tiistai 25. kesäkuuta 2013

Ajankohtainen arpajaisvoitto

Kerrankin oli onnea arpajaisissa ja sain Leenan kirja-arvonnassa valita mieluisan teoksen SUOMALAISTA VOIMARUOKAA
Tekijät: Tekstit Virpi Kurjenlento, kuvat Sami Repo.
Kustantaja Minerva 2011.

Kirja on kaunis, kuvattu itäsuomalaisissa maisemissa eri vuodenaikoina. Ruokaohjeet ovat osin perinteisiä ja osin uusia, hyödyntäen luonnon antimia.
Kirjan sivuilta...


"Pitkien valoisten kesäöiden ansiosta suomalaisiin raaka-aineisiin varastoituu runsaasti hyviä suoja-aineita. Voimaruoassa ovat tallella luonnon omat aromit, vitamiinit ja kivennäisaineet juuri sellaisessa muodossa kuin ne ovat luontaisesti kehittyneet"

Nyt elämme kauneinta kesää, satoa saadaan jo pelloita ja puutarhoista. Villivihanneksien paras poiminta-aika alkaa pikkuhiljaa olla ohitse, mutta vielä löytää esimerkiksi nokkosta, vesiheinää, joka käy kesäiseen salaattiin, poimulehteä.. Pian kypsyvät metsämarjatkin, kävin juuri lähimetsässä ja löysin muutaman kypsän herkkumarjan, mustikan..
Lainaus kirjan tekstistä " Mustikkamättäät ovat pitkäikäisiä, ja ne voivat olla reilusti yli satavuotiaita. Saman mättään marjoja on saattanut kerätä useampi sukupolvi.
Mitä sinisempi marja, sitä enemmän se sisältää antosyaniideja, eli suojaravintoaineita syöpää vastaan. Mustikasta voi olla apua silmä-,sydän-ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyssä"
Kuva kirjan sivuilta
 Mustikkakukko, savolainen perinneherkku, senkin ohje löytyy myös tästä kirjasta. Sitä teen ainakin kerran kesässä tuoreista marjoista.
Kirjan kuvia tämäkin
                                     Taikina:     
                                    200g voita, 1 dl sokeria, 3 dl ruisjauhoja, 
                                    1 dl ohrajauhoja, 1 tl leivinjauhetta
                                    Täyte:
                                    8 dl mustikoita
                                    1 dl sokeria
                                    3 rkl perunajauhoja

Sekoita voi ja sokeri. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe voi-sokerivaahtoon. Painele 2/3 osaa taikinasta voideltuun vuokaan . Sekoita mustikat, sokeri,  ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan. Kauli loppu taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi ( käytä apuna öljyllä sipaistua leivinpaperia, jonka avulla on helppo kumota kansi päälle) ja painele se marjojen päälle kanneksi. Nipistä reunat kiinni ja pistele haarukalla kanteen muutama reikä.
Paista 200 asteessa noin tunti uunin alatasossa.
 Oma tarjoiluehdotukseni:
  Tarjoa kuumana jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Entäpä sitten veden vilja, kalat? Kun edellisessä postauksessa mainitsin koskikalastuksesta, mahdollisesta saaliista voisi valmistaa esimerkiksi paistettua järvitaimenta kirjan ohjeen mukaan:
                                       500g järvitaimenfilettä ( lohikin käy)
                                       merisuolaa
                                       voita
Leikkaa fileet annospaloiksi, mausta suolalla. Sulata voi pannulla ja nosta kalat kuumalle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista keskilämmöllä rapeiksi. Käännä kalapalat ja paista vielä hetki. 
Tarjoiluehdotus kirjan tapaan: Asettele kunkin lautasen keskelle kukkakaalikreemiä ja sen päälle taimenfileepala ja koristeeksi vesiheinäsalaatti.  (näihin löytyy ohje kirjasta)

 Erään mielenkiintoisen leivontaohjeen aion kokeilla. Vielä löytyy aineksetkin siihen omalta pihalta...
Kirjan kuvia...
                                                  Kevätversopiiraat...
                                           
