lauantai 17. maaliskuuta 2012

Hieno ilta teatterissa

Perjantai-illan teatterikokemus viipyilee mielessä pitkään. Kävimme katsomassa Kuopion kaupunginteatterin tämän näytäntökauden suursatsauksen, musikaali Katrinan
Musikaali perustuu Sally Salmisen romaaniin Katriina, ja tapahtumat liikkuvat Ahvenanmaalla sijaitsevalla Vårdön saarella.
Kirjailija Sally Salminen


 Luin käsiohjelmasta miten paljon vaatii työtä ja taiteellista näkemystä muokata kirjan teksteistä näyttämölle aivan uusi suuri musikaali,. Ja siinä työssä olivat onnistuneet kaikki, niin käsikirjoittaja, säveltäjä, ohjaaja ja näyttelijät ja muu taiteellinen ja tekninen henkilökunta. 
 Tarina on vahvan naisen selviytymistaistelu vaikeissa olosuhteissa. Katrina pettymys on valtava kun paljastuu mihin hänen puolisonsa hänet vie. Kurjaan torpparimökkiin karulle kalliolle. Johan, hänen vastavihitty miehensä kun on lupaillut kaunista, omenatarhan ympäröivää kartanoa. Mutta Katrina ei  halua ottaa armopaloja vastaan, vaan kovalla työllä ja merimiehenä työtä tekevän miehensä pienillä tienesteillä kitkutellaan eteenpäin.
Elämä antaa ja ottaa Katrinalle, syntyy lapsia  ja neljästä lapsesta hän menettää kolme, mutta elämänusko kantaa eteenpäin parempaan huomiseen.
 Musikaali kosketti ja ihastutti ja on helppo yhtyä näihinkin ylistäviin arvioihin..
"Merellinen musikaali on tavoittanut järviseudun yleisön"
Katsojan mielipide palautelaatikossa: Musiikki toimii todella upeasti. Etenkin päänäyttelijöiden esitykset ovat huiman hyviä- Puvustus ja lavastus10+ musa 11, ihana, upea"
 Pieni kuopiokanavan videonpätkä esityksestä löytyi teatterin sivuilta..


 "Katrinan tarina on kunnianosoitus ihmisen arvokkuudelle asemasta riippumatta ja sydämen viisaudelle, jota ei opita koulussa"  Lainaus  KOLMAS SOITTO lehtisestä


12 kommenttia:

 1. En tiennytkään että tuo minun yksi lempikirajani on päättynyt näyttämölle ja voin kyllä kuvitella miten vaikea sen sovittaminen sinne on ollut. Olen lukenut tuon kirjan niin moneen kertaan, että pääpiirteiltään osaan sen ulkoa. Minua kiehtoi ensilukemalla nuo Ahvenanmaan olosuhteet ja kaikki se elämänmeno siellä. Käytyäni sittemmin siellä kirja sai ikäänkuin vielä uutta sisältöä. heti palattuani sieltä luin sen uudeleen ja vielä useasti senjälkeenkin. En oikein ymmärrä mikä siinä Katariinan kohtalossa minua kiehtoi ja kiehtoo yhä,
  Kaikkineen se karu elämä siellä saarella kiehtoi, kuitenkin erilailla kuin sitten myöhemmin Myrskyluodon Maija, joka myös kuului aikoinaan lukemisten kärjessä.

  Voi kuinka ihanaa kun pääsitte tuon katsomaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kirjaa en ole lukenut. Tarkoitus oli ennen esitystä, mutta se yksi ainoa kappale joka on kirjaston valikoimissa on nyt kovin kysytty. Kyllä minä sen vielä luen.
   Teatteriversio on kyllä huippu, yksi parhaita Kuopiossa näkemiäni. Hyvä valitsimme sen eikä toista mitä mietittiin.
   Hyvää viikonloppua ja kiitos hienosta kommentistasi.

   Poista
 2. Hieman kuin "Myrskyluodon Maija", siinä oli samanlaista luonnon kanssa taistelua ja hengissä pysymistä. Kovaa on ollut elämä noilla luodoilla tuohon aikaan. Hienoa kun tehdään tuollaisia musikaaleja. Eikä pelkästään "West side storya". Terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ookke! Kuopio on edelläkävijä noissa kotimaisissa uusissa musikaaleissa. Minna Canthista oli joku vuosi sitten todella hieno, mutta tämä Katrina on mielestäni vielä parempi. Minusta on hienoa että rohjetaan esittää ihan uutta ja kotimaista,ja katsomot täyttyvät.
   Terveiset sinne!

   Poista
 3. Minttuli!

  Varmasti ihana kokemus sinulle ja muille tuo musikaali Katriina.<3
  Olisipa mukava tietää, tehdäänkö täältäpäin teatteriretkiä Kuopioon, usein tehdään. Pidän siis silmäni auki, ja luen lehdet tarkkaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Aili! Pidähän silmät auki. Tämän näytäntökauden jälkeen teatteritalo suljetaan remontin takia pariksi vuodeksi ja evakkotaipaleella teatteriväki sen aikaa joutuu olemaan, joten ohjelmistossakin se kai sitten näkyy.
   Viimeinen Katrina-musikaalin esitys on toukokuun 19 päivä.
   Hyvää viikonloppua Tohmajärvelle!

   Poista
 4. Uskon, että musikaali oli hieno kokemus.
  Tuo pieni videopätkä jo antoi hieman osviittaa siitä.

  Terkkuja täältä harmauden keskeltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli hieno kokemus ja nenäliinalle oli välillä käyttöä!
   Harmaata ja koleaa tuulta täälläkin, mutta nyt taivas näyttää olevan tähtiä täynnä.
   Aurinkoa huomiselle ja terkkuja Sirpa ♥

   Poista
 5. Uskon että musikaaki oli antoisa ja varmaa koskettava.
  Joskus on hyvä antaa tunteisen ryöpytä vapaasti.
  Hyvää pyhäpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi kommentista ja hyvää pyhäpäivää!

   Poista
 6. kivaa, minulla yksi Sally Salmisen kirja, niin tuo juuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä mukavaa, kiitos kommetistasi ja mukavaa sunnuntaita Hannele!

   Poista