tiistai 18. joulukuuta 2012

Joulu joutuu..

Taidetaan saada kirpakat pakkaset joulun ajaksi, mikäli sääennusteet ovat oikeassa. Huh, jopa kolmeakymmentä miinusta ennustellaan..
Omat joulunvalmistelut ovat tänään, kuinkas sattuikaan, olleet kylmiä. Olen askaroinut suolaisen ja makean parissa ja pakasteeseen kaikki menivät. Leipomiset olisivat olleet alunperin tämän päivän ohjelmassa piirakoineen ja pullineen, mutta eilinen kuperkeikka liukkauden vuoksi vaihtoi suunnitelmat. Vasen käsi on nyt mustelmilla ja turvonnut  kipuileekin, onneksi sentään selvisin ruhjeilla.
 Mutta niihin tämänpäiväisiin..Kylmät kalat ovat seuraavien ohjeiden mukaan odottelemassa nauttimista.
Kuvat Suomen kalankasvattajien liiton ohjelehtisestä
Jo perinnesuolapalaksi ovat tulleet kylmäsavurullat (alemmassa kuvassa) Helppoja tehdä ja kätevä ottaa pakastimesta tarvittaessa..
 Ohje..300 g kylmäsavulohta, n. 200 g  maustettua tuorejuustoa (makusi mukaan) Itse teen  oman seoksen, johon laitan  tuorejuustoa, tällä kertaa kreikkalaista valkosipulia ja notkistan turkkilaisella jogurtilla tai ranskankermalla, lisään sitruunaa ja tuoretta tilliä.
 Valmistaminen menee näin: Levitä ohuen ohuet lohiviipaleet limittäin suorakaiteen muotoiseksi levyksi muovikelmun päälle ja sivele täyte lohen päälle. Kääri rullalle ja kiedo rulla vielä tiukkaan foliopakettiin, pakasta  ja ota pehmenemään n. puoli tuntia ennenkuin leikkaat viipaleiksi. Maistuu esim. saaristolaisleivän päällä alkupalana.
 Ylemmässä kuvassa oleva kirjolohijäädyke on myös helppo tehdä ennakkoon ja nauttia vaikka uuden vuoden aikaan..
 Ja se valmistuu näin
                                     150 g kylmäsavukirjolohta
                                     5 cm pala purjoa
                                     2 dl kuohukermaa
                                    200 g smetanaa
                                    150 g kirjolohen mätiä
                                    4 rkl silputtua ruohosipulia
                                     ripaus valkopippuria
Leikkaa lohi pienen pieniksi kuutioiksi, silppua purjo ja vatkaa kerma. Yhdistä kermavaahtoon kaikki muut ainekset kevyesti nostellen. (säästä vähän mätiä koristeluun) Pakasta esim annosvuoissa (kertakäyttöastiat ovat käteviä) Annoksesta riittää 8-12 hengen alkupalaksi.
Tarjoiluehdotus: pienet keitetyt perunat tai uuniperuna, paahdettu ruisleipä.




 Makeina tein kahta pakastimeen menevää, meidän joulun suosikkijälkiruokaa, karpalojäädykettä ja iki-ihanaa  Nina Lincolnin jäädytettyä suklaatorttua, joka saa olla joulutytön synttärikakkuna tänä vuonna!

Erikoisherkkuina tämän joulun aikaan saimme keskisen Euroopan tuliaisia..



Kuuma hehkuviini  on varmasti tarpeen jos tuo pakkanen on luvatuissa lukemissa. Stollenia maistelimme juuri äsken kahvin kanssa, hyvää ja makeaa oli. Ja ripaus ylellisyyttä odottaa jouluaaton aterian päätteeksi: vaaleanpunaiset shampanjatryffelit. Olenpa malttanut olla maistamatta, kurkistellut vain rasiaaan sisälle.

                                  Tontut kurkistelevat jo, hyvää jouluviikkoa!










20 kommenttia:

  1. Oooh, kiitos tuosta kirjolohijäädykkeestä eli taitaa olla lohimousse? Kopsaan sen heti.

    Nina Lincolnin suklaatorttu saattaa löytyä jostain kymmenistä rseptivihoistani. Minä muuten muistan Ninan...olin häntä ihaileva pikkutyttö ja sitten tapahtui se...

    Meillä on aattona hääpäivä, joten kautta linjan aitoa samppanjaa!

    Joulutytön 'synttärikakku' on varmaankin ihanaa!

    Kiitos taas;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena ja ole hyvä! Oli minulla pari ohjetta varsinaisen moussenkin, mutta löysin tuon jäädykkeen plaratessani noita kansioita vuosien jälkeen. Hyvää on, testattu silloin aikoinaan.

