perjantai 10. helmikuuta 2012

Viikonlopun ruokapuheita!

Pakkasen paukkuessa kaivoin esiin noita matkamessuilta kotiin kannettuja  esitteitä. Erästä lehteä selailin ja löysin mielenkiintoisen ja helpon ruokaohjeen.  Hirvenlihaa meillä riittää, joten kokeilen nyt sunnuntaiaterialle.  Ohje löytyi Venäjän aika nimisestä julkaisusta


                                           Hirvenpaistia foliossa 4:lle


                               600 g hirven paistia, 200 g pekonia, 1 iso sipuli
                               yrttejä, smetanaa, sitruunanmehua tai punaviiniä
                               suolaa ja pippuria


 Leikkaa paistista neljä n.150 g painoista viipaletta. Nuiji kevyesti ja laita marinoitumaan sitruunanmehuun tai punaviiniin. n.20 min.  Ota foliosta neljä n. 20 kertaa 20cm palaa ja  ja öljyä ne kevyesti. Levitä folion pohjalle pekonia ja sen päälle marinoitunut liha. lisää lihan päälle pekonia, sipulirenkaita ja yrtit, suola ja pippuri (mustapippuri on suositukseni) Lisää päälle n. 1 rkl smetanaa. Nosta folio annoksen päälle ja sulje tiiviisti. Paista uunissa 200 asteessan. 1 tunti.
 Tarjoa lisäkkeenä esim. uunijuureksia ja raikasta salaattia.
 Jos ei hirvenlihaa ole käytettävissä, ohjetta voi soveltaa poronlihasta, villisiasta, peurasta. Tai naudanpaistista


 Eräs herkku, jota aina helmikuussa pitää saada on blinit. 
Venäläiseen tapaan...
 Kumpa saisi madetta, oikein sellaisen "rommimatikan" eli mätimateen. Mädistä saisi blinien lisukkeeksi oikean herkun. Mutta jos ei kala käy pyydykseen(torilta) on tyydyttävä muihin lisukkeisiin. Ei nyt sentään kaviaaria, käy se kirjolohenkin mäti.
 Hyvä bliniohje täällä...


Bliniherkuista ajatus lensi naapurimaahan. Tätäkin  voisi sitten kuunnella samalla  kun noita talven herkkuja laskiaisen aikaan valmistaa.
                                   

14 kommenttia:

  1. Tuota paistia foliossa voisi kokeilla joskus. Näyttää helpolta ja on varmaan maukasta.

    Meille näyttää tulevan lauha viikonloppu,
    toivottavasti teilläkin pakkanen pitää taukoa.
    Mukavaa perjantai-iltaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä hyvä ja käyttökelpoinen tuo ohje on että voi vaikka lähteä ulkoilemaan kun ruoka uunissa muhii. (hah, jos pakkanen sallii. Tänä aamuna oli taas superkylmää, mutta jospa se lauhtuisi viikon lopulla.
      Sinne samoin, kivaa iltaa!

      Poista
  2. Minttuli, nyt sää tän kerrot, kun meillä on poro loppu jo! Tämä mun täytyy kirjoittaa viikonloppuna ylös, nyt ei ehdi, kun meidän perheen spciaali riisi on uunissa muhimassa ja laitan siihen vielä oheen broileria homejuustolla. Punaviinikin on jo matkalla kotiin, kun kellarissa ei taaskaan ollut yhtään pulloa;-)

    Siis made on herkkujen herkku! Luvialla opin oikein herkuttelijaksi, kun edesmennyt anoppini (ekalta kierrokselta) oli todellinen Keittiön Ruhtinatar. Oli aina tietyn ajan ruuat ja madesoppa oli tämän kauden juhlaruokaa. Appiukko opetti minut vielä niin persoksi, että juuri mateen maksat ovat sitä herkkua. Oi voi, olisi monta ruokajuttua heidän ajoiltaan...Ja mätiä oli monella sortilla mennen tullen. Täällä Keski-Suomessa ei ole niin helppoa herkutella merenelävillä kuin rannikolla. Siihen kyllä ehti tottua 25 vuodessa...

    Moskovan valot on aina yhtä nostalginen laulu ja etenkin kun esittäjä on juuri ainoa ja oikea!

