tiistai 6. syyskuuta 2011

Katson maalaismaisemaa...

Vanhojen iskelmien sanat sopivat hyvin pyörälenkkini maisemiin..Vanhan veräjän luona?
No ei ihan, pisteaitaa kumminkin parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta ja entinen maamieskoulun päärakennus. Koulu, jota ei enää ole.
Koulu, jonka opettajana aikoinaan toimi Halosen taiteilijasukuun kuuluva Antti Halonen, Pekka Halosen veli. Maamieskoulun viereisessä rakennuksessa sijaitsi emäntäkoulu, ja sen johtajana toimi vuosikymmeniä legendaarinen Tilda Halonen, Antin vaimo. Monta tarinaa  on syntynyt näiden sisäoppilaitosten tiimoilta ja moni tuleva isäntä emäntäkoulusta sen  puolison tilalleen vei.
Koulujen alueet sijaitsevat Suonteen rantamaisemissa ja alue on pidetty erinomaisessa kunnossa, 


Koulujen rantapuistoa


. Koulun komeat pellot ovat nykyisin vuokrattuja ja  viljat korjattu tältä vuodelta. Jotain syötävää taisi jäädä kumminkin, koska satoja naakkoja oli kokoontunut ruokapitoihin.
Näistä maisemista jatkoin muutaman kilometrin eteenpäin katsomaan vanhaa, autiona olevaa kappalaisen pappilaa, joka sijaitsee hienolla  niemellä saman järven rannalla. 
On kymmeniä vuosia aikaa kulunut, kun  viimeksi on seurakuntamme viranhaltija täällä asunut.  Viimeiset vuodet paikka on ollut veteraanijärjestöjen kesäkäytössä. Mutta jäljellä olevat veteraanit ovat jo niin iäkkäitä ja huonokuntoisia että hekään eivät enää jaksa paikkaa käyttää, saati sitten kunnossa pitää.
 Kohtalaisessa kunnossa kumminkin rakennukset vielä ovat ja kunnostuksen jälkeen paikka olisi upea edelleen. Nyt rantaa ei enää näy, kasvillisuus rehottaa.
 Joten rantamaisemaa kuvasin sitten vähän kauempaa..
Harjunniemi näkyy kuvassa keskellä taaenpana.. Rakennuksia ei todellakaan näe enää järveltä.


Kyllähän näitä vanhoja, kunnostusta ja käyttöä vailla olevia pappiloita riittää tässä maassa. Jospa niistä kumminkin mahdollisimman moni  remontoitaisiin ennenkuin on liian myöhäistä..

14 kommenttia:

 1. Niin, eihän tuollaisia taloja enää rakenneta.
  Noille koulurakennuksillekin toivoisi vireää tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 2. Mukavan näköistä maalaismaaisemaa.
  Niin, kaikki kunnossa pitäminen taitaa
  aina stopata siihen yhteen ja samaan,
  rahan puutteeseen.

  Tiistai on kiva päivä...☺!

  VastaaPoista
 3. Sirkku, kiva kun kävit. En tiedä mitä suunnitellaan tuon pappilan suhteen. Seurakunnan omistuksessa se tietääkseni on edelleen.
  Koulujen kohtalo on avoin vielä. Yrittävät myydä ..Haikeus tulee, niin monta muistoa liittyy noidenkin seinien sisäpuolelle.
  Hyvää tiistaita sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 4. Sirpa, niinpä. Asutaan melkein kaupungin keskustassa, melkein järven rannalla ja pellon pintareella, hih.
  Ja rakennusten kohtalo on, niinkuin sanoit, rahasta kiinni!
  Tiistaikivaa sinne.

  VastaaPoista
 5. Kivat kuvat olet laittanut maisemista ja rakennuksista! Jos jaksan. laitan sinulle tänään sähköpostia, olisi vähän asiaa--sienistä.

  VastaaPoista
 6. Mummeli, kiitos! Lämpimiä terveisiä ja voimia!
  Odottelen postia!

  VastaaPoista
 7. Kauniita vanhoja rakennuksia ja upeita rantamaisemia..;D

  Maatalousopetus on ajettu alas, kuten ajetaan myös paljon parjattu maatalous. Oppilaitakaan ei enää ole...

