torstai 31. lokakuuta 2013

Luontotarinoita

Viime kerralla Vantaan suunnalla käydessämme mukaani sain jälleen pinon kirjoja.   Enimmäkseen saamani kirjat ovat kaunokirjallisuutta, uutuuksia ja muutama aemminkin ilmestynyt. Joukossa oli kuitenkin eräs pieni luontokirja, jota olen selaillut ja lueskellut viime päivien aikaan.
Kirjan tarinat, joita on 29, on kirjoittanut Olli Seppälä, toimittaja,  kirjailija ja lintuharrastaja. Kustantaja on Kirjapaja 2013. Tarinat ovat ilmestyneet aiemmin Kotimaa-lehdessä ja vähän muunnellen nyt koottu kirjaksi. Kansitekstissä sanotaan kertomusten olevan sekoitus vanhoja hurskaita legendoja, johon on lisätty ripaus evoluutionäkemystä ja kourallinen lajitietoutta. Teoksen kuvat ovat kauniita luontokuvia, mutta niitä en tässä esittele, sen sijaan muutama  oma otos, joita noilla päivittäisillä lenkeillä tulee napsituksi.
                                                       
                                                             Tilhi!
                                                      Viime lauantaina käveli rantatiellä 
                                                      nälkäisenä samaa matkaa...Kirja kertoo, lainaus:"Jumala loi kaikki kauniit marjapensaat ja puut. Osa marjoista ryhtyi ylikypsinä syksyllä käymään, joten niihin syntyi alkoholia.
Enkelit napsivat joskus näitä ja tulivat tahtomattaan huppeliin. -Hupsista, sanoi pieni enkeli.
-Hik, sanoi suuri enkeli.
Jumala ei sellaista menoa kauan katsellut ja kielsi enkeleiltä kaiken ravinnon maan päällä. Marjat jäivät pensaisiin  ja puihin.
Niipä Jumala loi marjoja syövät linnut. Erityisesti tilhelle Jumala antoi maksan, joka polttaa alkoholia kymmenen kertaa nopeammin kuin ihmisen maksa"

Pari päivää tilhet oleilivat täällä suurina parvina koettaen löytää syömistä. Nyt  niiden iloista helinää ei enää kuulu koska ruokaa eivät löytäneet. Toivottavasti siellä minne läksivät tilanne on niiden kannalta paremmin.

                                               Tarina naavasta

              Kuvan otin pimeänä päivänä metsälenkillä kännykällä ja salamaa apuna käyttäen 28 pv.

                                        
                                                    "Vanha valepuku"
" Jumala loi ihmiset, ja he alkoivat elää ja asuttaa maan pintaa. Silloin enkelit halusivat tehdä tarkistuskäynnin ja seurata, mitä ihmiset oikein puuhaavat. Enkelien ilmestyminen melko karvaisten ja alkukantaisten ihmisten joukkoon aiheutti pelkoa. Ihmiset eivät tunnistaneet taivaan väkeä, vaan alkoivat kertoa tarinoita aaveista ja kummituksista.
-Ette te voi tuolla tavalla rynnätä ihmisten luo, sanoi Jumala.- Te tarvitsette valepuvun.
 Niin Jumala antoi sanansaattajilleen tekoparrat. Niiden ansiosta enkelit pystyivät tarkkailemaan ihmisiä.
Lopulta Jumala kutsui taivaallisen sotaväkensä takaisin vartiopaikalleen. Ja niin  enkelit palasivat Jumalan luo. Mutta valepartansa ne jättivät puiden oksille, ja siellä ne ovat vieläkin. Ihmiset kutsuvat sitä naavaksi"

Naavat ja jäkälät ovat lisääntyneet viime vuosien aikana noissa lähimetsissä. Se kertoo ilman puhtaudesta. Nehän ovat herkkiä ilmanlaadun vaihteluille, varsinkin rikkidioksidi tuhoaa naavaa.

 Monta legendaa ja myös tietoa pikku kirja  sisältää.  Viehätyin monista tarinoista, kuten tiaisista, joita nyt on runsaasti. Hömötiaista, joka on uusi tulokas meidän pihapiiriimme, olen yrittänyt kuvaan saada muutamana päivänä vaihtelevin tuloksin. Onneksi pikku sinitiainen, joka kirjassa mainitaan "Palaksi taivaansineä", suostuu poseerauksiinkin.


