torstai 21. marraskuuta 2013

Onnetar suosi, mieleinen voittokirja!

Leena Lumin hieno arvonta oli jälleen ja niin vain kävi että minulla oli jälleen onnea ja pääsin valitsemaan monista mieleisistä kirjoista sen omani... Kirjaa en ala tässä sen kummemmin arvioimaan, vaan laitan linkin  Leenan herkulliseen ruokamatkaan halki Ranskan, Italian, Saksan...
Kirjaa olen nyt vesi kielellä katsellut, lueskellut ja suunnitellut mitä näistä herkkuohjeista ensiksi kokeilen, ja viikonloppuna meillä syödään ainakin ahvenfileitä tähän tapaan. Onneksi pakasteessa on vielä syksyllä saatuja, jotka on aika käyttää pois.
                                                Ahvenfileet salviavoissa
                                             8-12 kpl ruodottomia ahvenfileitä
                                             4 dl tuoreita salvianlehtiä (toivottavasti löytyy kaupasta)
                                             1 dl kirkastettua voita
                                             mustapippuria ja merisuolaa myllystä
Valmistus: Tee ensin kirkastettu voi: Sulata voi kattilassa, nosta liedeltä ja anna heran laskeutua pohjalle. Käytä vain kirkas osa.
Paista salvianlehdet pannulla molemmin puolin kirkastetussa voissa. Nosta ne talouspaperin päälle jotta rapeus säilyy.
Paista suolalla ja pippurilla maustetut fileet samalla pannulla molemmilta puolin kullan keltaisiksi.
Nosta fileet lautaselle, lusikoi päälle salviavoita ja rapeat salvianlehdet.
Lisukkeeksi kirja suosittaa paistettuja sieniä, kuullotettua pinaattia, oliiviöljyssä haudutettuja tomaatteja tai samettista perunamuhennosta.

Kirjassa on paljon vinkkejä viinin valintaan, kiitos siitä. Viinitietoutta  tarvitsen ainakin minä lisää.
 Tälle kalaruoalle suositellaan Itävallan valkoviiniä Steinschaden Gruner Veltliner Riede Stein.

Jälkiruokaherkkuja on paljon, ja valintani tällä kertaa on ..Jälleen asiaa pakastimelle, vadelmia löytyy viime kesän sadosta yllinkyllin.

                                        Suklaamousse ja vadelmat
                                     1 dl kermaa
                                     1 kanelitanko

                                     165 g tummaa suklaata
                                     4 valkuaista
                                     25 g hienoa sokeria
                 
                                   150 g vadelmia
                                  Suklaalamelliin
                                  100 g tummaa suklaata 
Valmistus: anna kerman ja kanelitangon kuumentua kattilassa kannen alla hiljalleen, älä anna kiehahtaa. Poista kanelitanko. Sulata suklaa vesihauteessa juoksevaksi, lisää kerma ja jäähdytä.
 Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokeri vähitellen lisäten. Lisää juoksevaa huoneenlämpöistä suklaakermaseosta  valkuaisvaahtoon varovasti sekoittaen. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua pari tuntia.
Sulkaalamellien valmistus: Sulata suklaa kuten edellä. Peitä laakea tarjotin kelmulla ja nosta lusikallinen sulaa suklaata kelmulle kahdeksaan osaan. Levitä  suklaata lastalla ohueksi lamelliksi ja anna jähmettyä huoneen lämmössä. Nosta  lamellit lautasille (4)
Ota kuumalla lusikalla kulhosta suklaa moussea ja aseta lautaselle lamellien ja vadelmien päälle.
Laita vielä loput lamellit päällimäisiksi ja sirottele tomusokeria koristeeksi.
 Jälkiruoan kyytipojaksi kirjan mukaan sopii makea kuohuviini.

Italiaan on aina tehnyt mieli mennä, mutta vielä on käymättä. Italialainen keittiö on kyllä jonkun verran tuttu. Ei pelkkää pizzaa, eikä pastaa todellakaan, vaikka  laitankin kuvan pizzasta. Tätä voisi olla huomenna iltapalalla sopiva, koska pitkän ajomatkan jälkeen viikonlopun tulijoilla on varmasti pikkuisen nälkä..
     Kuvasta taitaa näkyä valmistusohje ja viinisuositus.

