lauantai 17. joulukuuta 2011

Joulun ruokaperinteistä...

Joulu tulla jollottaa ja mummin keittiössä käy hyörinä, tai yksinhän siellä hyörin ja viihdyn edelleen oikein hyvin jouluvalmistelujen parissa.
Makuja ja muistoja on kuvassa olevan kirjan nimi ja niitäpä toivon omastakin keittiöstäni jäävän jälkipolville. Omat jouluperinteet ovat vuosien mittaan jo muotoutuneet ja nyt puhun tietenkin ruokaperinteistä.. Tutut joulun herkut lapsuudesta saakka kinkkuineen, laatikoineen rosolleineen jne, ovat jäljellä edelleen.  Paljon on jäänyt poiskin, kuten lipeäkala ja rusinasoppa, joka minulle  on kauhistus. Lipeäkalasta kyllä pidän kerran vuodessa, ja sitä syömme ennen joulua, tai sen jälkeen. Uusia on tullut ja riistaruoat, kalat ja kasvikset eri muodoissaan ovat meidän pöydässämme nykyisin tärkeänä osana jouluna, kuten muulloinkin.


Uudeksi jälkiruokaperinteeksi on meille jo muodostunut jogurttijäädyke, johon käytän makuaineeksi karpaloita. Eilen teinkin sen  pakastimeen odottamaan herkuttelua.  Ja koska annos on iso  jäädykevuokaan, sai sitä jo maistella ennen jäätymistä pikkuannoksen. Näyttää tässä ihan vispipuurolta, mutta ei maistu.. ja sen kanssa sitten jouluna maistuu tilkka kotimaista karpalolikööriä. Muitakin marjoja tietenkin suosimme, lakat, ne vähäiset viime kesänä saadut, ovat ihan sellaisenaan tai kinuskikastikken kera herkkuja.Leipomisperinteet ovat pitkälle samanlaisia kuin lapsuudessani, piirakoineen pipareineen ja joulupullineen.  Lisäksi teen jotain joululeipää ja vaaleaa vuokaleipää.   Uutena perinteenä on tullut synttärikakku, koska jouluna vietämme joulutytön synttäreitä.   Jo 6-vuotta täyttää...
Tällä kertaa kakun virkaa toimittaa iki-ihana Nina Lincoldin jäädytetty suklaajuustotorttu. Senkin tein jo pakastimeen odottamaan. Siihen kun vaaleanpunaiset koristeet ja pursotukset kynttilöineen lisäilen ennen tarjoilua, niin kyllä siitä aivan kelpo tulee..Ohje täällä 


Joulu on viikon päästä. Tonttuja liikkuu.. Ollaan kilttejä ♥  
Mukavia joulupuuhia kaikille!

12 kommenttia:

 1. Kiva postaus jouluruuista. Kauniita pipareita olet leiponut ja tuo suklaajuustotorttu kuulostaa hienolta...ohje ei vaan auennut;(
  Rusinasoppa, sekahedelmäsoppa eivät kuulu
  suosikkeihini, lipeäkalasta puhumattakaan.

  Kilttejä yritetään olla...tontuille tiedoksi.
  Iloiset terveiset...;)

  VastaaPoista
 2. Niin mahottoman kiltisti ollaan. ja tontut pyörii talon ympärillä tiuhaan tahtiin. Kivat joulun ruokien muistelot sinulla, paljon on ollut meillä samaa kuin sielläkin. Nyt en paljon laita, mutta vähän kotiinkin, vaikka pois pääaterioilta oölenkin.
  Tuon kakun ohjeen otan ylös, vaikka sitten uudeksivuodeksi tekisin, tuntuu hyvältä. vaikka noita ohjeita paljon on, ei lisä haittaa.
  Iloa touhuisi toivon ja odotusta pienten tuloon.

