perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kirjojen mukana maailmalla

Näkymää olohuoneen ikkunasta tällä viikolla
Näistä hyytävien tuulien ja pakkasen kourista olen tehnyt matkaa lukemalla, ja matkannut muutamaan maahan ja maanosaankin
  
Alice Hoffman, Punainen puutarha, julkaistu suomeksi 2012 Gummerus.  Kirjan tarinat kertovat  Massachusettsissa sijaitsevan  1700- luvulla  perustetun Blakwellin kaupungin  ihmisistä ja luonnosta alkaen kaupungin perustajan Hallie Bradyn tarinasta aina vuoteen 1986.  Tärkeässä osassa on puutarha, jossa ei kasva muuta kuin punaisia kasveja. Kaikki kasvit jotka sinne istutetaan muuttuvat punaisiksi.. Tarinat veivät mukanaan, pidin välillä omalaatuisistakin kertomuksista.  Jotenkin tv-sarjat Twin Peaks ja Villi Pohjola tulivat mieleeni..  Kirjablogeistä teoksesta löytyy arvoita mm. Katjan. Häneltä tämän lainasinkin. 

 Samalla mantereella ja valtiossa liikuin toisenkin kirja mukana, nyt New Yorkissa ja  Brooklynissä.
Colm Tolbin 2009, suomennettu 2011. Tammen keltainen kirjasto. En tiedä miksi olen arkaillut tarttua Keltaisen kirjaston teoksiin. Lienen ollut siinä uskossa että ne ovat ns, vaikeaa korkeakirjallisuutta. No ainakin tämän irlantilaisen kirjailijan teos on kyllä parhaasta päästä mitä olen lukenut.  Nuoren irlantilaisen Eilis Laceyn 50-luvulle sijoittuva tarina Irlannissa ja New Yorkissa oli  hieno lukukokemus.  Ja linkitänpä tähänkin  Katjan arvion..

Nyt hypätään maanosasta toiseen  ja itäiselle Välimerelle Aasian puolelle, jonne on tarkoitus oikeastikin matkustaa vielä ennen kesän tuloa.  Olen aina ollut kiinnostunut kasveista, mutta lajituntemus on huono. Niinpä viime reissulla kirjastoon otinkin lainaan tämän..

Jospa edes muutaman uuden luonnonvaraisena kasvavan lajikkeen tunnistaisin tulevalla matkalla. Kirja esittelee 280 kasvilajia, joista suurin osa on helposti havaittavia. Lisäksi kirjassa on selkeät, hyvät kuvat ja mm. levinnäisyyskartat.  Kirjassa kerrotaan myös kasvien käytöstä ja niihin liittyviä uskomuksia. Lisäksi siinä on niiden viralliset suomenkieliset nimet, jotka kyllä helpottavat kovasti kirjan  käyttöä..

 Esimerkiksi kurjenmiekkojakin löytää monia lajikkeita ja lainaan tähän vähän kukan historiaa..
Tämä kurjenmiekka kasvaa kyllä omalla pihalla

***Kreikan sana iris tarkoittaa sateenkaarta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että faarao Thutmos toi kurjenmiekat Syyriasta 1500 eKr. Kurjenmiekkoja pidettiin Egyptissä puhetaidon ja kaunopuheisuuden vertauskuvina. Kreikan mytologiassa Iris oli sateenkaaren jumalatar, Zeuksen ja Heran viestintuoja ihmisille ja länsituulen jumala Zefyroksen puoliso. Hän täytti pilvet vedellä ja sai siten aikaan sateen***

Nyt kirjojen kannet vähäksi aikaa kiinni ja palaan  yhden kirjan mukana tuonnempana!

             Hyvää virpomisviikonloppua ♥

14 kommenttia:

 1. Kaunis kurjenmiekka.
  Nyt kannattaakin lukea.

  Mukavaa aurinkoista palmusunnuntai viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, samoin sinulle!
   Toivottavasti saamme kevätsään palmusunnuntaiksi:)

   Poista
 2. On tuuli teilläkin päin viuhunut...hrr. Tällaisilla ilmoilla onkin hyvä paeta kirjojen maailmaan ja unohtaa hetkeksi kevään hidas saapuminen.

  Yleensä matkakohteen nähtävyyksiin tulee tutustuttua ennakkoon, mutta kasvillisuuteen...harvemmin. Ja kuitenkin olisi kiva tietää mitä kasvia milloinkin kuvaa :)

  Mukavaa viikonloppua ja terkkuja!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle Sirpa!
   Ehkpä juuri kameran kanssa kulkeminen on saanut aikaan sen että olisi kiva tietää mitä kuvaa ♥

   Poista
 3. Ihana kurjenmiekka.Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
 4. Kirjat ovat oiva tapa matkustaa. Kovin kaunopuheinen tuo iiris todella onkin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri, totta, kirjojen matkassa pääsee vaikka minne. Myös kirjat pääsevät mukaan milloin itse matkustan :)
   Mukavaa viikonloppua !

   Poista
 5. Kiva, että pidit sekä Punaisesta puutarhasta että Brooklynista. Minäkin pidin molemmista paljon.

  Iiriset ovat kauniita. Ja naisen nimenäkin Iris/Iiris on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjoista Katja ♥

   Mukavaa viikonloppua ja paljon suklaamunia pikku virpojille:)))

   Poista
 6. Hyvää tulevaa pääsiäistä niin kirjojen parissa tai ilman. Kasveista pidän minäkin, silloin en pitänyt kun joutui koko kesän keräilemään koulua varten. Hyviä matkan valmisteluja, hienoja paikkoja, kasveja ja historiaa sieltä löytyy. Terkkuja. Virvon, varvon...

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Samoin sinne teillepäin:)Kovin jo odotellaan toukokuun reissua ja valitsimme matkan ajankohdan tällä kertaa kevääseen nähdäksemme siellä luontoa kaunemmillaan!
  Terkkuja!

  VastaaPoista
 8. Kiitos kirjaesittelystä, Minttuli.<3333
  Oikein hyvää Palmusunnuntaita ja viikonloppua sinulle & perheellesi..:)))

  VastaaPoista