekin kuulostaa hyvältä.
    Minulle kyllä nyt tuli nälkä, ei kerkee ees syömään :D
    Leppoisaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  14. Seijastiina,kiitos. Kokeile ihmeessä, maistuu se nälkäisen suussa.
    Leppoisaa sunnuntaita myöskin sinulle.

    VastaaPoista