lauantai 24. maaliskuuta 2012

Syödään kalaa..ja marjoja!

Ahven on on käynyt pyydyksiin, toisin sanoen pilkkimiehen onkeen, kiitettävästi. Isoja köriläitä ja välillä pieniäkin. Alkaa tulla tutuksi, kun noita fileitä viiltelen pakastimeenkin.


Huomenna laitan  Kahen kalan kiäryleitä ( Kahden kalan kääryleitä) Kevyttä ja keväisen väristä... Ohjetta muuntelin hieman, koska  alkuperäisessä neuvotaan käyttämään siikaa.


 Ohje 5:lle...          500 g ahvenfileitä
                              250 g kirjolohiviipaleita
                              0.25 dl sitruunanmehua
                              noin 1.5 tl suolaa
                              sitruunapippuria
                              tilliä
Nosta fileet leikkulaudalle ja laita niiden päälle ohuita kirjolohiviipaleita. Mausta. Kääri rullille ja kiinnitä tikuilla. Mausta vielä pinnalta. Kypsennä  uunissa kalaliemessä 20 min. Varo kuivumista.
Kastikkeeksi sopii esimerkiksi kylmä kermaviilipohjainen yrttikastike (tilli ja ruohosipuli) tai ihan perinteinen pinaattikastike. 
Lisäkkeeksi keitetyt kasvikset kevään väreissä (porkkanaa, parsakaalia ym) 


 Pakastimessa on vielä marjoja ruhtinaallisesti. Tuli viime kesänä jälleen kerran oltua hamsterina.
Onhan niitä koetettu syödä monella tapaa. Perinteistä marjapuuroa, kiisseleitä, piiraita  ym ym.
Paras tapa kumminkin  C-vitamiinin ja muiden hyvää tekevien säilymiseksi nauttia ihan sellaisenaan, kuten mansikat näin.. Kohmeiset marjat ja loraus hunajaa..
 Mustikoita ja vadelmia voi välillä kokeilla vaikka  hyytelössä, jonka teko on helppoa ja nopeaa hyytelösokerin ansiosta. 
 Keveästi kevääseen ja lisää makeita mansikoita löytyy täältä..



22 kommenttia:

  1. Ihan kateeksi käy nuo komeat ahven fileet. Ennen kun meidän kalamies niitä kotiin toi, välillä kiukuttelin niiden paljoutta. Nyt ajattelen, että kun vielä kerran saisi ahven pullia joita usein pikkuahvenista tein ja isoista noita fileitä.

    Marjat on nyt kyllä parasta vitamiinin antajaa tähän kevät aikaan.
    meillä tuli 5 senttiä räntää maahan ja nyt jo sulaa vauhdilla pois.
    Terveiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä niitä ahvenia taas tuli tänäänkin, joo en tiedä mitä sanoisi, hih!
      Oikeassa olet, marjat ovat terveyspommeja, hakkaavat tuontihedelmät mennen tullen.
      Terveiset sinulle! Räntäsadetta tälläkin suunnalla.

      Poista
  2. Onpa hienoja fileitä! Ja herkullisen oloinen ohjekin. Pitäisi opetella fileroimaan...

    Mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä fileitä pääsiäisenäkin tarjotaan ainakin kerran.
      Fileointi vaati vähän harjoitusta ja hyvän työvälineen, äkkiä sen oppii!
      Mukavaa lauantaita sinne Vantaalle!

      Poista
  3. Minttuli!

    Hienoja ja hyviä ruokaohjeita jälleen, kiitos näistä;DD
    Tuolla lailla en ole kalaa valmistanutkaan, kahta kalalajia samaan ruokaan, on varmasti herkullista.<333

    Tykkään marjasalaatista, useita marjalajeja sekoitetaan keskenään, ja nautitaan vaniljakastikkeen keralla. Helppoa kuin heinänteko;DD

    Mukavaa viikonloppua Minttuli.<333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, kiva jos vinkkejä sait! Tuo ohje on alunperin Savonian AMK:n kehittelemä, joten toimii..
      Marjasalaatti on hyvvee ja vaniljakastike, sen kun vielä kaupasta valmiina ostaa, eipä helpompaa ole.
      Kuin myös sinulle, mukavaa pyhänseutua ja kesäaikaan siirtymistä ♥

      Poista
  4. Namskis! Herkullisen oloista ruokaa valmistuu sinun keittiössäsi. Kalaa on minullakin varattuna, mutta ihan vaan lohta kalatiskiltä. Taidankin kipaista hakemaan pakkasesta marjoja ja tiputtaa niitä jogurtin ja raakasuklaan sekaan smoothiin. Ihan tässä herahti vesi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, kiitos. Keittiö on minun "valtakuntani" Siellä olen viihtynyt ja kalaruoat ovat mieleisiä. Onneksi täältä puhtailta vesiltä vielä saa saalistakin. Ja marjat, niitä täällä Marja-Suomessa on osattu aina käyttää.
      Hyvää viikonloppua Irene, ja kiitos kivasta kommentista!

