torstai 8. syyskuuta 2011

Säilöntäaikaa..

Sieniä, marjoja, vihanneksiä hedelmiä... Kaikkea on nyt runsain mitoin ja aika moni ahertaa keittiössä saadakseen satoansa talteen.
Tomaatti on tuottanut runsaan sadon, mutta kaikki hedelmät eivät ehdi kypsyä tänäkään syksynä, osa jää vihreiksi. Mutta ei hätää, tällä ohjeella niistä voi tehdä makoisaa ..


    Vihreät tomaatit


1 kg vihreitä tomaatteja
1 l vettä
1 rkl suolaa
n. 700 g sipulia


Mausteliemi:
6 dl vettä
3 dl väkiviinaetikkaa 
3 dl sokeria
1 kanelitanko, 1 muskotinkukka, 5 mausteneilikkaa


1. Pistele tomaati esim haarukalla, etteivät kuoret irtoa. Keitä puolikypsiksi (n.20 min) suolavedessä. Kaada vesi pois.
2. Kiehauta mausteliemen ainekset  (lisää mausteet sideharsopussissa)
3. Lisää mausteliemeen esikeitetyt tomaatit ja suikaloitu sipuli. Keitä kunnes tomaatit ja sipulit ovat kypsiä (n. 15 min) Tölkitä kuumana liemineen hyvin pestyihin kuumiin tölkkeihin.
Säilytä kylmässä.


Kuvassa on tomaattien lisäksi Leena Lumin ohjeella tehtyä luumuhilloa punaisista luumuista, on muuten hyvää!

11 kommenttia:

  1. Oi kiitos! Siis raakoja tomaatteja? Mistä minä niitä nyt saan? Siis tölkit kuumennetaan uunissa sanomalehtipaperiin käärittyinä? Mikä mahtaisi olla lämpötila uunissa? En ole tätä tyyliä säilöntää tehnyt itse koskaan...Näin vain, että äiti ennen pakastinta laittoi pullot sanomalehtipaperiin käärittyinä uuniin.

    Tämä on just se! Linkitän tämän huomenna, sillä sopii nyt juuri blogini aihepiiriin. Minusta ruokaperinnettä pitää viedä sukupolvelta toiselle ja tästä tulee nyt yksi mun bravuuri. Kiitos sinun!

    VastaaPoista
  2. Leena, kyllähän ne oppikirjan ohjeet yleensä hyviä on. Mutta ei nykyisin mielestäni tarvitse uunissa tölkkejä kuumentaa, vaan riittää kun pesu astianpesukoneessa on tarpeeksi kuuma, n.70 astetta.
    Myydäänköhän missään raakoja tomaatteja?
    ruokaperinteet ovat vaalimisen arvoisia ehdottomasti.

    Mukavaa myöhäisiltaa ♥

    VastaaPoista
  3. Onkin hyvä ohje, mikäli kaikki tomaatit
    eivät ehdi kypsyä.
    Olet hyvä tietopankki näissä säilöntäohjeissakin!
    Mukavaa perjantaita!

    VastaaPoista
  4. Sirpa, kyllä vaan, jos pitää etikkasäilykkeistä. Ja kiitos!
    Tiedä nyt tietopankista, mutta olisiko niin että kerran neuvoja, aina neuvoja, hih!
    Sinne myös sitä samaa. Meillä odotellaan lapsukaisia viikonlopun viettoon.

    VastaaPoista
  5. olen joskus tehnyt vihreistä tomateista hilloa, mutta niihin pitää olla sokeria paljon,en voi syödä sokerillista diabeteksen vuoksi,ehkä vähän voin joskus.Torilta vihdeitä tomatteja kai saa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi ja hyvää viikonloppua!t.pepita

    VastaaPoista
  7. Ihanat herkut! Hyvää viikonloppua Sinulle!!

    VastaaPoista
  8. Pepita, itse en erikoisemmin pidä etikkasäilykkeistä, vaikka niitä joka vuosi vähän teenkin..Toiset sitten syövät.
    Hyvää viikonloppua sinulle myös!

    VastaaPoista
  9. Riitta Sinikka, kiitos ja oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Kauniisti esillä tomaatit ja kirjat tuossa alakuvassa. Hmmm. ohje kiinnostaa.
    Kaunis kollaasi,pitäs taas joku päivä kokeilla itsekin pitkästä aikaa, syyskuvista.

    VastaaPoista
  11. Seijastiina, kiitos. Kollaaseja on kiva rakentaa..
    Ohje toimii, kokeile jos pidät etikkasäilykkeistä!

    VastaaPoista