torstai 28. kesäkuuta 2012

Kaupunkireissua

Eilinen lämmin kesäpäivä vierähti Kuopiossa. Ensin  katseltiin alennusmyyntitarjontaa. Sitten torille tietenkin.  Taas harmiteltiin yhä jatkuvaa toriremonttia parhaaseen turistiaikaan Marjakauden alkaminen näkyy  runsaana tarjontana. Hyvänlaatuisten mansikoiden lisäksi ihmeteltiin valtavan suuria vadelmia,
 jotka olivat oman paikkakuntamme tuotteita. Saapas nähdä tuleeko muutamasta pihamme vadelmapensaasta tälläisiä sitten myöhemmin. Lajike on sama. Torilta pyörähdettiin matkustajasatamaan katselemaan Kallaveden kesäliikennettä.
Siellä Laevat huuteloo Kuopioo, Kuopioo Kallavesj laulun sanoin. Laulu jota tässä hyräilen  Laulun sanoihin liittyvää historiaa luin, ja törmäsinkin mielenkiintoiseen tietoon..Sanat löytyvät täältä.
Sataman alue oli osittain suljettu johtuen huomenna alkavista viinijuhlista, joiden teemana on tällä kertaa Espanjan viinit.  Ei, emme aio käydä tänäkään vuonna juhlia katsastamassa, vaikka ohjelmatarjonta on runsaanpuoleinen.
Kierreltiin ja katseltiin rantoja, 
Puijon tornikin pilkottaa..
Veneitä on jokaiseen makuun, vaatimattomasta soutuveneestä alkaen. Vesiliikenettä myös.
Ja sorsanpoikasia emoineen. Ovat kesyjä, tottuneet katselijoihin.

Ihan mukiinmenevä kesäpäivä, aurinko lämmitti mukavasti meitä ja vähän kauempaakin tulleita.


18 kommenttia:

 1. Komeat maisemat! Aina nämä sinun postauksesi Kuopiosta tuo 70-luvun alkuvuodet mieleen, kun Puijonlaaksossa asuttiin. En varmaa enää paikkaa tuntisi.

  Ihania vadelmia, maiskis...
  Aurinkoa ja terkkuja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, kuten tiedat maisemissa löytyy. Olisiko aika verestää muistoja ja tutustua Kuopioon uudelleen, on se kaupunki muuttunut ja kasvanut sen verrann paljon noista vuosikymmenistä.
   Terkkuja, ei nyt voi taaskaan säätä kehua.

   Poista
 2. Siis nyt jo vadelmia ja jopa Prismassa näin suomalaisia mansikoita. Tämä tarkoittaa, että kun vieraamme saapuu, minä säilön;-) Kävi nimittäin viime vuonna niin hullusti, että unohdin lakkakauden ja aloin puhua niistä lokakuulla, jolloin R. nauroi kuollakseen. Ensimmäinen talvi ilman pakkashetken iltanautintoa: vaniljaKERMAjäätelöä ja lakkoja. Minä lopetin meidän vadelmanviljelyksen, vaikka lajike oli harvinaista, makeaa, suurta vanhaa kantaa. Se näytti niin rumalta suuriman osan vuotta, että eräänä joulukuun päivänä, kun oli tosi vähän lunta, kiehuvalla vedellä sulattelin tukinarujen tolpat ja hävitn koko hyötytarhan. Nyt siinä on kirsikkapuu. Lopetimme myös mansikan viljelyn lintuverkkojen takia: R. joutui usein kesken työpäivän tulemaan pelastamaan verkkoon tarttuneita lintuja. Nyt ostamme marjat ja nän tarjoamme muille elantoa. Ostan muuten aina torilta thaimaalaisilta ahkerilta poimijoilta, jotka myyvät aina hymyn kera. Heillä ei huonoa päivää ole.

  Viimeinen sorsakuva on napakymppi!

  Arvaa vaan tuliko nyt ikävä suvista Savonlinnaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Leena! On ne poikaset söpösiä! Mansikkakausi myöhästyy nyt, paras kausi alkanee vasta ensikuun puolivälissä jos säät jatkuvat edelleen näin koleina. Ja vadelmat, nuo kuvassa olevat ovat kasvihuoneessa kasvatettuja, kymmenen kilometrin päässä meiltä. Muuten, tänä vuonna on paljon marjatiloilla töissä Thaimaasta ja Vietnamista tullutta väkeä. Tuntuu joillain tiloilla olevan kommunikaatiovaikeuksia heidän kanssaan, ei ole yhteistä kieltä..
   Eipä ole meillä itsellä kuin nuo muutamat vadelman taimet ja pari marjapensasta, ja ne marjapensaiden marjat häviävät rastaiden suuhun. En anna verkkoa laittaa juuri samasta syystä kuin teillä.
   Me saamme marjat miehen veljen tilalta ja mustikat sitten poimitaan itse. Lakkasadosta ei ole oikein vielä varmaa tietoa.

