maanantai 3. joulukuuta 2012

Pakkaspäivän kirjamuistoja

Tänään paukkuu pakkanen ja sisällä lämmössä on hyvä sukeltaa hetkeksi kirjamuistojen pariin. 

 Sain mainion haasteen tunnustuksen kera Elma Ilonalta, kiitos ♥ matkamme aikana ja vihdoinkin saan aikaiseksi vastailla.  Palaan nyt aika varhaisiin lukuelämyksiini  kahdeksan kirjamuiston myötä.

                                                       Rakkaat tyttökirjat
1. Louisa M. Alcottin Pikkunaisia jatko-osineen vei mukanaan 50-luvun lopulla. Meg, Jo, Beth ja Amy. Elin mukana heidän tarinassaan ja näistä neljästä sisaruksesta yhteenkuuluvaisuutta tunsin Jo:n kanssa. Ja salaa inhosin turhamaista Amya. Oma  kirjani on vuodelta 1958 ja puhkiluettu.. Kirjastahan on tehty ainakin pari elokuvaa: Little Women.. Ihana elokuva, jonka olen katsonut useampaan kertaan.

2.  Anni Swan ja Iiris rukka, lapsuuteni lukuelämys, kuten Swanin muutkin. Iriksestä tuli kumminkin se tyttä johon eniten kiinnyin. Puhkiluettu sekin on ja vieläkin joskus aukaisen kannet ja lueskelen. Nyt  kylläkin toisin silmin kuin nuorena tyttösenä!

3. Tietenkin L.M. Montgomeryn  iki-ihana Anna-sarja kuuluu näiden nuoruusvuosien kirjamuistojen joukkoon. Melkein kaikki Anna-kirjat löytyvät omasta hyllystäni, paitsi se ensimmäinen, Anna ystävämme.  

4. Marjatta Kurenniemi ja Kesälintu vuodelta 1959. Tähän liittyy hassu muisto: ostin kirjan lahjaksi samanikäiselle serkulleni, mutta uteliaisuus vaivasi ja luinkin kirjan etukäteen. Pidin siitä niin paljon etten raskinutkaan sitä antaa lahjaksi, vaan pidin sen itse. Kirjasta en enää muista mitään ja yritin sitä lukea uudelleen äskettäin, mutta yritykseksi jäi vaikka se silloin oli niiiin hyvä!!
 Tyttökirjat jäivät nuoruusvuosina,  tuli sitten ns. viihdekirjallisuus. Suosikeiksi tulivat Hilja Valtosen romaanit 
5. Nuoren opettajattaren varaventtiili oli se jota muistan lukeneeni monet kerrat. Kirjaa etsin saadakseni kuvan kannesta. Eipä löytynyt.. Muutkin Valtoset luin kaikki ja ehkäpä taas aukaisen jonkun niistä.
 Seuraavaksi tuli klassikoiden aika..
6. Venäläiset klassikot, Leo Tolstoi.
Anna Karenina, tunnustaa täytyy etten jaksanut lukea sitä muuta kuin harppomalla. Sota ja Rauha taas oli se jonka olen lukenut parikin kertaa. Lupaan kyllä itselleni sinnikkäästi yrittää syventyä tähän liki tuhatsivuiseen, hyllyssäni odottavaan Kareninaan sopivan hetken tullessa.
Erkki Tantun kuvitus

7. Aleksis Kivi ja Seitsemän veljestä. Lapsuuskotini kirjahyllyssä oli tämäkin ja läpi on luettu muutamaan otteeseen. Muistan tehneeni siitä koulussa esitelmän, jonka esittäminen luokan edessä oli tiukka paikka ujolla tytöllä, mutta kun sain siitä kympin, tuntui se mukavalta. 

8. Charlotte Bronte ja Kotiopettajatteren romaani viimeisimpänä, muuta ei vähäisimpänä näissä nuoruusajan kirjamuisteloissa. Kirjan luin salaa äidiltäni hyvin nuorena vinttikamarissa kesäyön valossa. Muistan välillä jopa ahdistuneeni noiden synkkien muurien salaisuuksien äärellä.  Sama kirja on nyt omassa hyllyssäni ja sekin kuuluu sarjaan luen sen vielä ainakin kerran.
 Kiitos vielä kerran Elma Ilona.  Mukava oli palata menneiden aikojen lukuelämyksiin.
6 kommenttia:

 1. Kaikki kirjat niitä ihania tuttuja kirjoja!
  Silloin tyttösenä mun sisko sai kummeiltaan Anna kirjan joululahjaksi, siis vuosien mittaan koko sarjan....ja mä en saanut koskaan mitään mun kummeilta ja ne kirjat olisi ollut NIIIIIN ihania! Sainhan niitä onnekeseni sitten myöskin lukea, mun siskolla on viellkin ne kaikki kirjat, tottakait!!

  Anna Karenina on hyllyssäni ja on aika paksu luettavaksi, pitäis kait alkaa joskus siihen hommaan ;/ Helpompi ois nyt lukee se kirja kun elokuvan olen nähnyt pariin otteeseen....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne ihania kirjamuistoja, joulupukin tuomia!
   Kiitos Maikku kommentistasi ja mukavaa pakkasviikon jatkoa!

   Poista
 2. Kaikki muut kirjat on minulle tuttuja paitsi tuo Erkki Tantun kuvittama Seitsemän veljestä. Veljekset olen lukenut useampaan kertaan tietenkin...

  Ihania kirjamuistoja kaikki mainitsemasi kirjat..:)))

  Kiitos postauksesta, Minttuli, ja hyvää viikon jatkoa sinulle!<333

  Ps. Mikä on tuo ensimmäinen musta kuva, jossa on kielletyn ajosuunnan merkki?? Terveisin Aili-mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili!
   Musta kuva?? minulla näkyi, mutta siirsin kuvaa alemmas, näkyykö nyt?
   Terkkuja pakkasen koristelemasta Savosta!

   Poista
 3. Minttuli, 1,2, 3 ja 5 ihana samat. 6 on Anna Karenina ja sen minä taas olen lukenut monasti.

  8 tuo mieleeni, että Humiseva harju ja Syrjästäkatsojan tarina ohittivat minulla aina Kotiopettajattaren romaanin.

  Minulla on muuten Annat ja Runotytöt kahteen kertaan. Omat vanhat, rakkaat ja sitten ostin Merille kun tulivat uudet painokset, mutta Meri ei niistä perustanut, vaan kaikki fantasiakirjat menivät tyttökirjojen ohitse. Minä nyt niitä sitten säilytän.

  Ah, lumen valo nyt meillä kaikkilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena kommentistasi ♥ ja mukavia lukutuokioita!

   Poista