perjantai 5. huhtikuuta 2013

Ruokakirjan mukana Ranskassa

Välillä selailen noita ruokakirjoja, joita on vuosien varrella kertynyt monenlaisia. Yksi eniten katselluista on  Herkuttelijan keittiö-sarjaan liittyvä osa Ranska. Kaunis kuva-ja tietoteos, sekä ruokaohjeita paljon.

"Teos vie lukijan kylätieltä ruokapöytään. Se kertoo tärkeästä yhteydestä, joka vallitsee kunkin alueen historian, maantieteen ja ruokatottumusten välillä, ja esittelee ihmiset, jotka tekevät ruoasta sitä mitä se on"

Kirjan tekijöistä mainittakoon ruokaohjeiden laatijat, Scotton sisarukset, Marianne Comolli, Elisabeth Scotto ja Michelle Carles. Hienosta kuvituksesta vastaavat Pierre Husselnot ja Leo Meier. 

Herkuttelijan  keittiö on selonteko Ranskan perinteisen keittiötaidon aarteista, kertojana Gilles Pudkovski.
 Julkaistu suomeksi vuonna 1993 WSOY.
Kirja kattaa koko maan ruokakulttuurin, maakunnat pohjoisesta etelään ja piipahdetaanpa vielä saarillakin, Korsikassa.
 Kirjaa katsellessa päätin kokeilla vieläkö onnistaa noiden tunnettujen ohukaisten teko.
On kulunut vuosia kun viimeksi tein appelsiiniohukaisia toisella ohjeella mitä tämän kirjan ohje on.  Silloin onnistui... Miten nyt kävi, se onkin sitten toinen juttu.. Ohjeen kumminkin laitan jos vaikka joku innostuu kokeilemaan.


                                  Liekitetyt appelsiiniohukaiset 
                             
                       Taikina:    2 dl vehäjauhoja, 5 dl maitoa
                                        2 munaa
                                        1 rkl sokeria
                                        1 tl vaniljasokeria
                                        1 rkl öljyä
                                        hiukan suolaa
                      Täyte:        120 g voita
                                        2 appelsiinia
                                       1 dl sokeria
                                       3 rkl konjakkia
                                       6 rkl curacao-likööriä
Valmistus: tee ohukaistaikina ja jätä turpoamaan n.tunniksi. Lisää voisulaa taikinaan n.2 rkl.
Paista pienessä paistinpannussa voissa ohuita pitsisiä ohukaisia ja pidä ne lämpiminä. 
Pese ja kuivaa appelsiinit. raasta niiden kuori panuun missä paistoit ohukaiset. Purista appelsiinien mehu ja lisää pannuun. Lisää voi, sokeri, rkl konjakkia ja 3 rkl likööriä ja keitä seosta kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. Kasta ohukaiset tähän yksi kerrallaan ja taita ne nelinkerroin. Pidä lämpiminä.
 Kuumenna loppu alkoholi. Tuo ohukaiset pöytää tarjoiluastiassa ja kaada alkoholi päälle ja sytytä palamaan.  (älä koskaan liekitä liesituulettimen alla)                  
Kaikki sujui "käsikirjoituksen mukaan", paitsi likööriä ei ollut, korvasin sen ja konjakin brandyllä, mitä sattui kotona olemaan.. Mutta kun tuli liekityksen aika, ei sitten millään minkäänlaista liekkiä syntynyt.. Syyksi epäilen kahta, eli täytettä oli liikaa (appelsiinimehua tuli paljon suurista hedelmistä), eikä siitä tullut tarpeeksi siirappimaista. Toiseksi alkoholi ehti häipyä kuumennuksen aikana.


                                          se siitä sitten.. hyviä olivat kumminkin:)

                                         


                                     Hyvää viikonloppua! 

17 kommenttia:

  1. Nämä ovat varmaan vietävän hyviä..nams!!
    Kauniita ja herkullisia kuviakin näyttää kirjassa olevan maukkaiden ohjeiden lisäksi.
    Kiva postaus!

    Viikonloppua, Minttuli.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Sirpa!

      Hyvää viikonloppua ja terkkuja ♥

      Poista
  2. Varmasti ihanan makuisia nämä ohukaiset..:)))
    Kiitos musiikista ja postauksesta, sekä rauhaisaa viikonloppua sinulle, Minttuli.<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Aili!
      Maistuvaisia ovat letut aina ja nämä erityisesti :)

      Poista
  3. Mitä herkkuja sinä esitteletkään! Kuvittele jos vaikka saisin tämän toimeksi ja tarjoisin R:lle liekitettynä. Yritän pistää paremmaksi, mitä hän on maailmalla kokenut;)

    Ihan mun suosikkilaulaja ja biisi on tuttu Piafilta. Kiitos!

    Kaunista viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, kokeile, varmasi R pitäisi, varsinkin jos kannat liekitettynä pöytään:)))
      Kaunista viikonloppua myöskin sinne!

      Poista
  4. Viikonloppu alkamassa ja täällä ranskalaistunnelmia, ihanaa! Oikein hyvää viikonloppua ja rapsutuksia Mintulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta ♥ samoin sinulle!
      PS: Minttu kiittää!

      Poista
  5. Kiitos Riitta tuosta ohjeesta. Taas on uutta kokeilun aihetta, kun muistaisi vaan että nuo juomat on laitettava lettujen laittoon. Onneksi meillä on tuo "kontrolli" vieressä seisomassa. Vesi vaan jo herahti kielelle. Kiitos siitä ja terveiset "vanhalta" parilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ookke, kiva jos kelepas:)
      On ne ihan oikeasti makoisia, tosin se liekitys saisi onnistua, siitä tulee se oma aromi!
      Mukavaa viikonloppua ja terkkuja teille molemmille sinne Poriin päin!

      Poista
  6. Kiva on katsoa muidem maiden ruokia, mutta noiussa letuissa taidan tyytyä ihan kotisuomalaisiin.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Liekitettyjä lettuja en ole kokeillut. Onkohan siinä jokin salaisuus, että oikeasti syttyvät?
    Mutta varmaan maistuivat hyville ilman liekkejäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistuvia ovat nämä klassikot, tietenkin se liekitys antaisi oikeanlaisen aromin.
      Kai se alkoholi ei ollut tarpeeksi vahvaa kun ei syttynyt.
      Kiitos Irene kommentistasi:)

      Poista
  8. Onpa hyvän näköistä :). Mitä jos muuten liittäisit blogisi meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

    VastaaPoista