perjantai 25. toukokuuta 2012

Vihertää se....keittiössäkin

Näin helluntain alla on mukava katsastaa mitä löytää pihalta ruokapöytään..
Raparperit ovat kasvaneet roteviksi, siispä piirakkaa leipomaan. Ensimmäinen lipstikkakeitto syötiin juuri loppuun ja hyvää oli.
Oikeassa yläkulmassa on uutuusyrttini, kanelibasilika,. Ihana tuoksu, sen käytöstä etsin lisää tietoa täältä. Toivottavasti kasvaa yhtä hyvin kuin se tavallinen.


Villivihannesten paras keräilyaika alkaa olla käsillä. Hanskat käteen ja nokkosia keräämään. Kunhan katsoo mistä kerää...Nyt ne ovat parhaimmillaan ruoanvalmistukseen. Joka kevätkesä leivon seuraavanlaista piirasta.
                                                  Feta-pinaatti (nokkosista) piiras


                                            Pohja: 1 dl vettä, 1/4 osa palaa hiivaa
                                                        1/4 tl suolaa, 1 rkl oreganoa
                                                        1 rkl voisulaa
                                                        2½ dl vehnäjauhoja
                                           Täyte: 150 g esikäsiteltyä nokkosta
                                                       1 sipuli, 3 valkosipulinkynttä
                                                       1 rkl voita
                                                       3 dl ruokakermaa
                                                       3 munaa
                                                       1 rkl oreganoa, ½ tl mustapippurirouhetta
                                                       180-200g fetajuustoa
Valmistus: Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, mausteet, voisula. Lisää jauhot ja alusta kimmoisaksi. Kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja levitä se pyöreän (halkaisijan.26 cm) vuoan pohjalle ja reunoille.
Anna kohota täytteen valmistamisen ajan.
Hienonna sipuli (tähän aikaan voi käyttää myös ruohosipulia runsaasti) nokkonen ja valkosipulin kynnet. Paista niitä voisulassa hetkinen niin että sipuli hieman pehmenee. Ota pannu liedeltä ja lisää joukkoon sekoitetut täyteainekset, viimeiseksi valutettu ja paloiteltu feta. Kaada pohjan päälle ja paista n. 40 min 200 asteessa.


Vähän vielä kukkasista: posti kulki ja toi minulle poikasen. Kiitos Tiitsa. Virkeä on, vaikka postipoika oli kantanut paketin ilmoitusviestin varmaan naapurin postilaatikkoon. Näitä hömmelöitä tapahtuu täälläpäin aina välillä..
Apostolinmiekan poikanen
Jokavuotiset miehen mieleiset amppelikukat, petuniat  roikkuvat jälleen ovenpielessä..Ja toivottavat aurinkoista helluntain aikaa kaikille♥


                                                      

18 kommenttia:

  1. Meillä miehen mieliksi saavat vielä olla orvokit sisääntulossa;-) Kohta istutan ne maahan jatkamaan omaa, siementävää elämäänsä.

    Kun en kovasti leivo, paitsi nyt on tiikerikakku uunissa, niin teen raprperikiisseliä, johon mukaan laitan mansikoita. Sitä sitten vaikka kuohukreman kera, että keho sietää oksaalihapon.

    Kanelibasilika kuulostaa huumaavan ihanalta. basilika jo itsessään on oma suosikkiyrttini.

    Kaunista helluntaita sinulle!

    K

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin Leena ♥ Raparperikiisseliä mansikoilla meilläkin aika usein, hyvää.
    Kanelibasilikassa on kyllä viehko tuoksu..

    VastaaPoista
  3. Kohta voisikin tehdä raparperipiirakkaa. Meidän ovat sen verran varjossa, että eivät ihan aikaisin ole syötävissä.
    Nokkonen on vieläkin saanut kasvaa rauhassa,
    ei ole tullut sitä kokeiltua ruuanlaitossa.
    Kanelibasilika kuulostaa hauskalta yrtiltä.

