perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pihan viikkokatsaus

Oranssit liljat hehkussaan, nauhus kurottelee kukintojaan taivasta kohden ja ihanat punaiset daaliat, jotka vuodesta toiseen jaksavat kukkia syksyyn saakka.  Ne ovat tämän viikon aikana aloittaneet kukintansa.


Lisäksi yrtit ovat saaneet kasvun voimaa. Joka vuosi kokeilen jotain uutta, ennen tuntematonta yrttiä. Tämän vuoden uutuuteni ovat iisoppi, veripeippi ja laventeli.
Klikkaa ole hyvä..
Tässä kollaasissa on ylhäällä vasemmalla hento laventelini, joka aukaisee kukkiaan. Odotan että niitä tulee lisää ja pääsen tekemään  hurmaavia kimppuja kuivamaan. Oikealla ylhäällä on rosmariini, se kaikkein mieluisin yrttini
Keskellä vasemmalla on uutuus, veripeippi, japanilaisten persilja, kuten myyjä minua valisti. Ja sen vieressä suursuosikki oregano. alhaalta löytyy tuttu tilli, jota käytän paljon ja pakastan hienonnettuna.
 Ja viimeisessä oikealla olevassa on sitten tämän päivän keittotarpeet. lipstikkaa ja juuri maasta nostettua sipulia sekä siihen käytettävää ruokakermaa.
 Ja keiton keitän suunnilleen tällä tavalla: ( mukailin taas pikkuisen omaan suuhun sopivaksi)
 1 kkp hienonnettuja lipstikan lehtiä, 3 varhaissipulia varsineen, 1 l vettä, 1 kasvisliemikuutio, 2-3 
 rkl vehnäjauhoja, ripaus sokeria ja valkopippuria, suolaa tarvittaessa. Ja lopuksi 1 dl Kippari savujuusto ruokakermaa (on laktoositonta) ja 1 dl kuohukermaa.
Valmistus menee näin: kuullota hienonnetut lipstikan lehdet ja sipulit voi-öljyseoksessa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja liemikuutio sekä mausteet. hauduta keittoa n. puoli tuntia. Lisää kermat, kuumenna ja nauti. Lisukkeiksi sopii krutongit, tuoreet sämpylät, paahdettu ruisleipä tms.


 Aiemmin en hoksannut tehdä lipstikasta mitään muuta kuin kuivattaa mausteeksi. Ja täältä blogistaniastahan tähänkin  keittoon ohjeita löysin.
 Kiitos Unelma ja muut kun patistelitte käyttämään. Nyt tämä keitto maistuu jopa ennakkoluuloiselle miehellekin erittäin hyvin.
 Hyvää viikonloppua, sään salliessa mustikoita poimimaan (ja vähän lisää mansikoitakin)

10 kommenttia:

  1. Ihanat kukat ja mainiot yrtit: Kiitos esittelystäsi, Minttuli ja oikein mukavaa viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
  2. Aili, kiitos.
    Kuumaa on eikä taida mustikkaretkestä tulla mitään.
    Hellettä ja ukkosta varmaan teilläkin, mutta kaunista ja mukavaa keää sinulle myös!

    VastaaPoista
  3. Kaunista on kuten ennenkin. Kiitos reseptistä, sitä kokeillaan. Terkkuja.

    VastaaPoista
  4. Ookke, olin juuri sulkemassa konetta kun huomasin kommenttisi. KIITOS, kokeile. Terkut sinne.
    Nyt jyrisee ja kohta myrskyää..

    VastaaPoista
  5. Kivat kuvat mausteistasi!
    Täällä on tänään armoton helle ja nyt alkaa taas pilviäkin nousemaan. kun ei tulisi ukkonen!

    VastaaPoista
  6. Mummeli, kiitos. Ukkostaa ja helle on täälläkin.
    Kivaa viikonvaihdetta ja toivotaan helteiden helpottavan edes vähän.

    VastaaPoista
  7. Ihania kukkia. Se lipstikkakeitto oli kyllä hyvää! Ja jänniä nuo uudet yrtit.

    VastaaPoista
  8. Katja, daaliat, myös se Amsterdamin valkea tuliainen säilyivät hyvin talvivarastossa ja pian on satoja kukkia.
    Yrttien maailma on kiehtova. Ja mihin kaikkeen niitä voikaan käyttää..
    Hyvää viikonloppua lakeuksilla.

    VastaaPoista
  9. Kaunis pihakatsaus, nams yrttejä.
    Oikein tunnen laventelin tuoksun..mmmm..
    En ole itsekään tehnyt lipstikasta kuin maustetta, oli aikoinaan minulla kasvamassa.
    Pidä se tuoksusta myös, tuota keittoa...hmm..

    VastaaPoista
  10. Seijastiina, kiitos. Yrtit tuoksuvat nyt sisällä, on kuivatuksen aika!

    VastaaPoista