  Kirjassa ei matkusteta Espanjaan, eikä tutustumaan sen keittiöihin saloihin ja viinitarhoihin.
  Kuitenkin lainaan lopuksi espanjalaisen sananlaskun viinistä:

"Yhdestä lasillisesta viiniä ei häviä kenenkään arvostelukyky, kahdesta ei Jumala rankaise, mutta enemmän kuin kolme on pahe"

   

20 kommenttia:

  1. Onnittelut hienosta palkinnosta!
    Maukkaat herkkuohjeet valitsit viikonloppuanne varten. Tuo jälkkäri on varmaan super hyvää...nam :)

    Terkkuja täältä sateesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa!
      Suklainen on aina hyvää:)
      Täällä on maa valkoinen, pysyisi nyt!
      Terkut sinne, ja toivottavasti saatte lunta sinnekin!

      Poista
  2. Aijai, taas tekee mieli syödä;) Minusta tuo pizza on erinomainen valinta viikonlopun saapujille. Minun ihan oikeasti tekee joskus ihan tosi pajon mieli hyvää pizzaa.

    Tuo (ruodottomat) ahvenfileet salviavoissa kuulostaa herkulliselta ja pidän myös sen lisukkeista. Ellet saa salviaa, mieti voisiko käyttää babypinaattia...Minä olen nykyään innostunut yhdistämään kalaa, sieniä ja babypinaattia.

    Taidat laittaa huomiseksi myös suklaamoussea ja vadelmia;) Minulla on enää kaksi rasiaa vattuja pakastimessa.

    Hieno postaus, jonka linkitän nyt!

    VastaaPoista
  3. Kiitos vielä sinulle Leena tästä kirjasta. Tykkään, kuin myös pinaattivinkistä!
    Suklaamoussea, ehkä, tai sitten jotain suklaaleivonnoisia...
    Onhan teillä lunta, täällä on nyt kauniin valkoista ♥

    VastaaPoista
  4. Onnea. On siellä hyvä herkkuja :)

    VastaaPoista
  5. Voi että, sanon minä....herkkuja totta vieköön, on pakko todeta....nam-nami....;)
    Jos tarvis valita mikä keittiö olisi mieluisin, ehkä se olisi Italialainen olisi mulle!!! Vaikkakin nii-in paljon herkkuja kyllä löytyy mistä vain.
    Onnea voitostasi Minttuli.....:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikku! Aivan samaa mieltä, italialainen keittiö vie voiton minunkin mielestäni näistä tunnetuista maailman keittiöistä. Aina vaan harmittaa kun aikoinaan ei tullut sinne matkattua, olisi ollut läheiset oppaat...
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Onnittelut voitosta.
    Nyt siellä alkaakin herkuttelut. ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi!
      Herkkuja on ja silmänruokaa tuossa kirjassa ♥

      Poista
  7. Onnittelut voitosta ♥
    Ihana kirja varmasti, hyviä ohjeita.
    Hyvää viikonloppua sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monista hyvistä valitsin näin, vaikka hyllyt notkuvat ennestään ruokakirjoja!
      Kiitos Seijastiina, samoin sinulle ♥

      Poista
  8. Onnittelut arpaonnesta!
    Voi näitä herkuttelun aikoja siellä ja täällä. Tänään ranskalaisen lihakauppiaan tekemiä makkaroita ja kotikeittiön wanhanajan pinaattimuhennosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Mukavia herkkuhetkiä sinulle Simpukka!

      Poista
  9. Onneksi olkoon! Uudet reseptit ovat aina tervetulleita. Ihanan näköinen tuo mozzarellapizza...nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mama, on muuten mieleinen kirja,nam!

      Poista
  10. Onneksi olkoon, Minttuli, ruokakirja tuli oikeaan osoitteeseen:)
    Upeita ohjeita kokkiemännälle tai -isännälle:D
    Leppoisaa ja mukavaa viikonloppua, Minttuli.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samalla matkakirjakin, upeita kuvia ja tarinoita täynnä ♥
      Hyvää viikonloppua Aili ♥

      Poista