lauantai 6. elokuuta 2011

Tattisatoa odotellaan...

Vielä ei olla päästy herkuttelemaan lempisienillämme, eli herkkutateilla. Tämäkin kuva on viime vuoden satoa. Mutta pian ne sieltä nousevat ja kiirettä sitten pitää että ehditään poimia ennen toukkia, ne kun tietävät mikä on hyvää...
Ja nämä herkut valmistan usein tähän tapaan muhennokseksi.


  Noin 1 l puhdistettuja pieniä herkkutatteja viipaleina, 50 g voita, 1 rkl vehnäjauhoja, 1.5 dl kuohukermaa ja n.1dl smetanaa.
 aavistus valkosipulia, mustapippuria ja suolaa


Laita sienet pannulle, keitä niitä kunnes neste on haihtunut. Lisää voi ja paista kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä, lisää jauhot, sekoita.  Lisää kerma ja  smetana ja keitä kunnes sakenee sopivaksi. (n.10 min) Mausta. ( smetanan voi korvata tuorejuustolla)
 Vinkki: sopivan valkosipulin maun saat kun sipaiset pannun pohjaa valkosipulin kynnellä.
Tavallista sipulia en tähän käytä, koska se mielestäni peittää liikaa tattien hienoa pähkinäistä makua. 


 Pitäisiköhän tänään mennä kurkistelemaan joko nousee, vettä on ainakin saaneet viimeisten päivien aikaan.





14 kommenttia:

  1. Saattaapa olla, että tatteja nousee piankin, kun vettä on nyt tullut...;)

    Minustakin sienet ovat ihania, ja säilön niitä eri tavoin talven varalle...

    Oikein miellyttävää, sienirikasta viikonvaihdetta sinulle, Minttuli<3

    VastaaPoista
  2. Herkulliselta kuulostaa, on vain jäänyt
    maistamatta.
    Tahtoo pääasiassa koostua suppilovahveroista
    ja herkkusienistä meikäläisellä sieniruuat.
    Vähän enteilee täälläkin sadetta.
    Mukavata viikonloppua, Minttuli!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tämän postauksen laajenna nyt sienielämääni tatteihin. Meillä kun on nautittu vain korvasieniä, kantarelleja sekä suppiksia. Mutta: Teen joka vuosi myös sitä vanhanajan sienisalaattia, joka valmistuu rouskuista.

    Kyllä minä nyt uskallan noihin herkkutatteihin tarttua. Ja minä ehdin ennen muita, sillä ne ovat ihan liki. Jo tuo sinun kuvasi on niin lumoavan, syyskesän juhlia lupaava...

    VastaaPoista
  4. Aili, hyvä jos sinnekin vettä saatte. Siellä teillä päin eikös olekin hyvät tattimaastot, kuten muidenkin sienien. Rouskuja pitäisi myös saada, sienisalaattia varten.
    Sinulle myös oikein hyvää pyhänseutua ja terveiset.

    VastaaPoista
  5. Sirpa, suppilot ovat myös erinomaisia. Pidän niistä enemmän kuin kanttarelleista.
    Ja täällä on tullut vettä oikein urakalla ja viime yönä vielä ukkosen kera.
    Toivottavasti ensi viikonlopun aikaan olisi kunnon kelit..
    Mukavaa viikonloppua Sirpa sinulle myös!

    VastaaPoista
  6. Leena, ole hyvä! Rouskuista tuleekin se ainoa oikea sienisalaatti. Muuten, vieläkin on ihmisisiä jotka eivät poimi muita sieniä kuin haapa-ja karvarouskuja. Ja valitettavasti näkee potkittuja tatteja tämän tästä..
    Hyviä syyskesän herkkuhetkiä sinne!

    VastaaPoista
  7. Olen syyllistynyt sienien potkimiseen metsässä kulkiessani, sellaisten isojen rumien sienien, jotka on reikiä täynnä. Koitan aina jättää kauniit sienet kasvamaan jos vaikka joku noukkisi ne koriinsa.
    Nyt on ihanaa aikaa, kun saa tehdä kaikkia herkkuja kesäkurpitsoista.
    Luulisi nyt sienien nousevan kun aika lämmintä ja sateista.
    Oikein hyvää pyhänaikaa, sienillä tai ilman.

    VastaaPoista
  8. Minttuli, jo hetken luulin että olet Herkkutatteja löytänyt kuvaasi nopeasti vilkaistessani. Manasin jo ukolle että Kuopiossa jo niitä on!!!

    Ttänään etsimme kaikki hyvät tattipaikat yhtään ei löytynyt, Punikkeja oli vain muutama. Ne jätimme poimimatta. Viime syksyän innostuimme valtavasti näistä Herkkutatteista, toukkaisiakin löysimme. Nyt osaamme olla valppaita ja ukkeli lähtee jo viikolla uudestaan katsomaan. Nyt sataa runsaasti, luulisi Herkkutattien ilmestyvtä parin viikon sisällä.

    Leena Lumille: Herkkutatti on kyllä sienistä sitä AATELIA jo tuoksunsa vuoksi, minäkin uusi Tattien ystävä. :)

    VastaaPoista
  9. Mummeli, niin minäkin potkin ennen vanhaan, vaan en enää. Eipä näkynyt metsässä muuta kuin haperoita tämän päivän tarkistuksessa..
    Kesäkurpitsat tuottavat taas liikaa satoa.

    Sinulle ja Himmulle myös mukavaa pyhää.

    VastaaPoista
  10. Maiju, kyllä ne sieltä ilmestyvät tutuille paikoille. Ovat myöhässä vähäsen, mutta kyllä nämä sateet nyt vauhtia panevat.
    Paras sieni miun maun mukkaan ehdottomasti.

    VastaaPoista
  11. Kommentoit Männikön Maijulle ja mainitsit jotakin sienistä ja savolaisuudesta. Niin piti savolaisen kiireen vilkkaa tulla kirjautumaan lukijaksesi.

    VastaaPoista
  12. Sirkku, tervetuloa. Sisä-Savossa ollaan ja maalaistalon kasvattama. Minäpäs teen vastavierailun ihan pian..

    VastaaPoista
  13. Toivotaan hyvaa tattisatoa teille tanakin vuonna.
    Aitini teki sienimuhennosta,kun olin lapsi metsasienista.Myös mina olen sita tehnyt,mutta en ole kayttanyt valkosipulia.Pitaapa kokeilla.On todella hyvaa.

    VastaaPoista
  14. Sateenkaari, sitä toivon. Eipä vielä ole oikein ollut. Mutta viimeaikaiset runsaat sateet saa ne nousemaaan. Valkosipuli sopii myös sieniin, mutta vain aavistus..
    Onko Turkissa luonnossa minkälaisia syötäviä sieniä?
    Terveiset täältä.

    VastaaPoista