Tänään aamusta auringon jo valaistessa metsää, kävimme jälleen Mintun kanssa ihmettelemässä metsäluontoa, samalla mietiskellen lajien syntyä ja luonnon monimuotoisuutta.
Sammalpolut                   Kuukaudet vaihtuvat, hyvää pyhäinpäivää
              kaikille!

16 kommenttia:

 1. Kirja kertookin hauskasti eri lajien synnystä.:) Hieno kuva taapertavasta tilhestä, sekä naavaparrasta.
  Mukavata alkavaa marraskuuta. Terkkuja!♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sirpa! Ihan mukavaa luettavaa välillä, lempeitä tarinoita.
  Mukavaa marraskuuta sinnekin ja terkut myös ♥

  VastaaPoista
 3. Voi mitkä kuvat ja etenkin, miten olet saanut tuon tilhen kuvattua noin...;) Kuten aiemmin kerroin, meillä ei ole ollut tänä vuuona ei pihlajanmarjoja, ei tilhiä, koko suloinen musiikki puuttuu.

  Naavasta pitääkin aina ilahtua, se on vain puhtautta.

  Mikä pyhäinpäivä, voi jysäys: Minulla on ulkolainen puutarhakalenteri ja siitä puuttuvat kaikki juhlapyhämerkinnät...onko siis nyt la pyhä? Nyt meni elämä vähän sekaisin sillä auto ja R. huomenna toisella puolella Suomea. En tietäisi mistään mitään ilman blogeja!

  Kiitos samoin sinulle♥ Minun täytyy nyt lähteä neuvonpitoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilhi tepsutteli muutaman metrin edellä meitä, niitä oli useampia sunnuntaikävelyllä. Ruokaa etsivät tieltäkin. Harvinaista!
   Pyhäinpäivä ja Halloween, kuka sitä viettää, sattuvat samalle päivälle. itse vietän pyhäinpäivää muistellen äitiäni, jonka syntymäpäivä oli 1.11.21.
   Kiitos Leena ♥

   Poista
 4. Ihana kuva tilhestä.Mukavaa marraskuun alkua:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kauniista kuvista ja lempeää pyhäinpäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
 6. Pieni kirja, mutta paljon sisältöä.

  Loistavia kuvia! Harmi, kun linnut ovat nälissään. Lieneekö ruokaa tavallista vähemmän luonnossa, kun lintulaudalla käy vilske.

  Hyvää pyhäinpäivää ja terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, tarinat ovat ihania ja faktatietoa sen verran että tulee halu etsiä lisää eri tietolähteistä.
   Lintuja on paljon nyt ruokittavana, pesiminen on kai onnistunut hyvin. Ikävää vaan kun noilla tilheillä ei ole marjoja syötäväksi.
   Kiitos Marjatta ja terveiset sinulle ♥

   Poista
 7. Ihana juttu :)
  Siis tuo kirja on sitten mainio, mukavia tarinoita.
  Voi tilhiparkaa, onkohan heikossa kunnossa jo, kun kävelee, nyt ei ole pihlajoita, mitä niille raukoille löytyy.
  Ihanat kuvat kerrassaan, naava ,puhdasta luontoa ♥
  Hyvää ja leppoisaa lokakuun vika iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Seija!

  Tunnelmallista illanjatkoa ♥
  Kummallista se oli minustakin kun ei lähtenyt lentoon, onnetonta katsoa miten yrittivät hakea syötävää, mutta eikös ne lähde täältä etelään talvehtimaan jos ruokaa ei löydy.

  VastaaPoista
 9. Oi miten hellyttäviä tarinoita, mielikuvituksen siivillä maailma näyttää paljon paremmalta paikalta. Missä muualla ihmisparka voi saavuttaa saman rauhan ja onnentunteen kuin luonnossa ja eläimiä katselemalla. Kiitos pyhäinpäivän toivotuksista ja samaa myös sinne. Lokakuun viimeinen päivä on minulle aina se raskain päivä vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Beate!
   Oikein hyvää pyhäinpäivää ja alkanutta marraskuuta ♥

   Poista
 10. No ompas tosiaan kirja! Itse kuulin tässä muutama päivä sitten eräältä "lintuharrastajalta" että naakat ovat itse asiassa kirkosta eronneita variksia, mutta se juttu jäi kylllä nyt näitä katsellessa selkeästi hopealle :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JPK aamun parhaasta jutusta: Meillä noita "kirkosta eronneita variksia" on kiusaksi asti, onneksi eivät vielä pihaamme asti ole majoittuneet:)

   Poista