lauantai 29. lokakuuta 2011

Lauantaina leivotaan

Aamupäivän reilu pari tuntia sujui piirakoita pyöritellessä. Pitkään aikaan ei tuo pulikan pyörittäminen ole kiinnostanutkaan, joten nyt oli aika saada pakastimeen jotain varatarjottavaa.
Nämä perinneleivonnaiset maistuvat edelleen kaikkien suissa ja osa tuleekin syötyä heti lämpiminä.
 Saman uuniin lämpöön lykkäsin mustikkapiirasta viikonlopun makeaksi kahvileiväksi.  Nopea herkku ja vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa auttaa makean nälkään.


Piiraiden paiston välillä pistin sopan kiehumaan, tällä kertaa punajuurisosekeittoa. Jääkaapista löytyi tarpeet seuraavanlaiseen keittoon.


                                Punajuurisosekeitto 4:lle


                     0.8 l vettä, 1 kasvisliemikuutio
                    3 isoa keitettyä ja kuorittua punajuurta
                    n. 10 cm pala purjoa, 150-200 g parsakaalia
                    1 pieni valkosipulin kynsi
                    n. 1 dl kuohukermaa (hyla)
                    50 g maustettua tuorejuustoa (kreikkalainen valkosipuli)
                    valkopippuria, hunajaa 2 rkl ja suolaa maun mukaan


  Paloittele kasvikset ja lisää kiehuvaan veteen, samoin liemikuutio, mausteet ja hunaja. Keitä pehmeiksi.
 Soseuta esim sauvasekoittimella ja lisää kerma ja tuorejuusto. Kuumenna ja tarkista maku.
 Lisää saatavissa olevia tuoreitä yrttejä, esim ruohosipulia, persiljaa .
 Ripottele keiton pinnalle halutessasi aurajuustomuruja.
 Löysin omalle lautaselle oikein virkeää viinisuolaheinää. Se on näköjään aloittanut uuden kasvukauden.


 Nyt ei enää paljon värejä luonnosta löydy, nämä viimeiset värikkäät lehdet keräsin eilen.
                                      
  Aurinko paistaa ja syystuuli lennättää viimeisiä puista irronneita lehtiä.   Kuolleet lehdet, nyt erään lempilaulajani laulamana.


 Hyvää lokakuun viimeistä viikonloppua kaikille ♥
                   



18 kommenttia:

  1. Oi mitä herkkuja siellä onkaan tarjolla! Erityisesti nuo piirakat....

    Makoisaa ja muutenkin mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Anna Elina, kiitokset sinne Karjalan maille ja hyvää viikonloppua.
    PS. Suojärvellä syntynyt anoppi opetti piirakoiden saloihin aikoinaan.

    VastaaPoista
  3. Minttuli!

    Kyllä olet valmistanut hyvät tarjottavat perheellesi ja vieraille.:D

    Oikein herkullista viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
  4. Aili, kiitos. Kotitekoiset maistuvat aina, vaikka yksinkertaisista raaka-aineista ovat peräisin.
    Sinne myös sitä samaa ja terveiset!

    VastaaPoista
  5. Etenkin nuo karjalanpiirakat näyttävät
    oikein maukkailta...nams.
    Minulla myös tuo viinisuolaheinä on
    vielä oikein komea.

    Kivaa lauantai-iltaa herkkujen parissa.

    VastaaPoista
  6. Herahti tosiaan vesi kielelle, kun katselin noita karjalanpiirakoita. Taidanpa lähteä sinnepäin kyläilemään. On varmaan testattava omat leivontataitonsa. Terkkuja.

    VastaaPoista
  7. Sirpa, onhan noita tullut tehtyä vuosien mittaan jokunen ja vielä ne maistuvat omassakin suussa. Tosiaan ihmeellista syksyä tämä,uusi kasvukausi taitaa alkaa.
    Sinne myös kivaa lauantai-illan jatkoa!