    Heleätä helluntaita teillekin, huominen meneekin pihatalkoiden merkeissä. Terkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Sirpa, ja mukavaa talkoohenkeä! Me taas mennään juhlimaan kymmenvuotiasta!
      Terkut!

      Poista
  4. Terveellistä piirakkaa nokkosista.
    Rabarperipiirakka on myös hyvää.
    Kaikenlaista hyvää löytyy luonnosta ja pihalta.
    Heleätä helluntaiviikonloppua sinne teille! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinne, täällä onkin nyt täysi kesä ja niin lämmintä.
      Nokkonen on monipuolinen ja terveellinen kasvi, vaikka sitä ei pihaansa välttämättä kaipaakaan.

      Poista
  5. Nyt tekisi mieli leipoa, mutta kun se ei käy. Viemäriremontti yhä menossa, hella kyllä on käytössä, mutta keittiö on rakennustyömaa eikä vettä saa laskea, joten suosiolla jää tulevaan viikonloppuun. Kummallista miten aina silloin tulee palava halu tehdä kaikkea kun siihen EI ole mahdollisuutta. Esim sähkökatkos ::.=DD
    Hyvä, että poikanen lopulta löysi kotiin, ne on vahän arvaamattomia nuo poikaset ;) Toivotaan sille pitkää ikää.
    Heleätä helluntaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä, hyvältä näyttää matkasta huolimatta ♥
      Ei niin mukava aika se remonttiaika, toivottavasti pian saatte kuntoon.
      Kaunista ja lämmintä (nyt on) helluntaita!

      Poista
  6. Kiitos piirakanteko-ohjeesta!

    Sinulla on hieno viherpeukalo, eikä ruuanlaitto ja leipominenkaan ole outoa.<333

    Oikein leppoisia pyhiä sinulle ja perheellesi.<333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili! Viherpeukalosta en tiedä, mutta jauhopeukalo kait on jonkinlainen, nytkin tuolla leipätaikina nousee..
      Oikein ihanan lämmintä helluntaita sinne vaaramaisemiin.

      Poista
  7. Voi miten vesi herahtaa kielelle kuvistasi. Kukahan meidän raparperit laittaisi kun itse olen niin laiskahtanut. Nokkosta minulla on kuivatettuna ja jauhettuna. Kanelibasilikasta en ole koskaan edes kuullut.
    Tiedän, että nyt siellä sataa kuten luvattu oli. Simo oli kökötellyt saunan lauteilla ja odotellut mammaa, ressukka. Muuten hyvin. Helluntaita sinulle ja rapsutukset Mintulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta täältä Anja !
      Kyllä se meilläkin on vähäistä tuon raparperin käyttö, muutaman piirakan teen ja mansikan kanssa mehua ja jälkiruokaa harvakseltaan. Pitäisi kyllä vähäsen pakastaa talven varalle.
      Meillä oli yöllä sadellut 4 mm, luonto tykkää siitäkin vähästä.
      Voi Simoa kun saunakaveria kaipaa, on nämä lemmikit ihan höpsöjä. Meidän höpö Minttu kiittää rapsutuksista.
      Kaunista helluntaita!

      Poista
  8. Kiitos piirakan ohjeesta taidankin ruveta paistamn pyhäksi samalaista piirakkaa Minä olenkin kasvis syöjä Käytän paljon kasvikksia

    Aurinkoista helluntaita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Irma, kokeile ja voit vähentää oreganoa, sitä on aika rutkasti tuossa..
      Kiitos samoin sinulle, aurinko lämmittää täälläkin!

      Poista
  9. Nam, piirakka on varmasti hyvää..siispä nokkosia keräämään..niitä täällä riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosia riittää kerättäväksi tälläkin suunnalla. Ja piirakka maistuu jos pitää fetasta ja oreganon mausta..
      Mukavaa helluntaita Riitta Sinikka!

      Poista
  10. Oi onpa herkullisen näköinen piiras! Pistin resptin talteen, kiitos :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos Elma Ilona! Myös pakastepinaatista tulee ihan hyvää!

    VastaaPoista