tiistai 28. elokuuta 2012

Elonkorjuun aikaan-- jokapäiväinen leipämme!

                                       Käytiin Kuopiossa...
Snellmanin puistosta nähtyä
 Kierreltiin vähän kaupunkia ja mentiin torille elonkorjuumarkkinoille.. Paljon on satoa antanut tämäkin sateinen kesä.  Katseltiin ja kierreltiin myyntikojuja, ohjelmaakin seurattiin hetkinen. Paras paikka mielestäni oli taas neuvontajärjestöjen suuri teltta, jossa maa-ja kotitalousnaisten tämän vuoden teema oli maakuntaleivät. Sitä tutkiessa tulipa taas todettua miten rikas ja monipuolinen onkaan leipävalikoimamme.

                                        
                    Pellolta pöytään perinteiseen tapaan, kuvia ja ohjeita


Tästä lähdetään
 Leivän pyöritystä saivat harjoitella  halukkaat.  Ja neuvontajärjestön tytöt olivat ahkeroineet maakuntaleipiä..

Savolainen juhannusrieska paistetaan perinteiseen tapaan tuohisessa, mutta sen voi toki tehdä aivan tavallisella uunipannullakin, tai vuossa, seuraavalla ohjeella:
                                          Ryynrieska
                                 3½ dl rikottuja ohraryynejä
                                 6 dl maitoa
                                 1½ dl piimää
                                 2 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä
                                 1½ dl kaurahiutaleita (suuria)
                                 1 muna
                                 1 tl suolaa
Laita ohraryynit yöksi maitoon likoamaan jääkaappiin. Lisää seuraavana aamuna piimä,hapan kerma, kaurahiutaleet, muna ja suola, sekoita.
 Kaada seos voidellulle uunipannulle tai vuokaan noin parin sentin paksuiseksi kerrokseksi ja paista n.300 asteessa 20-30 min. Maistuu lämpimänä esimerkiksi munavoin kanssa.


Ahvenanmaalainen makea mustaleipä on varmaan oudompi, mutta tekeminen on helppoa, tosin aikaa kuluu. Olen tällä ohjeella tehnyt muutaman kerran ja tykästynyt makuun. Aivan ihanaa se on esim graavikalan tai kylmäsavulohen kanssa alkupalana.
 Ainesosat ovat tuossa kuvassa ja näin se valmistuu:
Sekoita iltapäivällä kädenlämpöiseen piimään mämmimaltaat ja puolet ruisjauhoista. Peitä kulho liinalla ja jätä lämpimään seuraavaan aamuun. Lisää aamulla 5 g hiivaa ja loput ruisjauhoista. Jätä seos lepäämään n. 8 tunniksi.
Murenna seokseen loppu hiiva ja lisää siirappi, fariinisokeri ja suola.
 Vaivaa taikinaan hiivaleipäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota noin tunti, nujerra se ja jaa kahteen voideltuunleipävuokaan. Peitä leivät ja kohota vielä tunti.
Voitele leipien pinnat siirapin ja kahvin seoksella. Paista leipiä n.175 asteessa 1 tunti ja sen jälkeen vähennä lämpöä 125 asteeseen ja paista vielä 45 min.  Peitä foliolla ensimmäisen paiston puolivälissä, muuten pinta palaa. 
Leipä on maukkaimmillaan muutaman päivän päästä ja on hyvin säilyvää.



14 kommenttia:

  1. Mukava reisu teillä ja paljon leipätietoutta, joka lieneekin sinulle tuttua ennestään, mutta monelle varmaan uutta ja outoa. On hyvä, kun vähän on muutakin tietoutta suuhunpantavasta kuin vain isojen kauppojen leipähyllyt joista siepataan kiireellä leipä miettimättä sen syntyjä syviä.
    Hyvää viikonjatkoa ja terveiset Himmulasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin sinne Himmulaan!
    No, tuttuahan se! Mihinkäs koira karvoistaan pääsee, kerran neuvoja, aina neuvoja, hih!

    VastaaPoista
  3. Varmaan mielenkiitoinen reissu,paljon hyvää tietoa,hyvää tiistaipäivää:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuopioon on aina mukava poiketa, lähellä kun on! kiitos, ja mukavaa viikkoa Ritva!

      Poista
  4. Kiva postaus, jossa paljon tietoa maakuntiemme leivistä. Varilimppu ja naurisleipä olivat aivan outoja;))

    Kivaa tiistaipäivää ja pilviset terkut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Välillä tälläistäkin. Naurisleipä ei ollut suosikkini kun sitä maistelin..
      Samoin sinnepäin, täällä aurinkoa näkyvissä!

      Poista
  5. Kiitos opettavaisesta postauksesta. En kyllä silti vielä entisenä pohojammaalaisena ymmärrä savolaisten rieskojen päälle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jospa vielä maistuisi! Muuten, puolipohojalainen täällä ja mummu opetti aikoinaan sen alueen leipiin.
      Mukavaa päivänjatkoa Pasi!

      Poista
  6. Ihania leipiä, joista suurta osaa en tunne, mutta kiitos hienosta postauksesta!<3333

    Äiti paistoi tuon ryynirieskan aina kaalinlehtien päällä, ja taikinan hän teki piimään. Siitä tulee ehkä liian hapanta minun makuuni. Myös Maaseudun Tulevaisuudessa on paljon leipä- ja muita ruokaohjeita.

    Tuota Ahvenanmaan leipää tekisi mieli kokeilla...

    Kiitos hienoista ohjeista ja oikein leppoisaa viikon jatkoa, Minttuli!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili! Kaalinlehtiäkin on kokeiltu tuolla koulumaailmassa aikoinaan. Joku perinneruokatarjoilu taisi silloinkin olla kyseessä. Ne olivat hyvin suosittuja erilaisissa tapahtumissa, joita oppilastyönä teetettiin.
      Mukavaa viikonjatketta sinulle!

      Poista
  7. No on monenlaista leipää.
    Tuolata pitäisi löytyä jokaiselle jokin mieluinen.

    Täytyypä kokeilla kunhan syysillat koittavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maamme leipävalikoimista tosiaan riittää valinnanvaraa.
      Kiitos kommentistasi Sylvi ja hyvää viikonjatkoa!

      Poista
  8. Teillä mukava reissu,paljon mielenkiintoisia tietoja.Täytykiin kokeilla näitä leipäresepteja. Kiitos Minttuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuopiossa on aina mukava pistäytyä, lähellä on.
      Tuo makea Ahvenanmaan leipä sopii esimerkiksi jouluiseen ruokapöytään.
      Ole hyvä Irma!

      Poista