    VastaaPoista
  8. Ookke, teretulemast! Voihan minä oppitunninkin pitää jos tarvitset, hih. Kyllä se vanhasta muistista vielä sujunee..
    Terkut sinne myös, teille molemmille!

    VastaaPoista
  9. Herkun näköisiä leivonnaisia.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  10. Unelma, kiitos. Tiedätkö, olen joskus tehnyt myös näitä perinneleivonnaisia ilman kotimaista viljaa. Hieman hankalaa kotikeittiössä..

    Hyvää viikonloppua sinulle ♥

    VastaaPoista
  11. Oi,oi ja nam nam!! Hyvää sunnuntaipäivää!

    VastaaPoista
  12. Riitta Sinikka, kiitti! Oikein hyvää sunnuntaita sinulle myös

    VastaaPoista
  13. Hyvän näköset herkut olet taikonu, karjalanpiiraat ja mustikka-. Tuota sosekeittoa en ole maistanut, taidan kopijoida ohjeen ja kokeilla, ainakin väri on piristävän näköinen näin syyspimeään aikaan:D

    VastaaPoista
  14. Nenunen, kiitti. Kokeile, punajuurta voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Totta, väri piristää harmaina päivinä.
    Terveisiä!

    VastaaPoista
  15. Nami maiskis, piirakoille! Muuten Budapestissä on kahvila jossa sai karjalanpiirakoita!! Kävin vähän ennen lähtöä viimeinkin siellä niitä maistamassa, olivat muuten hyviä. Suomalainen mies pitää siellä kahvilaa, paikka on täysin Unkrilais-tyylinen, ainoastaan ne piirakat muistutti suomesta ja se mies, joka oli tosi tyypillinen....että, kuin sen asiallisesti sanoisin...no, melko totinen...;))

    VastaaPoista
  16. Maikku, tervetuloa jälleen kotimaahan! Ja kiitos ♥
    Mitenhän piirakat maistuvat unkarilaisten suussa?
    Olen lukenut että monet ulkomaiset pitävät niitä hyvin outoina.
    Syysterveiset sinulle!

    VastaaPoista
  17. Minttuli, nuo taitavat olla perunapiirakoita! Melkein lähden sinne nyt. Minä rrrrrrrakastan karjalanpiirakoita. Hotelli oli aamiaisella pieniä coctailpiirakoita riisitäytteellä ja minä sitten vain niitä ja teetä;-)

    Bessu oli kerran kanssani äidin luona. Äiti muutti isän kuoleman jälkeen rivitaloon ja seinän toisella puolella asuvat kuuluisat sisarukset, jotka leipovat järkyttävän hyviä piirakoita. Sisaruksilla käy piirakoilla mm. eräs kuuluisa exministeri kerran vudoessa. Siis Bessusta...Äiti oli tilannut piirakat niin, että kun saavuimme, niitä oli liinan alla iso kasa ja kyllä me tytöt syötiin;-)

    Sen olet jo kuullutkin, mitä tapahtui toisella kertaa kun äitini ja vävynsä lähtivät kauppaan ja minä jäin vastaanottamaan piirakoita yksin, täysin vailla valvontaa ja sitten ne tulivat, lämpimät piirakat ja miten kauniisti voi sulikaan niiden päällä... En mitenkään ymmärrä miksi minun ei enää sallita jäädä lämpimien piirakoiden kanssa kahdestaan;-)

    Punajuurisosekeitto on serkkuni bravuuri. Se on todella herkullista!

    Elämyksellistä alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  18. Leena, kiitos! Kyllä nämä ovat riisipiirakoita, mutta laktoosittonia. Se tuo laktoositon maitojuoma käyttäyttyy vähän eri tavalla, joten väri ehkä hämää.
    Perunapiirakat ovat myös lämpiminä hyviä ja minä teen ne aina pieninä pyöreinä...
    Jaahas, kukahan söi lämpimät, voilla sivellyt piiraat... Hih.
    Sinulle myös hyvää alkavaa marraskuuta!

    VastaaPoista