                                    Pohja:
                                    2 dl hiivaleipäjauhoja
                                    1 dl vehnäjauhoja
                                    2 tl leivinjauhetta
                                    1 muna
                                     ½ dl maustamatonta jogurttia
                                     ½ dl voisulaa
                                    Täyte:
                                    kourallinen poimulehtiä
                                    kourallinen voikukanlehtiä
                                    ruohosipulia
                                    1 iso sipuli
                                    2 rkl voita
                                    1 muna
                                    1 tl suolaa
                                    1 dl juustoraastetta
Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhoihin muna, voisula  ja jogurtti.
 Jaa taikina kymmeneen osaan ja painele taikinapalat voideltuihin annosvuokiin.
 Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Leikkaa versot silpuksi ja lisää pannulle sipulisilppuun. sekoittele aineksia miedolla lämmöllä hetki ja anna jäähtyä. Lisää muna ja juustoraaste ja mausta suolalla. Lisää täyte taikinakuppeihin ja paista 200 asteessa 15-20 min.

Teoksessa on niin paljon kaikkea ihanaa.. Kiitos vielä tekijät ja Leena
Ihanat marjat ja hillot! kirjan kuva




22 kommenttia:

  1. Onnittelut arpajaisvoitosta, Minttuli!!
    Oikeaan osoitteeseen meni voitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Kiva kun joskus onni potkaisee:)

      Poista
  2. Onnea voitosta.Ihania ohjeta kiitos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva, kirja on todella hieno kuvineen ja tarinoineen, ohjeita unohtamatta!

      Poista
  3. Hieno kirja ja hienot ohjeet, kiitos esittelystä, Minttuli ja paljon onnea sinulle!
    Ihanaa kesäkuun viikkoa sinulle!

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili!
      Juuri tulin uimasta, vesi on kuin "linnunmaitoa"
      Lämmintä alkaa olla jopa liikaakin.
      Ihania kesäpäiviä ♥

      Poista
  4. Joko mustikat alkaa olla kypsiä, kaikki kasvaa ja kypsyy nyt vauhdilla, kiitos mustikka herkun ohjeesta, minulla entistä mustikkaa vielä paljon, hyvä kirja tuo arpavoitto.Onnittelut !

    VastaaPoista
  5. Kiitos Pepita! Ensimmäiset mustikat jo kypsyvät, mutta kuivuus vaivaa täälläpäin. Toivottavasti pian saataisiin sadetta...
    Kivaa ja lämmintä kesäkuun loppua!

    VastaaPoista
  6. Onnittelut arpjaisvoitosta Varmasti hyvä kirja resepteineen.Kiitos esittelystä:)

    VastaaPoista
  7. Onpa kiinnostava kirja!

    Minä tein viime kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni mustikkakukkoa. Oi, että se oli hyvää! Äitini ei koskaan ole sitä tehnyt eli ainakin tuon herkun kohdalla pohjoiskarjalaisella ja savolaisella keittiöllä on eroja (ja onhan niitä toki muitakin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan kauniit kuvat ovat enimmäkseen sieltä Pohjois-Karjalan seuduilta:)))

      Paljonhan meillä on samaa ruokaperinteessä, kukkoineen ja piirakoineen.

      Kiitos Anna Elina ja hyvää kesää!

      Ps. Jokohan tänä kesänä ehdittäisiin sinnepäin tekemään kesäreissu, vielä on miehen sukulaisiakin elossa Lieksan ja Valtimon suunnalla ja Joensuussa.

      Poista
  8. Mustikkakukkoa saatiin maistaa Pöyhölässä. Vaikka se on savolainen perinnejälkiruoka, ei sitä kovinkaan monesti maistaa saa. Kiitos kun postasit ohjeen, ehkäpä tulee nyt itsekin sitä laitettua. Jäätelön kanssa se maistuu taivaalliselle. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on:))) Mukavaa kun noissa monissa pitopalvelu/juhlatarjoiluissa on perinneherkut arvossa! Kannattaa vaalia kunkin alueen ruokaperinteitä, näin ne säilyvät!

      Kiitos Anja!

      Poista
  9. Onneksi olkoon arpajaisvoitosta! Mustikkakukon ohjeen olen saanut kauan sitten opiskeluaikoina ja teen sitä ainakin kerran kesässä tuoreista mustikoista.

    Suomen kesä antaa parastaan. Tänään on satanut ja paistanut ja ollut lämmintä. Kävin saunan jälkeen uimassa ja sinä aikana taivaalle nousi sateenkaari, josta näin vain toisen pään. Kokemuksena mahtava.

    Mansikoita on haettu päivittäin mansikkatilalta ja eilen syötiin lapsenlapsen nimipäiväkakkua. Muruakaan ei jäänyt. Mökkielämä on ihanaa.
    Hyvää jatkoa viikkoosi! Terveiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta!
      Kyllä nyt kelpaa mökillä olla, onpa ollut mahtava uimaretki sateenkaaren alla

      Ihania mökkipäiviä teille, minä lähden uimaan ja katselemaan tyyntä järven selkää.

      Poista
  10. Onnittelut arpavoitosta.
    Kirjasta löytyy paljon herkkuja.

    VastaaPoista
  11. Minttuli, hienoa♥

    Tämä kirja sulkisi Berlusconinkin suun;) R. varmaankin söisi mieluusti mustikkakukkoa, jos saisin sen aikaiseksi, mutta olen sen sijaan ajatellut kokeilla niitä öljymarinoituja ahvenia, kun tuo leipomuspuoli on vain sen tiikerikakun varassa. Mun pitäisi ryhdistäytyä: Leipominen on kuulemma suorastaan terapeuttista!

    Hieno juttu...linkitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena ♥ Noita ahvenia minäkin aion kokeilla ja huomenna savustetaankin tämän päivän onkisaalis!

      Leipominen on kivaa ja tosiaankin monen olen kuullut sen olevan terapeuttista:)

      Miten olisi ajankohtainen mansikkakakku tai piirakka?

      Poista
    2. Olen kuullut paljon leipomisen terapeuttisesta vaikutukseta, mutta nytkin otin sen sijaan mieluummin esille uuden joogakirjan;)

      Me olemme nyt tulleet mansikkahulluiksi kiitos Piipon kirjan Puhdasta ravintoa. Meillä on jo neljä lootaa pakastettu KAHDELLE. Survon marjat ja jtään sattumia, sitten tavallista kidesokeria vähän väriä ja C-vitamiinia säilyttämään. Nyt käytämme mansikoita joka aamu jogurtin joukossa ja lisäksi välillä herkuuna kerroksittain laktoosittoman vaniljaKERMAjäätelön kera ja sitten se rahkaherkku, johon tulee vielä kuohukermaa ja vaniljasokeria...Nyt on Suonenjoen mansikoita ja yksi vaiva on minulta häipynyt sen sileän tien...Kävin jo erikoislääkrärit ja kaikki.

      Ihanaa kun saatte omaa kalaa tuosta vain. Näin meillä ennen meren rannalla. Meillä oli paatti vielä Päijänteen rannalla asuessa pari vuotta ja melkein asuimme siinä ja tutustuimme, mihin olimme muuttaneet, mutta sitten kuopuksen allergiat estivät veneen käytän ilman suuria muutoksia: Kokolattiamatot, jotka toimivat isossa veneessä äänieristeenä olisi pitänyt vaihtaa johonkin uskomattoman kalliiseen. Se sitten jäi, veneily ja kalastus.

      R. tuli juuri mustikasta ja ekat rasiat ovat jo pakkasessa...Minulla on mieletön himo kunnon riisipuuroon kuningatarsopalla;)

      Kihhkeää ja kaunista säilöntäviikkoa! Kohta kantarellit...

      Poista
    3. Ihanaa kuulla että mansikat maistuvat. Nyt niitä saa jälleen laadukkaina kun sää viileni:)
      Mnun on pitänyt jo rajoittaa mansikan säilömistä, mies tuo niitä joka päivä kun auttelee siellä veljensä tilalla. Poimijoista ei enää ole pulaa, ja ahkeria ovat.
      Mustikoiden aika alkaa olla parhaimmillaan ja lakkoja tulee hyvin. Ihana marjavuosi, nautitaan ☺

      Poista