  VastaaPoista
 3. Sirpa, kiitti. Nyt aukeaa ohjekin.(toukokuun postaus) Kannattaa
  kokeilla, on hyvää jos suklaasta tykkää.
  Iloiset terkut sinulle myös ♥

  VastaaPoista
 4. Mummeli, sinä olet varmaan kiltti muulloinkin kuin vain joulun alla..
  Harmi vaan ettei niitä tonttujen jälkiä nyt lumen puutteen takia taida havaita. Mutta toivottavasti sitten tulevalla viikolla jälleen.
  Oikein mukavia puuhia sinnekn ja hyvää vointia ♥

  VastaaPoista
 5. Kylläpä siellä on tulossa taas monenlaisia herkkuja, täällä niistä vesi kielellä lueskelen. :)

  Ennen Savon joulureissua vietämme täällä oman perheen minijoulua: nyt on porkkanalaatikko paistamista vaille valmis, glögi-tuorejuustokakku jääkaapissa ja kuusikin sisällä odottamassa koristelua huomenna.

  Hyvää neljättä adventtia huomiselle!

  VastaaPoista
 6. Katja, kiva kuulla että maistuneet ovat ja ei vieläkään kyllästytä, hih.
  Hyvää minijoulua sinne, glögi-juustokakku on hyvvee!
  Terkut!

  VastaaPoista
 7. Herkulliselta kuulosta joulumenusi.Tuo jaaduke on varmasti tosi hyvaa.
  Kivoja joulunaluspaivia sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 8. Sateenkari, kiitos kommentistasi. Joulumenu maistuu kerran vuodessa. Tosin kinkkua en erityisemmin kaipaisi, vaan riistapaisti on paljon parempaa.
  Karpalo on oikea joulumarja, hienoarominen ja jäädykkeeseen oikein sopiva..
  Lämpimät terveiset sinne Välimeren rantamille. Täällä odotellaan lunta jouluksi!

  VastaaPoista
 9. Runsas on joulupöytäsi ja ajoissa kaiken valmistat!
  Teilläpäin näyttää olevan myös lunta. Meillä sateli itsenäisyyspäivänä ja on jo sulanut pois. Mutta elellään toivossa, että saadaan jouluksi.

  VastaaPoista
 10. Irene, joulun valmistelut pyrin tekemään ajoissa ja vähän kerrallaan. Sitten saa nauttia myös jouluvieraitten seurasta, kun ei ihan koko aika mene hellan ääressä.
  Lumitilanne näyttää täälläkin nyt huonolle. Vettä sataa ja se vähäinen lumi sulaa pois.
  Mutta toivotaan.. vielä on aikaa saada valkea joulu.

  VastaaPoista
 11. Alkuviikosta aletaan ja pitkälti on samanlaista tuo ruokakulttuuri tässä maassa. Tietysti on erilaista eri maakunnissa, ja mikä sen hienompaa kun on kekseliäitä ihmisiä kun tuovat oman lisänsä tähän kulttuuriin. Kuinkas ollakaan, sattuu olemaan lakkoja pakastimessa, ne saimme tutuilta lapinkävijöiltä. He manailivat myös niiden vähyyttä. Lasimestaria laitetaan jo alkuviikosta, kaakkuja on jo leivottu pakastimeen. Kyllä se siitä sitten....sää vaan ei oikein jouluiselta vaikuta, mutta ei anneta sen häiritä. Piparintuoksuisia terveisiä täältä mustana vellovan meren ääreltä.

  VastaaPoista
 12. Ookke, useimmat jouluperinteemme, muutkin kuin ruoka, ovatkin kotoisin sieltä Länsi-Suomesta. Sinnehän ne ensin rantautuivat ja sieltä sitten tänne köyhempään itäiseen osaan maata.
  Lumen puute vaivaa jo täälläkin, vettä sataa., mutta lämmintä joulumieltä siitä huolimatta sinne ja paljon terkkuja.

  VastaaPoista