torstai 20. syyskuuta 2012

Satokausi jatkuu, omenia sieniä....

Kuva lainattu Katjalta, kiitos!
Suppilovahveroita riittää ja muitakin sieniä. Nyt on jo "pakko" kieltää innokasta sienestäjää tuomasta enää yhtään lisää säilöttävää.  Näin pieneen tilaan meni yli kymmenen litraa tuoreita suppiloita, noin 1½ litraa yhteensä.
Tänään huomasin lenkin varrella komean määrän suomumustesieniä. Ne saavat olla rauhassa, vaikka  ruokasieni sekin on.

Omenasato on myös hyvä, tosin pienempiä ovat kuin viime syksyn omenat. Hyvää sosetta, niistä tulee ja pakastan myös lohkottuina talven  varalle omenapiirakoihin. Kuivattaminen olisi hyvä säilöntäkonsti niillekin.
 Tänään oli makean nälkä ja innostuin  leipomaan omenakakkua seuraavalla ohjeella.

                               Kahden taikinan omenakakku

                 Pohja: perusmurotaikina vaikka kaupan pakastetaikinasta.
Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja levitä murotaikina sen pohjalle ja reunoille.

                 Täyte: 500 g omenia lohkottuina, sitruunanmehua, sokeria

Kuori omenat (kotimaisia ei välttämättä tarvitse), lohko ja purista sitruunan mehua  niille tummumisen ehkäisemiseksi. lisää sokeri maun mukaan. Pehmitä lohkot mikrossa ja anna jäähtyä haaleaksi.
 Lisää omenat vuokaan pohjataikinan päälle

                 Toinen taikina
                             75 g voita
                             1½ dl sokeria
                             2 munaa
                            75 g mantelilastuja
                            1 rkl vehnäjauhoja
                            1 dl kaurahiutaleita
                            ½-1 tl leivinjauhetta
                           (vaniljasokeria 1 tl)
Vaahdota voi, lisää munat yksitellen. Yhdistä muut aineet ja  lisää voi-munavaahtoon.
 Lisää seos omenoiden päälle tasaisesti.
 Paista kakkua n.50 min. 175 asteessa. Jos pinta tummuu paistamisen aikana liikaa, peitä foliolla.
Voit koristella halutessasi siivilöimällä tomusokeria kakun pinnalle. 



 Tänään puuskainen tuuli sai puiden lehdet lentämään. Lieko eilen kuvatussa vaahterssa enää yhtään lehteä..


12 kommenttia:

  1. Hauskoja nuo "hattivatit" ja hieno kuva vaahterasta.
    Omenakakku tuollaisella kannella kuulostaa aika maukkaalta. Yleensä meikäläinen tekee pelkän piirakan.

    Taas ollaan loppuviikossa...mukavaa sellaista!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Hattivatit" muodostavat melkoisia yhdyskuntia, en muuten ole maistanut niitä.
      Kiitos samoin sinulle Sirpa ja kaikille teille!
      Ai niin, makoisaa on tuo kakku, manteli nääs tekee sen!

      Poista
  2. Ihan uusi omenakakkuohje minulle, pitääpä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa Tillariina, ohje on vanha ja teen sitä kerran syksyisin!

      Poista
  3. Kauniita syyskuvia.
    Olen viettänyt päivän Helsingissä. Nyt illalla huomasin harmikseni, että bloggeri on laittanut minulle uuden version. Mitenkähän tämänkin kanssa taas oppii toimimaan. Onneksi pääsin tänne. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelma! Tätä uutta versiota olen käyttänyt jonkin aikaa. Aluksi tuntui hankalalle, mutta pian siihen tottui!

      Poista
  4. Minä en ymmärrä bloggerin versioista, kunhan toimii! Suppiksia olet säilönyt, huomasin tänään lenkillä, että lakit ovat nousseet. Rouskuja ei ole, vaikka sateita on saatu. Muutama karva- ja kangasrousku. En viitsinyt niitäkään ottaa. Huolestuttavalta näyttää joulupöydän sienisalaatin kasaaminen. Syyslomalla on ajettava mökin maisemiin, jos siellä ei olisi vielä silloin pakkanen vieraillut.
    Syys värjää vaahterat ja villiviinit. Kaunis on vaahterasi.
    Makoisia kahvihetkiä omppupiirakan kera. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumman vähän rouskuja on noussutkin, mikä lie syynä. Vaahtera on naapurista, omalla pihalla vielä melko vihreä.

      Kiitos Anja, maistuu se.

      Poista
  5. Ai nuo minunkin tänään kuvaamat sienet olivat suomumustesieniä, aina oppii uutta. ;)Kauniita syksykuvia!

    VastaaPoista
  6. Sitähän se on, tämä aika säilömistä, hamstraamista niinkuin mummo sanoi. Silloin otettiin talteen kaikki mikä syötäväksi kelpasi :)
    Ihaillen katselin noita sinun sienipurkkejasi, itse en ole sieniä säilönyt, kun en oikein voi niitä syödäkkään, sääli sinänsä. Hyvää ruokaa jää osaltani metsiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hamsterin vikaa on (varsinkin isännällä)!
      Tänään on puolukoiden jatkojalostus vuorossa!
      Hyvää perjantaita Tiitsa!

      Poista