      Poista
  5. Varmaan ahvenkin maistuisi hyvälle...
    mutta lohifile odottaa jääkaapissa uuniin pääsyä.

    Mukavaa kesäaikaan siirtymistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syödään kalaa ja lohi on hyvää, pidän erityisesti kylmäsavulohesta, jota eräs paikallinen yrittäjä tekee.
      Hyvää kesäaikaa Sirpa!

      Poista
  6. Herkkuja...nami...;)

    Olen saanut mansikat jo hyvin syötyä, kaksi rasiaa löytyy viellä! Yleensä säästän niitä liian pitkään, nyt aloitin jo syksyllä herkuttelun!

    Mustikoita ja puolukoita löytyy viellä, ettei tarvi tyhjää pakastinta tuijottaa, eihän se koskaan tyhjä ole, jos tyhjenee liikaa niin täytän sen.....;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikka on se joka meilläkin ensin loppuu, mutta vielä riittää sitäkin, kiitos miehen veljen marjatilan.
      Aurinkoista päivää sinulle Maikku!

      Poista
  7. Ahven on ehkä yksi parhaista kaloista, ja muutkin herkut kyllä maistuisivat. Kyllä on ikävää kun asuu näin kaukana, muuten olisin useimmiten ovellanne kuolaamassa. Oikein hyvää ja makoisaa sunnuntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ahven on hyvää, mutta liika on liikaa, olipa mitä hyvänsä.
      Sopisi siitä ovesta sisäänkin tulla!
      Mukavaa sunnuntaita ja kesäaikaa Poriin!

      Poista
  8. Otan ohjeen talteen ja kokeilen tuota. Mutta miksi täälläpäin on ollut ahvenensyönti huonoa, en tiedä. Harrastelijapilkkijöitä olemme, kai se siitä johtuu. Joskus saimme jopa särjensilmillä ahvenia niin paljon kuin ennätti nostaa ylös.
    Ihan vesi herahtaa kielelle, kun muistan isävainaan herkulliset lämpöiset ahvenkukot. Kuopiossa oli isällä oma kukkomestari, jolta syntyi tämä savolainen herkku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kai se on pilkkimisessäkin pitkä kokemus ja vesien tuntemus plus ne mormuskat, kärpäsen toukat, sun muut konstit. Tuo meidän isäntä harrastaa lajia kovin aktiivisesti, kai sekin auttaa saaliin saamiseen.
      Kiva jos innostut kokeilemaan ohjetta, kuha käy muuten hyvin, ellei jopa paremmin ahvenen sijasta.
      Mukavaa tulevaa viikkoa Beate!

      Poista
  9. Olipa herkullisen näköistä. Kiitos ohjeesta. Täytyy kokeilla.
    Ihan tuli nälkä.

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Sylvi ja kiitos!
      Mukavaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  10. Ahven on todella hyvä kala, kun vaan saa ne ruodot pois. Yhteen aikaan kuulin semmoistakin, että Suomen ahvenia meni paljon Sveitsin herkkusuille. Kyllä hyvä maku tunnetaan.

    Minä satakuntalaisena rakastan kiisseleitä ja todella osaan ne tehdä. Ihmettelen aina, jos joku sanoo, että se on vaikeaa ja tulee 'klönttjejä'.

    Hyytelösokerilla todellakin tekee ihmeitä.

    Meillä kaikki marjat syöty. Enää jäljellä vain sitä muuta eli kuivattuja suppiksia.

    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena kommentistasi ♥ Aikamoinen hommahan se ennenkuin ahvenista saa nahattomia ja ruodottomia, varsinkin jos niitä kilotolkulla tulee. Ihan samaa minäkin luin sveisiläistä vuosia sitten. Miten lienee nykyään?
      Ja kiiseseli on ollut aivan aliarvostettua, mutta nyt taitaa olla toisin, marjat ovat arvossaan vihdoinkin.
      Meillä olisi noita ylimääräisiä jäljellä...
      Terveiset sinulle ja kivaa jatkoa tälle viikolle!

      Poista
  11. Voi mitä herkkuja, vesi tuli heti kielelle, rakastan kalaa ylikaiken, ja tykkään onkiakkin niitä, myös raikas kiisseli kermavaahdon kans on ihan mmm nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kala on hyvää ja marjat myös. Juuri söin ahvenista tehtyä keittoa ja mustikka-mansikka kiisseliä, makoiselta maistui kumpikin.
      Mukavaa kevättä Pepita!

      Poista