      Poista
  2. Voi hyvänen aika, toivottavasti ei luita murtunut. Nyt on kyllä niin petollisen liukasta paikoin, kun auraavat traktorit tamppaavat ja silittävät lumen liukkaaksi.
    Nuo kylmäsavurullat taitavat löytää tiensä myös meillä joulupöytään. Nopeat tehdä ja varmasti makoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siinä luita ole mennyt kumminkaan, onneksi ole hanskojen päällä lapaset. Taisin katsella niitä lintuja puissa kun keikaus sattui..
      Kiva jos ohjeesta on iloa, meillä ainakin on tykätty.

      Poista
  3. Pakkasta pukkaa....;)

    Mahottoman hyviä herkkuja teet, nami! Minä pääsen kyllä mahottoman helpolla, koska kipitan valmiiseen tilaan.
    Enkä ole ainekaan viellä saanut mitään vierotusoireita siitä kun olen vain ollut tekemättä mitään joulun hyväksi....ei sillä ettenkö siitä hommasta tykkäisi! Huvia ja hyötyähän se on mulle aina ollut.....;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikku! Mielelläni minäkin keittiössä puuhailen jos joku vaan ne jälkityöt tekis. Onneksi saan apujoukkoja niihinkin puuhin. Toki olisi mukavaa valmiille mennä. Ehkä sitten joskus sekin aika koittaa.

      Poista
  4. Toivottavasti ei tuollaisia pakkaslukemia sentään tule.
    Varmaan tekevät kauppansa nuo kalaherkut joulupöydässä. Ihania tuliaisia sait!

    Hyvää jouluviikkoa sinullekin ja olehan kaatuilematta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirpa, pahalta näyttää, mittarissa parikymmentä ja vielä viima lisäksi.
      Taitaa tulla sisäpäivä.
      Kiitos samoin, (yritän pysyä pystysssä)!

      Poista
  5. Toivottavasti kätesi paranee pian. Ihanat herkut olet laittanut jo valmiiksi.
    Terveiset ja hyviä aluspäiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummeli, kala maistuu aina, niin makeakin kohtuullisesti maisteltuna.
      Käsi toimii, tosin turvotusta on. Buranaa ja jääpakkausta vaan välillä.
      Terveiset sinnekin ja hyvää vointia!

      Poista
  6. Voi mitä herkkuja olet tehnyt,kyllä tuota pakkasta on luvattu.Joulun odotusta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva!
      Hyvää jouluviikon jatkoa sinulle!

      Poista
  7. Ihan vesi herahtaa kielelle herkuistasi. Toivottavasti kätesi saat kuntoon pian, sillä jouluna on niin paljon puuhaa.
    Kiitos mainioista ohjeista, ehkäpä minäkin kokeilen tuota kirjolohijäädykettä joulupöytään. Meillä perinteinen jouluherkku on aina sienisalaatti itse kerätyistä ja suolatuista sienistä. Se kelpaa kaikille joulupöydästä.
    Kirpeän pakkasen terkut Vuokatista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anja, kiva jos ohje saa kokeilemaan, siitä käteviä nämä pakasteessa olevat, voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan.
      Rouskuista sienisalaattia on meidänkin joulupöydässä, onneksi niitä sen verran saatiin vaikka huono rouskusato oli männä syksynä.
      Kirpeää pakkasta on ja vielä tuo kylmä viima lisäksi!
      Terkut Vuokattiin!

      Poista
  8. Ihania herkkuja, kiitos Minttuli!<333
    Vaikka temättä ne minulta jää, aiomme pärjätä vanhoilla resepteillä!:)))
    Oikein lämmintä ja lumista joulunaikaa sinulle ja läheisillesi!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteisillä täälläkin pääosin mennään, mutta noita uusiakin perinteitä voi luoda..
      Kiitos Aili, lämmintä joulumieltä myös sinne vaikka pakkanen paukkuukin ♥

      Poista
  9. Maukas postaus.
    Kiitos reseptistä. Täytyypä kokeilla vaikka loppiaiseksi.
    Uudenvuden vietämme veljen luona niin ei tarvi ruokia ajatella.
    Kaikke hyvää sinulle!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Maukasta ja rauhaisaa joulunvalmistelua!

      Poista
  10. Tulipa nälkä. :) Ne samppanjatryffelit ovat hyviä, niitä sai maistella kaupassa ennen ostopäätöstä.

    Miten käsi voi nyt? Minäkin kaaduin maanantaina ja oikeassa lonkassa on ruhjeita. Onneksi ei sen isompaa.

    Mukavia pakkaspäiviä ja pian nähdään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas, samana päivänä nurin mennään, hyvä ettei pahempaa. Käsi alkaa olla ok, paitsi keskisormi, hih, se on nyt pystyssä toistaiseksi.
      Terkut ja näkemisiin!

      Poista