tiistai 27. syyskuuta 2011

Marjoja ja sieniä edelleen..

Luulin jo säilöntäkauden loppuvan, mutta vielä mitä. Puolukoita, sieniä, niitä riittää. Alkavat varastot täyttyä.
 Sunnuntain sienistä leivoin piirasta iltapalaksi ja osan pistin kuivúmaan. Puolukoista syntyi tuoremehua viinihapon avulla ja survoin  loput sokerin kera soseeksi.
 Sienipiiraaseen katselin täytteeksi jääkaapista löytyvää, joten olkoot se nyt nimeltänsä sitä sun tätä Ruskapiiras a'la Riitta.
 Ja näin sen tein
 Pohja: 
50 g voita, 1,5 dl hiivaleipäjauhoja, 0.5 dl perunasosehiutaleita
1 tl leivinjauhetta, vajaa ½ tl suolaa, 1 dl laktoositonta maitojuomaa
Täyte:
n. ½ l suppilovahveroita, 2 keskikokoista porkkanaa karkeana raasteena
2 isohkoa sipulia hienonnettuna, puolikas punaista paprikaa, öljyä ja voita paistamiseen.
 1 rkl hunajaa, mustapippuria, suolaa maun mukaan
Päälle:
 150 g eestiläistä savujuustoa raasteena., 2 munaa, 1dl laktoositonta kuohukermaa ja 1 dl laktoositonta maitojuomaa. ripaus paprikajauhetta (suolaa) Savujuustoraasteen voi jättää pois, jos käyttää kerman ja maidon sijasta Kippari-savujuusto ruokakermaa.
 Pohjataikina:
 Sekoita pohjan kuivat aineet pehmeään voihin ja lisää maito. Sekoita tasaiseksi ja jätä odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.
Täyte:
 Freesaa sieniä pannulla niin kaun kuin neste on haihtunut. Lisää rasva ja sipulit ja porkkanaraaste. Kääntele kunnes hieman paistuvat ja lisää paprika pieninä kuutioina. Hauduta hetki ja mausta sopivaksi.
 Taputtele pohjataikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lisää täyte ja  kaada sen päälle munamaitoseos, johon juustoraaste on sekoitettu.
Paista .200 asteessa 30-40 min.
Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti.




       Tänään sataa ja tuulee, joten ruska-aika taitaa pian olla ohitse,
        lehdet lentävät puista siihen malliin. Sieniaika jatkuu...
                                        


  

12 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää suppilovahveropiirakkasi. Taidanpa kopsata ohjeen, sillä täällä on ihan hurjan paljon suppiksia. Puolukoista olen joskus tehnyt myös viinihapolla mehua, nyt humautin kaikki puolukat lähdeveteen, sillä vesipuolukat on meidän perheen herkkua.
    Syksyinen luonto on värikkäimmillään, nautitaan siitä ja luonnon antimista. Pitkä talvi on edessä.

    VastaaPoista
  2. Anja, kokeile, jauhot voi varmaan vaihtaa gluteiinittomiin. Suppiksia riittää tälläkin suunnalla, vaan toiset niitä ei silti löydä, valittavat.
    Sade loppui jo, joten ulkoilemaan Mintun kanssa tästä pääseekin.

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköistä piirakkaa. Ja nuo värikkäät syksyn lehdet- Täällä aika väritön syksy, kun ei halla ole yhtään koristellut maisemaa.

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköinen piirakka...nam.
    Kaunis syksyinen kollaasi!
    Täälläkin aurikoa näkyvissä.

    VastaaPoista
  5. Mummeli, kiitos ja ihan mukavan makuista.
    Sielläpäin on sadellut enemmän, joten siinäkin on syy ettei kunnon väriloistoa ole.
    Terkut ja Himmulle silitykset.

    VastaaPoista
  6. Sirpa, kiitos. pkastimeen meni tuosta suurin osa.
    Toivottavasti paistaa lopun viikkoa, mukavampi olisi siellä etelämmässä lasten kanssa touhuilla ulkosallakin.
    Terkut!

    VastaaPoista
  7. Ihania ruokaohjeita tulee jatkuvasti!

    Tämän päivän pyhitän omenahillolle.:D

    Oikein mukavaa tiistaipävää sinulle, Minttuli, ja kiitos hienosta ohjeesta<3

    VastaaPoista
  8. Aili, kiitos sinulle. Omenia olisi minunkin vielä jatkojalostettava vähäsen. Todennäköisesti viipaloin ne loput pakastimeen sellaisenaan. Niitä on sitten mukava sieltä ottaa piirakkaan talven aikana.
    Oikein hyvää loppuviikkoa.♥
    Huomenna sitten kohti Vantaata ja lapsenlapsien seuraa meidän matka käy...

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta! Kuulostaa herkulliselta. Ehkä tässä voisi käyttää myös Koskenlaskijan savuporoa. Serkkuni änkeää sitä kaikkiin sieniruokiin. Taidanpa kokeilla tätä, sillä tiedossa pitäisi olla viikonloppu, joka on pyhitetty herkuille ja elokuvalle. Lauantaina pitkästä aikaa kaupungin torille.

    Ei mikään ole vielä ohi. Minulla ei ole yhtä ainoaa lakkarasiaa pakastimessa. Siksi siis torille ja tietty kahville ja omenalörtsylle;-)

    Minttuli, on äärettömän hienoa, että julkaiset näitä Kultaisia Ruokaohjeitasi. Kiitos!

    VastaaPoista
  10. Leena, ole hyvä. Koskenlaskija käy varmaan oikein hyvin. Toivottavasti niitä ihania lakkoja löytyy pakastimeesi.
    Näistä ohjeista, minulla on tapana "säveltää" välillä ja jos ne maistuu omassa suussa, niin onhan niitä mukava jakaa muille. Mihinkäs "koira" karvoistaan pääsee...
    Kaunista loppuviikkoa♥ Tuleekin muutaman päivän paussi täällä.

    VastaaPoista
  11. Hyvin on sinulla syksyisiä touhuja sielläkin. Hillonkeittoa täälläkin.

    VastaaPoista
  12. Unelma, syystouhuissa nyt muuaman päivän paussi, mutta sunnuntaina jatkuu. Onkin sitten paljon pudonneita lehtiä haravoitavaksi.

    VastaaPoista