    Mukavaa viikonloppua sinulle ja kiitos taas uudesta ruokaohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä broileri homejuustolla. Ja viini tietty kans.
      En tosiaan ole tuota hirviohjetta vielä kokeillut, mutta ainesosista päätellen hyvää sen täyyy olla.
      Mateesta on moneksi ja lapsena opin jo sopat keittämään ja mätiä syömään.
      Huomenna täytyy yrittää löytää tuttu kalastaja, josko saisi soppakalan.

      Makoisaa viikonloppua teille Muuratsaloon ja kiitos!

      Poista
  3. Hyvältä vaikuttaa tuokin ohje. Pekoni sopii moneen ruokaan.

    En muista, olenko syönyt blinejä kuin kerran. Pidin niistä kyllä ja totta on, että tällaiset kylmät talvipäivät ovat juuri oikeita blineille.

    Meillä on vaan leivottu. Laitoin pari kuvaa toisaalle. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kokeillaan nyt tuota ja sitten uudelleen kunhan tulette jos se toimii. Blinit myös sitten listalle.
      Kivat kuvat siellä ♥ Hei, pakkanen hellitti, pääsee taas ulos pidemmäksi aikaa!
      Tapahtumarikasta viikonloppua sinne!

      Poista
  4. Täältä saisi nyt matikkaa Riitta, mutta tuo matka...Herahtihan näin aamutuimaankin vesi kielelle, maukasta varmaan kun ehkä "hieman" on perillä kokkaustaidoistasi. Kiitos Moskovan illoista, ehkä seuraavan kerran kun tavataan, lauletaan se, blinejä maistellen. Hyvää lauantai-aamua. Seppo. Kaimalle terveisiä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ookke! Terveiset on toimitettu:
    Ehkäpä se blini ja- laulutuokio toteutuu, olisi mukavaa!
    Terveiset Jatalle ja sinulle ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Nälkähän tässä tuli....ja bannerikuvasi on todella kaunis :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täällä järvialueilla riittää kauniita maisemia joka vuodenaika!
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  7. Kyllä se riista sen läskin=pekonin kaipaa, maukua kun ei hävitä, vaan laittaa sen vielläkin herkullisemmaksi, nami!!!!
    Jatkan tätä ruokalistaa, koska olivat minunkin herkkua....siis Blinit! Paksuja, lämpösiä blinskuja, reipaasti smetanaa, mätiä ja sipulin hakkelusta, mitäs sitä enään muuta toivoisikaan...;)
    No, se matikkakeito kuuluu oikeestaan tähän samaan sarjaa helmikuun herkkuihin. ei muuten eilen ollut yhtään matikoita Sokkarin kalatiskillä!? Liekö loppuneet, vai oliko ollenkaa saalista tullutkaa, en kysellyt sen enenpään. Ei ole vuosiin sitä tehnyt, mutta söisin heti ja ottaisin lisääkin jos joku tarjois. Vaikkakin siinä keitossa lasketaan kalapalat ja ja toisetkin sisäherkut, senverran harvinaista herkkua se nykyisin on mulle..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maikku, eipä käynyt kala pyydykseen tänäänkään, mutta kyllä se matikkasoppa vielä tällä kuulla täytyy saada..Että harvinaista herkkua. Onneksi blinitarpeet löytyy helpommin.

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  8. Kuulostaa herkulliselta tuo hirvinyytti. Meillä ei ole koskaan ollut hirvenlihaa mahdollisuus saada. Ehkä sitä joskus hallista Helsingistä voisi löytyä. Ei ole tullut kysyttyä.

    Blinejä voisinkin kokeilla, kun niihin voi laittaa tattarijauhoja. Mätiäkin on purkissa, jonka ostin laivalta Tallinnassa käydessäni.

    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomennahan tuon hirvinyyttien maku tule testatuksi. Hirvenlihaa saa kauppahalleista ainakin syksyisin. Joskus on katseltu ja kauhisteltu hintaa.. saksanhirveä saa pakasteena jatkuvasti.
      Blinit ovat ihan mukavaa tarjottavaa vaikka alkupalana.
      Hyvää viikonloppua myöskin sinulle!

      Poista