maanantai 5. maaliskuuta 2012

Rakkaat naapurit!

Luettua...Naapurit
Kirjoittanut Inna Patrakova, syntynyt Pietarissa 1970.  Kustantaja Helsinki-kirjat 2011.  Farssi kesäisen Saimaan rannoilta, ja vähän Pietaristakin. Mitä kaikkea tapahtuukaan kun tavallisten Leppästen kesänaapureiksi muuttaa uusrikas venäläinen pariskunta ja lemmkkieläin.
Kirjan päähenkilöinä ovat Leppäsen  Antti ja Leena, tuiki tavallinen keski-ikäinen pariskunta ja Nikolai ja Lena Ivanov, sekä Lenan lemmikki Boris.
Leena ja Antti eivät hyvällä katso kun naapurin huvila myydään venäläisille..Ennakkoluulot ovat syvät, eikä yhteistä kieltäkään ole. Niinpä  väistämättä seuraa väärinkäsityksiä puolin ja toisin. Antti ja Leena haluavat viettää rauhallista ja hiljaista mökkielämää,  kun taas Ivanovit rakastavat juhlia ja haluaisivat tutustua naapurihinkin.
"Mitä tämä tälläinen on, marmatti Antti ämmämäisesti-Täytyy myydä mökki.Ensin teinit, sitten se juoppo..ja nyt rupeaa Venäjän mafia pesemään rahaa ja ammuskelemaan toisiaan täällä. Kohta joudumme viemään roskatkin luotiliiveissä"


Mitä tapahtuu kun keski-ikäisen Nikolain kuvankaunis parikymppinen Lena- vaimo saapuu mökkipihalle kantaen sylissään kääröä..  Ei, ei ollut vauva, vaan sieltä sitten paljastuikaan uteliaina ja ennakkoluuloisina salaa kurkkiville naapureille..Boris, aito vietnamilainen minipossu kaulassaan timanttien koristama panta. Boris aiheuttaakin monenlaista harmia, Nikolaikin joutuu aviovuoteessaan sietämään keskellä röhnöttävää sikaa ja kaikkea muuta... Leppäsen pariskuntakaan säästy Lenan kullanmurusen aiheuttamilta tuhoilta kun, possu päättää katsoa vähän maailmaa ja karkaa naapurin puolelle. Arvaahan sen mitä siitä seuraa..
 Muutenkin meno on melkoista, ja Leppäsen Leena päättää myydä mökin. Mutta halukkaita ostajia ei löydy: kiinnostuneita katsojia kävi, mutta nähdessään Cherokee maasturin, jossa oli venäläiset rekisterikilvet seisovan keskellä tietä.  Likaisen siankärsän pilkistävän aidan takaa ja venerannan muistuttavan taistelukenttää: hiekassa törrötti pohja ylöspäin valtava venäläisten alus, joka oli Wasa-laivan tavoin tehnyt vain yhden purjehduksen.. 
Leena Leppänen menettää toivonsa, mutta sitten tapahtuu jotain ja palaset loksahtavat paikoilleen.
Leppästen Kira tytär joutuu Pietarissa vaikeuksiin, tarvitaan siis apua. Nikolai vetelee vähän naruista ja sen jälkeen.." Antti ja Nikolai istuivat vieretysten sortuneella laiturilla. Heidän taakseen oli pesiytynyt Boris, joka nukkui ja näki unessa selvästi mehukkaan porkkanan-se hamuili kärsällään ja ojenteli sorkkiaan.  Heidän välissään oli aloitettu votkapullo ja Leenan mainiota makaronilaatikkoa. He istuivat, nauttivat auringonlaskusta ja vaikenivat olennaisesta"
-"Suomalaisilla ja venäläisillä ei ole paljon yhteistä, mutta yksi asia meitä yhdistää-Molemmista tulee väkeviä nautittuaan täysiä hölmöjä"-  Mutta, itse kyllä luulen että enemmänkin yhtäläisyyttä löytyy.  Slaavilainen melankolia valtaa mielen varmaan Antilla ja Nikolaillakin jossain vaiheessa laiturilla istuessaan ...


Kirja oli hauska välipala. Hullunkuriset tapahtumat seuraavat toisiaan ja nauroin vatsa kippurassa välillä. .  Railakkaasti siinä tuuletetaan ennakkoluulojamme puolin ja toisin. Tuli mieleen Paasilinnan parhaat..
Tosin turhaa mielestäni oli Leppäsen tyttären, Kiran seikkailut Pietarissa. Ne olisi joutanut jättää poiskin...


Nyt on lukulistalla sitten länsinaapurin komediaa, kun pöydällä odottaa seuraava. Saas nähdä mitä tapahtuu pakomatkalla..


                             

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirja.
  Täytyipä katsoa jos löytyisi kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytyy. Mukavaa päivää sinulle!

   Poista
 2. Kiitos lukuvinkistä, tuo ensimmäinen teos kuulostaa lupaavalta.

  VastaaPoista
 3. Varmasti hauska kirja, tuo Naapurit;DD

  Jos vain löydän käsiini, luen sen;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin kirjastostasi löytyvän! Aika paljon tämä on ollut esillä eri tiedotusvälineissä ja blogeissakin. Välillä on mukavaa lukea hauskoja tarinoita ja olihan tässä asian tynkääkin vähäsen kaiken sekoilun lisäksi.
   Mukavaa ja aurinkoista alkuviikka sinulle Aili ♥

   Poista
 4. Minttuli, onpa ajankohtainen kirja tuo Naapurit ja tuntuu myös aika hykerryttävältä;-)

  Sinun slaavilaiset biisisi muistuttavat minua aina R:n väittämästä, että 'vaimokullassa on takuulla slaavitarta'. Takuulla ei ole, vaikka olisi musiikki kuinka hienoa;-) Olen nyt löytänyt äitini äidin kiinnostavan sukuhaaran Valkjärveltä ja kun hän saapuu huhtikuussa, häntä odottaa yllätystieto ja mamman suvun sukukirja. En tajua, miten se kesti näin kauan saada selville, mutta minä en ole ehtinyt ja sisartani ei kiinnosta.

  Varmaan tiedätkin, että noista maakaupoista ollaan montaa mieltä, riippuu siitä, keneltä kysyy. Monen siirtokarjalaisen mielestä meillä ei ole samoja oikeuksia siihen suuntaan. Anteeksi tämä pieni politikointi. Minäkin haluaisin yksiön Viipurista, mutta vasta sitten, kun se on se Halosen suosittelema vapaakauppa-alue. En voi sille mitään, mutta minulle Viipuri on aina mammani kotikaupunki ja siis suomalainen kaupunki.

  Hui, miten minä nyt näin pitkästi;-) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, minulla on jatkuvasti ajankohtainen tuo naapuruus. Syystä että kun sieltäpäin muuttaneet ostivat viereisen talon vuonna-95. Myönnän aluksi tunteneeni epäluuloakin, kuin myös he. Mutta parempia naapureita ei olisi voinut saada kuin ystäväni Irinan perhe on. Näin, vaikka itselläni ei ole mitään juuria sinne suuntaan, miehelläni kylläkin.
   Kiinnostavalta kuulostaa juuresi..

   Kaunista maaliskuuta sinne Muuratsaloon ♥

   Poista
 5. Kannen perusteella olisi jäänyt lukematta, mutta tätä lukiessa mielenkiinto heräsi.... kiitos kutkuttavan hyvästä arviosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elma Ilona! Kiva jos kiinnostuit.
   Lukuiloa!

   Poista