maanantai 3. syyskuuta 2012

Sadepäivien satoa..

Pari päivää on satanut, harmaata ja syksyistä.  Mutta iloisia, kauniita syysvärejä löytää sadepäivinäkin ihan läheltä..
Keltainen kallionauhus pisaroineen ja korostuneen kultaisena ilahdutti silmää vakilenkkimme varrella.
 Samoin kuin runsas pihlajanmarjasato. Nekin ovat nyt kypsiä ja kauniita kosteinakin.


Ja rouskut, nyt kun saivat oikein kunnolla vettä, niitä todellakin löytää. Nämäkin monien himoitsevat karvarouskut ovat melkein pihassa ja pienet kauniit  kangasrouskut olivat juuri nousseet. Ylläolevan kuvan kolmas sieni on juuri putkahtanut maan pinnalle, herkullinen kehnäsieni siinä mustikoiden seassa.
 Noista pienistä sievistä rouskuista ajattelin tehdä  sienipikkelsiä yhden annoksen. En nyt kovin paljon piittaa etikkasäilykkeistä, mutta aina se vierasvara kumminkin on paikallaan.
  Se syntyy näin:
                              1 l pieniä kangasrouskuja tai karvarouskuja puhdistettuina
                               Marinadi:
                              3 dl vettä
                              2 dl väkiviinaetikkaa
                              1½ dl sokeria
                              1 tl suolaa
                              pala inkivääriä
                             muutama neilikka
                             1 viipaloitu punasipuli
1. Keitä rouskut ja huuhtele. Nosta ne puhtaisiin tölkkeihin.
2. Sekoita kattilassa vesi, sokeri, etikka ja suola. lisää mausteet harsonyytissä ja kiehauta seos.
3. Poista maustepussi ja kaada kuuma liemi sienien päälle, sekä lisää viimeiseksi punasipuli viipaleet.
4. Anna maustua viileässä muutama päivä.

Haaparouskut, ne perinteiset suolasienet voi pakastaa seuraavalla hyväksi havaitulla konstilla: Keitetyt sienet hienonnetaan veitsellä ja lisätään suolaa maun mukaan, silppu pakastetaan sopivan kokoisina annoksina. Kun halutaan sienisalaattia, sulatetaan siivilässä, (ylimääräinen neste  pois) ja lisätään  sienisilppuun muut aineet (sipuli, mustapippuri, smetana ja kuohukerma) Näin tehden ei tarvitse liotella sitä ylimääräistä suolaa pois.

Näin sieniaikana ohjeita on monenlaisiin herkkuihin. Kannattaa käydä vilkaisemassa myös Sieniseuran sivuja.


       Sunnuntain suolainen meni parempiin suihin, kanttarellit ja suppilot pääosassa.


16 kommenttia:

  1. Mikä aurinko nuo kallionauhukset ovatkaan! Minullakin on kahdessa pisteessä ja just kallion sivulla ja yläreunalla, mutta nyt isot puut ovat alkaneet varjostaa niin, että vasta puolet ovat auki. Vaikka vastustan yleensä puiden kaatamista, niin taidamme hakea lupaa yhden ison hopeakuusen kaatamiselle: Se vei puolet rakkaitten, yleensä upeiden syyshortensioidemme kukinnasta!

    Ah, sienipikkelssi alkoi heti tuntua makuhermoissa...ja perinteinen sienisalaatti on hyvää.

    Näitä kauniita syksyn antimia sinulle toivottelen lisää!

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin sinulle Leena ♥
    Minulla ei ole pihassa kallionauhusta (vielä) Jotenkin olen vierastanut keltaisia kukkia, mutta nyt kun katselee ihaillen niiden hehkua näillä keleillä, niin..

    VastaaPoista
  3. Kyllä sitä vettä lauantaina tulikin, koko päivän.
    Kauniit hehkuvat kuvat kallionauhuksista ja pihlajanmarjoista. Pisarat vain kaunistavat niitä.

    Tuo sienipiirakka on herkullisen näköinen ja varmaan on herkullisen makuinenkin.
    Myöhäisillan terkut ja mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa. Harmaita päiviä, pimeitä iltoja, joten värimaailma näyttä tavallistakin mukavammalle!
      Joo, piiras on suosittua, vaikka usein sitä, hih, sattuneesta syystä tuleekin tehtyä.
      Sinne myös mukavaa ja sateetonta viikonalkua!

      Poista
  4. Sateista, märkää, mutta kukkien väriloisto tulee hienosti esiin. Kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiitsa! jospa se aurinkoinen taas tulee huomenna, toivotaan.

      Poista
  5. Upeat syksyn värit noissa kuvissasi!

    Pikkelsiä ja sienipiirakan ohjeita löytyy, kiitos niistä!

    Sienipiirakkaa olen paistanut, mutta en ihan viime aikoina (kädet!). Voisi tuota pikkelsiä kokeilla vaihteen vuoksi; rouskuja varmaan pian löytyy..;DD

    Hyvää ja miellyttävää viikon alkua, Minttuli!<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili samoin sinulle! Rouskuaika alkaa, jos yöt pysyvät lämpiminä, tulee varmaan ihan mukavasti.

      Poista
  6. Upeita kuvia :) ja herkullisen näköinen tuo piirakka !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, luonnosta löytää aina kuvattavaa. Piirakkaa tulee tehtyä usein ja kaikkea muutakin sienistä!

      Poista
  7. Hienot sienikuvat! vaikka en itse sienistä mitään ymmärräkkään, mutta tuolla meidän mökin pihassa on ihankuin suppilovahveroita, ovat ihan samalaisia kuin viimesyksynä naapurin tuomat suppikset. Niitä olen nyt kuivattuna opetellut talven ja täbn kesän mittaan käyttämään. Aika hyväällä menestyksellä.
    Hyviä sienikelejä, terveiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että suppikset maistuvat, kätevä tapa säilöä tuo kuivaaminen. Minulla ei ole kuivuria, joten pakastan suurimman osan, tai jaamme tutuille liiat.
      Kiitos mummeli ja terkut Himmulaan!

      Poista
  8. Herkullisen näköinen piirakka,suppiloita alkaa nyt olla niistä olen tehnyt piiraan,hyviä sienestys päiviä:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinne Ritva! Tää syksy on kyllä hienoa aikaa ruoan suhteen, saa luonnosta kaikenlaista hyvää!

      Poista
  9. Kallionauhus on kyllä sellainen aurinko.
    Minäkin kuvasin sitä lauantaina kauniissa auringon paisteessa ja siinä olikin silloin paljon perhosia.
    Vesi tuli kielelle kun katselin ruokaasi.
    Mukavia syyspäiviä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sylvi, samoin sinulle ja perheellesi!
      Tänään on paistanut aurinko täälläkin!

      Poista