perjantai 24. helmikuuta 2012

Matinpäivää vietetään

Sääsanontoja on tälle päivälle riittänyt entiseen aikaan, tässä muutama tavallisimmista:
Ehkäpä talven kovimmat pakkaset ovat jo ohi!


- Matinpäivänä talven selkä taittuu-
-Lunta on jouluun mennessä satanut kolmas osa, Matinpäivänä puolet-
(toivottavasti ei pidä paikkaansa tänä vuonna)
-Jos Mattina räystäät tippuvat, tulee pitkä kesä-


Ensimmäisen suojapäivän tänä vuonna saimme kokea eilen. Vesi on noussut jäälle, joka muutoinkin on heikkoa, sanovat jäällä liikkuvat pilkkimiehet.  Kalaa kyllä on tullut kukkotarpeisiin ja ylikin noilla pilkkireissuilla. Innostuin tekemään kauden ensimmäisen  hiihtolomaa viettäville viikonlopun vieraillemme.
Pari kuvaa tekovaiheesta..
Siinä se pötköttää, kalat ja lihat taikinapaketissa valmiina kuumaan uuniin tunniksi.


Ja nyt on saanut värin ja kuori kestää ilman laulelua ( suomeksi täytteet pysyvät sisällä eikä vuoda ulos). Paketoidaan voipaperi-foliokääreeseen ja haudutellaan n.5 tuntia miedossa lämmössä.
 -- Toivottavasti maistuu jälleen!


  Muitakin leipomuksia tehdään toki. Eskarilainen on jo taitava leipuri, ja on etukäteen pyytänyt mummia avustamaan pikkuleipien teossa.  Herrasväen leivät ovat erikoistoivomuksena...
 Ei me koko viikonloppua leipoen vietetä. Yhdessä oloa, leikkiä ja lukemista. Käydäänpä vielä pienillä ostoksillekin siinä "prinsessakaupassa" Ja junamuseomiehen kanssa katsellaan taas junavideoita ja leikkikenttä pulkkamäkineen on lähellä. Kuopioonkin mennään vieraisille. Vilkas viikonloppu on alkamassa!


 Pienet tytöt ja pojat ovat ihania, kuunnelkaa ja katselkaa..


              Mukavaa viikonloppua kaikille!
                


14 kommenttia:

  1. Ihana kollaasi ja ihana viikko sinulla!
    Minä olen aina kuullut, että Matti se lumiportit aukaisee tai sulkee. Toivottavasti sulkee. Pitää vävy Matille lähettä sulkutoiveet.
    Oikein hyvää viikonloppua sinne teille:

    VastaaPoista
  2. Kiitos mummeli! Niin on.
    Iloista viikonloppua sinulle ja Himmulle!

    VastaaPoista
  3. Ai, ai, kalakukkoa! Nyt herahtaa vesi kielelle...enkä sitä saa.

    Sinulla taitaa olla Kustaa Vilkunan kirja Ajan tieto. Sitä kutsuttiin '70 luvulla toimittajan raamatuksi, kun sieltä löysi aina ajankohtaista pakinanjuurta.

    Niin kuuraisen kauniit kuvat. Kyllä tätäkin lunta vielä ikävä tulee, vaikka moni nyt lumitöitä valittelee.

    Lumoavaa viikonloppua kera lomalaisten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Leena!
      Itselläni ei ole tuota Vilkunan kirjaa, ostin kyllä aikoinaan, mutta lahjoitin lapselle.
      Mukavaa helmikuun viimeistä viikonloppua!

      Poista
  4. Minttuli!

    Ihanan kuvakollaasin olet laittanut talvesta, mahtavan hienoa;DD

    Kalakukko ahvenista ja särkikaloista on herkkujen herkku, varmasti ei pistele, jos pitää noin kauan uunissa hautumassa;))

    Minulla ei noista Matti-nimisistä miehistä ole kokemusta, mutta varmaan joillakin on;DD

    Oikein ihanaa hiihtolomaviikkoa, Minttuli, lastenlasten kanssa.<3
    (TV. Aili-mummo)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili. Talvikuvia tuli otetuksi paljon silloin pakkasten aikaan ja muulloinkin.
      Kyllä kalakukko joskus maistuu mainiolta, meillä vain pitää pikkukalatkin nylkeä, kun se kihti miestä joskus vaivaa..
      Oikein hyvää viikonloppua teille Tohmäjärvelle!

      Poista
  5. Ihan oikeasti nousee vesi kielelle tuosta kalakukostasi! Koskahan sellaista on viimeksi saanutkaan! Ja lapsena sitä oli kyllä usein, järven rannalla kun asuttiin ja kukot paistettiin isossa leivinuunissa.
    Herraskartanon pikkkuleivät on parhaita, tyttären anoppi niitä usein täälläkin leipoi. Kyllä olet ollut ahkerana.

    Minä en Matista tiedä, muistan vaan sanonnan: mikä Marjana malolla se vappuna vaolla. Mut Marian päivään on vielä aikaa, toivottavasti hanget alenee jotta vappuna olisi jo kesän alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kukko on syöty ja hyvin kelepas jälleen.

      Mukavaa pyhänseutua sinne lumimassojen keskelle!

      Poista
  6. Arvasin, että kyllä kaikki kukkoon takertuu....kyllä vesi rupes suunpielestä valumaan, kun kuvaa katto!
    Olen ite ruvenut kaikista fuskaamaan, olkoonsa työ mikä tahansa! Kukonkin teen uunivuokaan, vuoraan sen taikinalla ja kamat sisään ja kansi päälle. Yritän kyllä pyöristää ja saumat liimaan. Useinmiten tulee mehut jostain ulos, lanttukukkoa teen useinmiten, tai muikkua. Ahvenista tietysti se paras tulis jos joku tois niitä siivottuna....;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patakukkoa minäkin useimmiten teen. Vieraille sitten tuota "oikeaa". Eipä ole tuostakaan tekeleestä kuin "liisteet jäljellä koiran kaluttavaksi!

      Terveiset sinne J:kylään.

      Poista
  7. Olipa herkullisen näköisiä leivonnaisia. Kalakukkoa en ole koskaab tehnyt, mutta aion kyllä yrittää sitäkin. Kiitos hienosta videosta. Kuin myös paljon terkkuja ja hyvää alkavaa viikkoa. Ystäväsi Porista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Ookke!
      Täältä myös lämpimät terkut ja mukavaa viikkoa!

      Poista
  8. Voi nenä, on mahtava kukkeli siinä, nami, pitäsköhän alkaa joku kaunis päivä itsekin vääntää.
    Ei täällä hämäläinen mieheni siitä perusta, mutta savolaisena tekee kovasti mieleni minun :D
    Kaunis tuo kollaasi!
    Kaunista kevättä on luvattu, olispa kerrankin niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, maistui se, vaikka välillä kyllästyttää näin pilkkikautena koko kukko!
      Kaunista kevättalvea Seijastiina ♥

      Poista