perjantai 7. elokuuta 2020

Kotimaan kierroksilla, Pohjois-Karjalan pikavisiitti!

         Bomba-talo Nurmeksessa! Alkuperäinen on sijainnut Suojärvellä.

 Länsi ja Itä,  kaksi erilaista maakuntaa ja molemmat läheisiä. Omat juuret äidin puolelta ovat siis siellä Pohjanlahden rannoilla, puolison äidin taas idässä.  Hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa Suojärvellä.   Evakkomatka edessä ja sinne jäi rajan taa rakkaat kotiseudut ja koti-ikävä loppuiäkseen. Me ajeltiin  koko päivän ajan katsomassa ja muistelemassa  hänen  isäänsä ja mammaansa, sekä muita sukulaisia, jotka asettuivat sodan jälkeen pääosin  tuonne  Nurmeksen, Lieksan ja Valtimon alueelle.

 Nurmeksesta matka jatkui Lieksan ortodoksisselle hautausmaalle. Mies muisti hyvin missä ukki ja mamma, sekä eno lepäävät.   Muisteli siinä lapsuusaikojaan ja sitten suunnattiin kohden Kelvän kylää. 
   Heidän kotinsa, jossa asuivat loppuelämänsä   poikansa Santerin perheen kanssa. Käytiin pihapiirissä. Ketään ei ollut paikalla nyt. Nykyisin loma-asuntona jälkipolvilla.

 Matka jatkui Pielisen rannoille. Katseltiin ja kuvattiin kaunista maisemaa kohden Kolia. Sinne ei nyt menty, oli koiruli mukana ja väsykin iski.   
            
                             Kotia kohden, matkaa on vielä yli 200 kilometriä. Yhteensä reissu oli noin 
                             500 kim. Hyvin jaksettiin kun tarpeeksi taukoja  oli!
  

16 kommenttia:

 1. Kotimaassa löytyy ain akiinnostavaa nähtävää ja paikkoihin tutustumista.
  Minulle on nämä kertomasi seudut jääneet vieraiksi, vain läpimatkoja etelään päin mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, paljon on kiinnostavaa ja kauniita seutuja Suomessa. Meidänkin reissut ns. normaaliaikona ovat enimmäkseen suuntautuneet tuonne pääkaupunkiseudulle, lapset kun sielläpäin asuvat, sekä ulkomaille. Nyt tämä corona-aika sai innostumaan sukujuurista entistä enemmän.

   Poista
 2. Täällähän minä olen ollut Nurmeksessa ja Lieksassa jo pidemmän aikaa, asuntoauto on kätevä kun majoittuu, ja paikkoja on mihin voi pysähtyä, minulle nämä maisemat on niin tuttuja, pyöräilen täällä ja valokuvailen,ja onhan niitä sukulaisiakin mitä näkee nyt, ruoka täällä on ihan ensiluokkaista ruokapaikoissa.
  Niin bompa on hieno historialinen paikka, ehkäpä käyn siellä vielä.

  VastaaPoista
 3. Minun ukki ja mummo ovat myös lieksan ortodoksisella hautausmaalla, ja tietysti äitini ja siskoni luterilaisella, kävin tässä siellä myös.

  VastaaPoista
 4. ...ei taida olla yhtään kauppaa kelvällä, ei mittään, tätini asui siellä, kunnes piti muuttaa <lieksaan.

  VastaaPoista
 5. ...piti vielä sanoa että äitini oli 5 vuotias kun piti lähteä suojärveltä evakkoon, eli koko suku,äidin sisko on enää täällä lieksassa elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, mielenkiintoista♥ Onko sinulla tietoa mistä Suojärven kylästä sukusi on kotoisin? Anoppini suku on Jerisenvaarasta ja sukututkimusta on tehty.Hänen äitinsä, mamma oli kotoisin Aunuksen Karjalasta, vanhan rajan takaa Sota-aikana Klaudia- anoppi tapasi savolaisen miehensä ja jatkosodan aikana vuonna -43 menneet naimisiin Suojärven ortodoksissa kirkossa.
   Oletko käynyt katselemassa nykyistä Suojärveä? Mieheni ei, vaikka monta kertaa aikoi...

   Poista
 6. Muistaakseen suojärvellä Vuonteleen kylä oli se jossa asuivat, voin tarkemmin kysellä äitini siskolta 88v, jos muistaa, olen käynyt siellä karjalassa, siitä on jo aikaa, ja sieltä on joitain valokuvia, mutta en ihan äitini synnyin paikassa, ´koska en löytäisi sitä.Äitini kuoli viime kesänä Lieksassa, meni 60 vuotta kun pääsi käymään vielä kotinsa kivijalalla, siskon mukaan äiti murtui täysin, muistot oli raskaat, kun 2 kertaa piti lähteä sotaa pakoon.

  VastaaPoista
 7. Kotimaamme kauniita kasvoja! Menee länteen tai itään, etelään tai pohjoiseen, aina löytyy hienoja kohteita käytäväksi. Haaveissa minullakin, josko joskus pääsisi Kolin maisemiin.
  PS: Sukujuuria Karjalassa minullakin. Ei Suojärveltä, mutta Laatokan rannoilta Tulolan saaresta, Sortavalan maalaiskunnasta. SIeltä äiti lähti evakkoon kahdesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaan maisemat ovat kauniita joka puolella ja tänä kesänä olemmekin kiertäneet tavallista enemmän monen muun tavoin.
   Karjalan kansa on kokenut kovia, mutta selvinneet ja sopeutuneet kun muutakaan ei ole voinut..
   Kiitos Piipe kommentistasi ja hyvää uutta viikkoa♥

   Poista
 8. Nämä tällaiset omien juurien katselu- ja muistelumatkat ovat hyvin tärkeitä!
  Huomasin sen kun teimme matkan Sortavalaan, jossa ovat äidin puolen suvun juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikki, muistankin blokkauksesi sieltä♥ Sortavala taisi olla Suomelle kuuluessaan hieno kaupunki. Mieheni isosetä oli käynyt aikoinaan seminaarin siellä ja toimi vuosikymmeniä täällä kotiseudullaan kansakoulun opettajana.
   Niin, nämä reissut tnä kesänä olivat tosiaan muistelumatkoja, minulle sinne Pohjanmaan rannikolle ja miehelle sinne Lieksan seutuville.

   Poista
 9. Kaunista maisemaa ja sääkin on suosinut reissuanne. Siitä onkin aikaa kun olen käynyt viimeksi Bomballa. Muistan lukeneeni, että siellä on tehty remonttia. Kolillakin on tehnyt mieli käydä, mutta se on kuulemma ollut koko kesän ylikansoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seita, Bomballa oli kiva pistätyä ensi kertaa. Tosin monet myyntipaikat olivat suljettuna. Varmaan tuo korona-aika. Koli on tosiaan ollut ruuhkainen, joten hyvä ettei koirulin kanssa sinne lähdetty. Komeat olivat maisemat toiseltakin puolelta Pielistä:)

   Poista