   Terveiset sinne Muuratsaloon ja aurinkoa tilauksessa!

   Poista
 3. Kaunista siella Kallaveden rannoilla.
  Voi, kuinka söpölaiset sorsanpoikaset.
  Mukavia kesaspaivia ja toivottavasti lampenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sateenkaari. Lämpöä tarvittaisiin nyt. Kesä on myöhässä.
   Terveiset sinulle sinne Antalyan lämpimään kesään.

   Poista
 4. Tuttuja seutuja olet kuvaillut. Nythän tuonne sataman seudulle on noussut komeita ja kalliita asuintaloja. Toista oli v.-66, kun muutimme sinne puutalokompleksiin aivan meijerin lähelle. Pultsarit makailivat rannoilla ja puistossa. Sieltä muutimme muutaman vuoden päästä Taivaanpankolle.
  Viinijuhlilla olen kerran piipahtanut ja laivalla tietysti lounasristeilyllä ja yksi kesä matkasimme Savonlinnaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kuopio on muuttunut noista kymmenistä. Eipä ole meijeriäkään ja yhä uusia kalliita asuintaloja nousee sinne. Me suunnitellaan tälle kesälle sitä lounasristeilyä, kunhan noista muista menoista "selvitään"

   Poista
 5. Siellähän on veneitä kovasti satamassa. Ei olla köyhiä eikä kipeitä. Oliskin kiva kesällä käydä Kuopiossa, talvella oli vain lunta jokapuolella.
  nyt paistaa, mutta on viileetä. Huomena lämpiää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneitä riittää vesistöjen varsilla.. Kyllä Kuopioon kannattaa tulla etenkin kesäaikaan, näkemistä riittää. muutakin kuin Kallavettä..
   Lämpimämpää odotellaan täälläkin!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen linkki Aaro Jalkaseen, Kallavesj-sanoittajaan. Kyllä se niin on tarttunut takaraivoon tämä laulu, että vaikka unissaankin osaisi ihan murteella vetäistä, hih.
  Että ne kuopiolaiset jaksaa sitä toriaan myllertää aina jostakin reunasta. Siinähän se on mualiman napa keskellä Kuopion toria! Kerran kesässä on pakko päästä pistäytymään kalakukkojen kaapunnissa. Ehkäpä tänä kesänä vien sinne saksalaiset serkkuni, jotka tulevat elokuun puolivälissä vieraakseni.

  Kivoja kuvia Kuopiosta ja rantamista. Paljon on veneitä. Ökyjäkin. Ja ihanat sorsanpoikaset. Kiva postaus sinulta taaskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savolaisten hymni, sanottiin yhdessä linkissä tuohon lauluun.. Varmasti sukulaisesi pitäisivät Kuopion vierailusta. Varsinkin Puijolla aina kuulee ihastuneita kommentteja ympäri maailmaa tulleiden turistien suusta.
   Kiitos Anja ja hyvää viikonloppua!

   Poista
 7. IHANA JÄRVI tuo Kallavesj! Muutamia vuosia sitten kävimme järvellä laivamatkalla, ei ollut vielä asuntomessut, vaan edellinen kesä...

  Suuria, kauniita ja kalliita nuo vadelmat.<333

  Oikein hyvää ja kaunista viikonloppua, Minttuli.<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili, samoin sinulle. Nythän sääkin näyttää taas paremman puolensa.
   Ja samaa mieltä kanssasi Kallavedestä ♥

   Poista
 8. Kaunista maisemaa kallaveden rannoilta.ja nuo vadelmat ovat niin herkulisen näköisiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Irma! Kuopio on kaunis muutenkin ja tori vilkas varsinkin kesäisin.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 9. Nam - olipas ihanan näköisiä vadelmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ovat vadelmat, mutta mansikka se mielimarja kumminkin taitaa olla!
   Kiitos kommentistasi Ronja, ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista