perjantai 16. elokuuta 2013

Ajankohtaista, perjantain kukat ja sieniherkut

Sadeviikon jälkeen sää näyttää nyt ihan mukavalle. Jonkun verran kukkaset kärsivät noista rankoista sateista, mutta vielä riittää silmäniloa.
Näitä kukkia kuvailin pitkin viikkoa...
                                                Alkuviikosta vielä terhakkana
                                           Eilen, taipuu vaan ei taitu
                                                    Niin myös daaliat
                                                   Krassit eivät ole moksiskaan vedestä
                                               Paljon on nyt auki kukkia
                                            Mummin ikkunalla rönsyilee, säästyivät sateelta.
                                   Ruusupapu nauttii kosteudesta, mutta taustalla koivu kellastuu.

Myös sienet nauttivat vedestä ja satoa nousee nyt vauhdilla. Taidankin nyt tehdä illan herkutteluun jotain niistä. Herkkutatti on lempisieneni, niinkuin olen muutaman kerran aiemminkin kertonut. 
                                             Tuollaisia pieniä jos löytää, niistä saa esim.

                                                Tattiruukkua venäläiseen tapaan n.4:lle

                                               1 litra madottomia tatteja
                                               2 rkl voita
                                               1 sipuli tai pari valkosipulin kynttä
                                               1 tlk smetanaa
                                                3 keltuaista
                                               1 dl kevytkermaa
                                               2 dl emmentalraastetta
                                               vähän suolaa ja mustapippurirouhetta

Pilko puhdistetut sienet, myös jalat, hienonna sipuli. Hauduta rasvassa sienet niin että neste melkein haihtuu, lisää sipuli ja hauduta hetki. Sekoita kulhossa smetana, kerma, keltuaiset ja juustoraaste. Lisää sekaan sieni-sipuliseos ja sekoita, mausta.
Kaada seos joko yhteen isoon voideltuun vuokaa tai annosvuokiin ja  paista uunissa 225 asteessa kunnes ruoka on hyytynyt ja saanut kauniin värin.
 Tarjoa pikkuateriana salaatin ja esimerkiksi paahtoleivän kera.

  Toinen hyväksi koettu sieniruoka on Sienikääryle, johon käy monenlaiset sienet. Tässä on käytetty mustia torvisieniä.
                                            
                                    1½ dl hiivaleipäjauhoja
                                    5 dl maitoa
                                    6 munaa
                                    1 tl suolaa
                                    vähän valkopippuria
                                    Täyte:
                                    1 l mustia torvisieniä
                                    2-3 sipulia
                                    3 rkl voita
                                    suolaa
                                    n. ½ dl ruokakermaa
                                    noin 3 dl juustoraastetta


                                  
         
                             
1. Valmista munakasseos. Vatkaa jauhot maidon joukkoon. Vatkaa munia eri astiassa jonkin verran ja sekoita ne jauho-maitoseokseen. Mausta.
2. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Paista uunissa kauniin ruskeaksi  "pannukakuksi" varmista että on kypsä. Kumoa puhtaalle leivinpaperille.
3. Silppua puhdistetut sienet ja hienonna sipulit. Paista sieni-sipulisilppu kevyesti kunnes neste on haihtunut, mausta ja lisää kerma. Tarkista maku. Levitä seos munakaslevylle ja kääri rullalle.
 Valuta rulla voideltuun uunivuokaan ja peitä juustoraasteella. Kuumeena  uunissa 200 asteessa juuri ennen tarjoilua.
  Tarjoa pikkuruokana tai lounaalla salaatin kera!

                      Makoisaa viikonloppua kaikille!



                                             

20 kommenttia:

  1. Aih, tuo venäläinen sieniruukku! Miten ihmeessä minä tunnistan herkkutatin...Tatit ovat ainoa, joista en ymärrä. Ostan tatteja ja sitten teen tuota. Kiitos ohjeesta♥ Nyt tuli hirmuinen nälkä eli on pakko ottaa ruisleipää ja laittaa päälle kosteikkovahveromuhennosta.

    Jos teet tuota ja otat ruosta kuvan niin...;)

    Rentoa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Leena, tuossa kuvassa on männyn herkkutatti nuorena, kuusen herkkutatti on vaaleampi.
    Tateissa ei ole yhtään myrkyllistä, kyllä sinä opit ne tuntemaan! Joo. lupaan laittaa kuvan kunhan teen:)

    Kiitos, sinne myös oikein mukavaa viikonloppua!
    Ps, Minttu voi jo paremmin ♥

    VastaaPoista
  3. Käviskö tuohon sieniruukkuun jokin muukin, hieman tutumpi sieni?
    Olis varmaan hyvää.
    Kauniita ovat kukkasesi vielä, eivät ole pahemmin ottaneet sateesta nokkiinsa.
    Harmittaa, kun en tänä vuonna laittanut yhtään auringonkukkaa, ne ovat niin nättejä.

    Mukavata viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirpa, herkkusienet olisivat varmaan hyviä ja kanttarellit, suppilot ynnä muut miedon makuiset. Rouskuista en tekisi.
      Ne minun auringonkukat tulivat ihan itsestään linnunsiemenistä:)
      Kiitos, ja sinne myös ♥

      Poista
  4. Tatteja emme ole vielä löytäneet, vaikka sataa kuin saavista joka päivä!
    Kiitos hyvistä sieniruokaohjeista, Minttuli, mukavaa viikonloppua sinulle♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä Aili!
      Aurinko paistaa, toivottavasti myös siellä Tikkalassa!
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  5. Ihanat kukat.
    oi herkkutatteja. Meillä ei niitä vielä ole näkynyt. Kanttarellejä keräsimme tänään.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi!
      Kanttarelleja on jo paljon täällä, tatteja nousi hyvin pari päivää sitten:)
      Hyvää viikonloppua ♥

      Poista
  6. Sielun ja ruumin ravintoa aimo annos.

    VastaaPoista
  7. Kauniita ovat kukat vielä! värikästä iloa silmille. Hm, sienistäpä en sano mitään.'Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mummeli, samoin sinne, ja paljon terveisiä ♥

      Poista
  8. En tiedä, olenko sanonut, kuinka suloinen banneri, tiput siinä nakottaa nätisti ♥
    Kukat aivan ihastuttavia.
    Hmm... mielenkiintoinen tuo tattiruukku, jos niitä löytyy voisin kokeilla.
    Siistin näköisiä onkin tattisi.
    Mukavaa viikonvaihdetta Minttuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos seijastiina!
      Kokeile, muitakin sieniä voi käyttää kuin tatteja!
      Mukavaa viikonvaidetta myöskin sinulle ♥

      Poista
  9. Kauniin värikkäitä kukkasia,olempa huono tatin syöjä.Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vielä on kukkia, tänään huomasin miten luonnokukat ovat aloittaneet uuden kukinnan:)
      Hyvää lauantain jatkoa Ritva!

      Poista
  10. Syyskesän kukkaloisto upeimmillaan!
    Kiitos Minttuli ruokaohjeista!

    VastaaPoista
  11. Kukkaloisto taitaa näillä sateilla huveta.
    No sienet lisääntyy ja "sienihulluille" hyvää tietää:)
    Kiitos Vikki!

    VastaaPoista
  12. Kiitos sieniohjeista! Mustia torvisieniä löytyi puoli ämpärillistä ja en ole keksinyt vielä niille käyttöä, mutta nyt kokeilen ohjettasi.
    Tatteja en ole vielä löytänyt, muutaman rouskun kuitenkin. Mutta kanttarelleja, ah, niitä on...

    VastaaPoista
  13. Ole hyvä Anja! Mustat torvisienet ovat toisten mielestä parhaita keittoon. Tuo munakasrulla on siitä kätevä että sen voi tehdä etukäteen ja kuumentaa vähän ennen ruokailua.
    Täällä on tatteja mennyt piloille, odotellaan uutta satoa!

    VastaaPoista