lauantai 2. maaliskuuta 2013

Pakkaslauantain keittiöstä


 Kaunis pakkaspäivä houkuttaa ulos ja sen jälkeen maistuu kuuma keitto, jonka pääosassa on tänään punajuuri. Ohje seuraavaan on  Qulman gurun Mark Aulenin. Olemme muutaman kerran käyneetkin siellä nauttimassa miljööstä ja keittobuffetista .. Käyn aika usein  heidän sivuillaan vilkuilemassa mitä uutta kuuluu ja viime aikoina paikan facebook sivulle on tullut myös ruokaohjeita..
                               Vuohenjuustolla maustettu punajuurisosekeitto 6:lle

                                   800 g kuorittuja punajuuria
                                   600 g kuorittuja jauhoisia perunoita
                                   150 g kuorittuja porkkanoita
                                   100 g kuorittua sipulia
                                   1.5 l hyvää kasvis-tai kanalientä
                                   1.5 rkl sokeria
                                   -     puolen sitruunan mehu
                                  50 g vuohenjuustoa ruokailijaa kohden
                                  20 g kylmäsavuporosuikaleita ruokailijaa kohden
                                          smetanaa tai ranskankermaa
                                          tuoretta basilikaa
                                          mustapippuria myllystä
                                          suolaa tarvittaessa

Keitä paloitellut kasvikset sokerilla maustetussa kasvis-tai kanaliemessä pehmeiksi.  Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää sitruunanmehu.
Laita keittulautasen pohjalle vuohenjuusto ja porosuikaleet. kaada kuuma keitto päälle. lisää ruokalusikallinen smetanaa tai ranskankermaa. Jauha päälle mustapippuria ja ripottele lopuksi hakattua basilikaa.

  PS. Tuoretta basilikaa ei ollut meidän kaupassa. Sen sijaan lisäsin muuta vihreää, eli punajuuren lehtiä, rugolaa ym. Savuporon korvasin savukinkulla poron puuttuessa..



 Keiton kypsyessä tein viikonlopun makeaksi muropiirakkaa persikkkatäytteellä. Päälle laitoin seuraavan seoksen:  Puoli rasiaa appelsiinituorejuustoa, purkin kermaviiliä, yhden munan, ½ dl sokeria ja raastettua appesiininkuorta, tilkka appelsiinimehua ja tl vaniljasokeria..

                     Aurinkoista viikonloppua ♥♥♥
            
                                         

13 kommenttia:

  1. Hyvät ovat annoksesi. Minä vain leivoin 21 leipää, eikä yhtään nyt paöanut pohjastaan.
    Oikein hyvää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, melkoisen määrän leipiä olet taas pyöräyttänyt:)))
      Joo, keitto maistui mukavalle, ensimmäisen kerran tällä ohjeella, vaikka punajuuri onkin suosikki meillä.
      Mukavaa viikonvaihdetta myös sinulle ja Himmulle!

      Poista
  2. Mielenkiintoisen tuntuinen keitto, kivat ainekset, etenkin poro ja vuohenjuusto...nam.

    Aurinko meni mailleen ja pakkanen on jälleen kiristymässä.
    Nautinnollista lauantaiehtoota!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enhän minä mikään anonyymi ole, siis terkkuja Sirpalta.

      Poista
    2. Kiitos Sirpa! Minäkin tykkään vuohenjuustosta, poroa meillä on harvemmin, se on hirvi..
      Kuin myös sinne, nautitaan ♥

      Poista
  3. Minttuli, tuo punajuurikeitto on herkkujen herkku. Serkkuni tekee sitä alkukeitoksi ja tietää jo, että minä santsaan ja syön sitten vaikka grillilihaa vähemmän;-)

    Usko tai älä, annoin sauvasekoittimen Merille, kun hän muutti kotoa enkä ole ostanut uutta. Jael aina ihmettelee kun vastustan kodinkoneita, mutta sain remontissa niin ihanasti lisätilaa keittiöön ja sinne mahtuu myös iso ruokapöytä, että en raatsi tuoda sinne härveleitä muuta kuin ne pakolliset pinkin: vedenkeitin, kahvinkeitin ja paahdin. Mutta olen huomannut, että nykyään on koko ajan punajuuria kellarissa, joten kohta taas niistä jotain loihdin...

    Muropiirakkaa persikkatäytteellä kuulostaa namnam ja sen näkee jo kuvasta, että herkkua on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, sinäpä sen sanoit. Tuosta herkkujuuresta saa monenlaista. Onneksi on viime aikoina myös hyviä ohjeita kokeiltavaksi.

      Minulle on tosi tarpeen nämä keittiön sähköiset apulaiset. Ja sauvasekoitin on yksi eniten käytetyistä.

      Mukavaa lauantain jatkoa :))

      Poista
  4. Voi mitä herrrkkuja sinulla on: nammm!:)))
    Leppoisaa lauantai-iltaa, Minttuli.<33333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kevyttä keittoa ja vähemmän kevyttä makeaa:)
      Leppoisaa lauantai-illan jatkoa myös sinulle:)))

      Poista
  5. Ihania herkkuja täällä ja nin kauniissa väreissä, nyt pitäisikin persikkaa käyttää, kun sopii hyvin tähän kevään ja pääsiäisen aikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu! Keitoksessa ainakin värejä löytyy:)
      Persikat ovat ihan hyviä ja käyvät vaikka mihin.

      Poista
  6. Herkullista!
    Mielelläni kyllä syön punajuurista tehtyä ruokaa, mutta aika laiska olen siitä jotain tekemään....;)Kuluneella hiihtolomaviikolla kun en ollut yksin tein jotain suuhun pantavaa, vaan muuten olen suoraan sanoen aika laiska kokkaamaan!
    Piirakan olen jo aika usein päättänyt tehdä....ja melko varmasti joskus sen teenkin....;D




    VastaaPoista
  7. Hyvää huomenta Jyväskylään ja kiitos kommentistasi.
    Tahtoo tuo laiskuus nykyisin tälläkin suunnalla vaivata,vaan mitäpä se haittaa:)))

    VastaaPoista