  Seurakunnat tekevät tappiota, niillä on paljon vanhoja kiinteistöjä, joita täytyisi kunnostaa, mutta rahanpuute estää sen. Näiden pappiloiden käy varmaan niin, että niitä tarjotaan myyntiin. Papit eivät asu enää noissa suurissa rakennuksissa, luultavasti se oli jokin luontaisetuvero tuosta asumishyödystä, joka hääti papit pois pappiloista. Ja kun ei seurakunnilla ole niille paljon käyttöä, miten rakennus kannattaisi kunnostaa? Sama tilanne meillä Tohmajärvellä. Vanhaan ei ole enää paluuta.

  Ajat muuttuvat liian nopeasti, paljon arvokasta menetetään kun vanhat arvorakennukset häviävät. Kohta ollaan kuin Venäjällä...

  Näistä huolimatta: oikein hyvää ja aurinkoista syysviikkoa sinulle, Minttuli<3

  VastaaPoista
 8. Aili kiitos. Kyllä täällä on ajettu seka maatalous-että muukin ammatillinen koulutus todella alas. Juuri tuon vanhan maamieskoulun ympärille tehtiin suuret laajennustyöt muutama vuosi sitten, samoin entisen emäntäkoulun muuttuminen -85 kotitalousoppilaitokseksi, uudet hienot tilat, opistotasoista koulutusta kummassakin. LAKKAUTETTU! Molemmat. Surettaa!!

  Ja vanhat arvorakennukset, lahoavat paikalleen, sama meno koko maassa. Totta mitä sanoit, liian nopeaa on muutos..
  Aurinko paistaa kumminkin, nautitaan kauniista syksystä siellä Tohmajärvellä ja täällä. Syysterveisiä ♥

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia. En ollut tuosta Harjun pappilasta tiennytkään, sinne voisi joskus vaikka kävellä.

  Onko siellä vanhalla maatalousoppilaitoksella enää mitään toimintaa? Niin hienot rakennukset upealla paikalla. Muistan, miten lapsena kävin siellä leikkimässä henkilökuntaan kuuluvien perheiden lasten kanssa.

  Ihanaa syysviikkoa!

  VastaaPoista
 10. Kyllä on kauniita kuvia! Tänne tulen uudelleen,joten ryhdyin lukijaksi. niin ja tervetuloa minun blogiini.

  VastaaPoista
 11. Katja, kiitos. Onpas päässyt ohi menemään puheissa tuo Harjun pappila, höh!
  Kyllä siellä "mutiksella" pientä koulutustoimintaa vielä on, lähinnä rakennustekniikan perusopintoja ja joitain kursseja. Savon ammatti-ja aikuisopisto sen omistaa.
  Sinne terkut ja näkemisiin ♥

  VastaaPoista
 12. Riitta Sinikka, kiitos ja tervetuloa. Ja nyt vieraisille sinulle!

  VastaaPoista
 13. Upeita rakennuksia hienossa maisemassa. Harmi, kun ei niille enää järjellistä käyttöä! Mikähän tätä yhteiskuntaa oikein vaivaa, kun jätetään rempalleen, vähän kuin ei kuuluisi kenellekään eikä olisi rahoja ylläpitoon. Tätä on liikkeellä. Miten sitä ennen elettiin? Huolehdittiin rakennuksista, tehtiin työtä ja pidettiin huolta myös toisista ihmisistä. Jotakin ryhtiä tarvittaisiin nykyiseen menoon.

  VastaaPoista
 14. Anja, sinäpä sen sanoit. Rahaa on kyllä laittaa turhempiinkin kohteisiin. Henkilökohtaiseti murehdin noiden koulujen kohtaloa. Satoja opiskelijoita, kymmeniä henkilökuntaan kuuluvia, mukavia työkavereiksi tulleita ihmisiä. Moni nuorempi edelleen vakituista työtä vailla..Jotain tarttis oikeasti tehdä, eikä vaan suunnitella.
  Terveisiä tiältä sinne etelämpään.

  VastaaPoista